stoTapsi

A+ A A-
Γράφει ο Κώστας Δ. Καλτσής (ρεπορτάζ από τον ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ)
Elisaf anathesis 3"Έχασε την μπάλα" η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων και αυτό δεν είναι διαπίστωση μόνο της αντιπολίτευσης, αλλά γενική αίσθηση των πολιτών, που επί επτά μήνες αφ ότου έγιναν οι εκλογές, βλέπουν να υπάρχει μόνο μια κακή επικοινωνιακή διαχείριση της αδυναμίας άσκησης διοίκησης και το χτίσιμο ενός νέου πελατειακού συστήματος.
Οι Γιαννιώτες ζουν τη θλιβερή πραγματικότητα της συνύπαρξής τους με τα σκουπίδια, σε όλο το εύρος του Δήμου, την κατάργηση άνευ εξηγήσεων των ληξιαρχείων Πεδινής, Περάματος και Νήσου, την απουσία σοβαρών παρεμβάσεων και απαραίτητων έργων, αλλά και ένα "αλαλούμ" στη λειτουργία της ΔΕΥΑΙ.
Επικρίνονταν ο πρώην δήμαρχος κ. Θωμάς Μπέγκας για την τακτική των απευθείας αναθέσεων, αλλά ως φαίνεται η επιλογή και του κ. Μωυσή Ελισάφ είναι να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, καθιστώντας ταυτόχρονα υπόλογους τους υπαλλήλους για την ακύρωση διαγωνισμών!
Δείχνει δηλαδή η Δημοτική Αρχή να πορεύεται με τον... "αραμπά" στη... "Νέα Εποχή", που είναι και το όνομα της πλειοψηφούσας παράταξης, χωρίς να μπορούν να τη βοηθήσουν ουσιαστικά οι άλλες δύο που συμπράττουν.

ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΠΥΡΣΙΝΕΛΛΑ

Elisaf anathesis 1Με αυτή τη μέθοδο, της απευθείας ανάθεσης, γίνεται και η αποκατάσταση ζημιών στο Αρχοντικό Πυρσινέλλα, θέμα για το οποίο πανηγυρίζει η υπό τον κ. Μωυσή Ελισάφ Δημοτική Αρχή, επισημαίνοντας ότι το έργο καθυστέρησε πάνω από τρία χρόνια.
Η απευθείας ανάθεση έγινε με την υπογραφή του δημάρχου σε κατασκευαστή στεγών, ύστερα από πρόσκληση που έγινε μόνο σε εκείνον, με το ποσό να ανέρχεται στις 14.444,75 ευρώ.
Θα επισκευαστούν οι καπνοδόχοι και καμινάδες, οι φθορές στη στέγη, αλλά και θα ανακατασκευαστεί ο ξύλινος σκελετός του στεγάστρου της αυλής.

ΠΑΚΕΤΟ ΑΝΑΘΕΣΕΩΝ

Φυσικά και δεν είναι η μόνη απευθείας ανάθεση από το Δήμο. Ψάχνοντας στη "Διαύγεια" βρήκαμε κι άλλες, για ανέρχονται συνολικώς στο ποσό των 192.247,91 ευρώ, για να υποθέτει κάθε πολίτης ότι και τούτη η Δημοτική Αρχή χτίζει το δικό της πελατειακό σύστημα:
* Προμήθεια ρολό χαρτιού για τη σειρά προτεραιότητας στο ΚΕΠ, 1.994,76 ευρώ.
* Προμήθεια παροχών ένδυσης για τη Δημοτική Αστυνομία, 11.999,89 ευρώ.
* Προμήθεια ελαστικών 17.097 ευρώ.
* Συντήρηση φωτεινών σηματοδοτών 24.739,24 ευρώ.
* Τοποθέτηση και αποξήλωση εορταστικού φωτισμού 20.458,31 ευρώ.
* Προμήθεια αλατιού 14.807,61
* Εργασίες ταφής και εκταφής από ανθοπωλείο 23.392,60
* Προμήθεια κλιματιστικών για τις ανάγκες υπηρεσιών του Δήμου 1.550 ευρώ.
* Προμήθεια καυσίμων για την ενιαία σχολική επιτροπή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης 24.799,63 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προσφορές ζητήθηκαν μόνο από συγκεκριμένο για κάθε προμήθεια ή έργο!

ΦΤΗΝΟΤΕΡΟΣ Ο... ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟΣ!

Elisaf anathesis 2Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απόφαση απευθείας ανάθεση για την προμήθεια ζωοτροφών, προφανώς για τα αδέσποτα, προϋπολογισμού με τον ΦΠΑ 17.484 ευρώ.
Ζητήθηκαν προσφορές από δύο εταιρίες, τις Θ.ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ ΑΒΕΕ και ΒΙΟΖΩΗΣ ΑΕ, προσφέρουσες 17.112 με τον ΦΠΑ η πρώτη και 17.484 η δεύτερη.
Και θαυμάστε τώρα την απόφαση:
"Αποδεχόμαστε ως πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη την προσφορά της εταιρίας ΒΙΟΖΩΗΣ ΑΕ", η οποία όμως είναι ακριβότερη κατά 372 ευρώ!
Αφού, όπως είναι φανερό, ήθελε ο δήμαρχος κ. Μωυσής Ελισάφ να δώσει τη δουλειά στη "ΒΙΟΖΩΗΣ", γιατί δεν καλούσε μόνο αυτή και να τελειώνει; Αλλά, μήπως υπάρχει κάποια εξήγηση για την... άγαρμπη επιλογή;

Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Το άλλο ενδιαφέρον στοιχείο των απευθείας αναθέσεων είναι οι "Υπηρεσίες Συμβούλου για την τουριστική ανάπτυξη του δήμου Ιωαννιτών έτους 2019" , που έγινε στις 23 Δεκεμβρίου 2019 και για πέντε μήνες, στην εταιρία Wise Ram AE, έναντι του ποσού των 19.840 ευρώ με τον ΦΠΑ.
Η εταιρία έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και ανήκει στον κ. Σπύρο Πέγκα, αντιδήμαρχο Τουρισμού επί δημαρχίας Μπουτάρη, με τον οποίο ο κ. Ελισάφ έχει ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις.
Ανατρέχοντας στα αρχεία δύο μήνες πίσω, βλέπουμε ότι και από τις δύο πλευρές δόθηκε πανηγυρικός τόνος στη συνεργασία, της οποίας τα αποτελέσματα φυσικά και δεν είναι δυνατόν να αποτιμηθούν ακόμη.
Άλλωστε δεν έγινε καμιά ενημέρωση των πολιτών για το είδος της τουριστικής ανάπτυξης που επιδιώκει η Δημοτική Αρχή, σίγουρα όμως θέλει να είναι "πολυπολιτισμικού" χαρακτήρα, όπως και ο κ. Μπουτάρης στη Θεσσαλονίκη...

ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ!

Εν τω μεταξύ στη συζήτηση που έγινε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, απαντώντας ο δήμαρχος κ. Ελισάφ στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, κυρίως του κ. Μπέγκα, για τις ακυρώσεις διαγωνισμών, επέρριψε τις ευθύνες στους υπηρεσιακούς παράγοντες και δη της Οικονομικής υπηρεσίας!
Υπογράμμισε δε με έμφαση ότι διατάχτηκε διερεύνηση του θέματος και ότι θα γίνει αναδιάρθρωση της υπηρεσίας, προφανώς με μετακινήσεις υπαλλήλων!
Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι οι διαγωνισμοί εγκρίνονται από την Οικονομική Επιτροπή, που θα πει ότι τα αιρετά μέλη της θα μπορούσαν να δουν που βρίσκονταν το λάθος, αλλά πιο εύκολο είναι να φορτωθούν όλα στους υπαλλήλους..

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ;

Αν νομίζετε ότι η δυσλειτουργία αφορά μόνο το Δήμο, κάνετε λάθος. Επί παραδείγματι η ΔΕΥΑΙ δεν μπορεί ακόμη να βρει το... "βηματισμό" της, άγνωστο για ποιό λόγο.
Δε θα αναφερθούμε στο έργο του βιολογικού καθαρισμού, που αγνοείται η τύχη του ή σε απευθείας αναθέσεις, αλλά σε περίεργες αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της δημοτικής επιχείρησης, που αν μη τι άλλο αποδεικνύουν την επισήμανσή μας και προπαντός την έλλειψη βούλησης να αποδώσει ευθύνες στους προκατόχους της.
Τεχνική εταιρία κατασκεύαζε μια οικοδομή. Σε τέτοιες περιπτώσεις η παροχή νερού χαρακτηρίζεται ως εργοταξιακή και έχει ισχύ για τρία χρόνια.
Η προηγούμενη διοίκηση δεν φρόντισε να διακόψει την παροχή και αποφάσισε να καταλογίσει το ποσό στην εταιρία., η οποία όμως προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Ο Συντονιστής κ. Βασίλειος Μιχελάκης που εξέτασε την υπόθεση δικαίωσε την εταιρία, με το σκεπτικό ότι ήταν ευθύνη της ΔΕΥΑΙ να διακόψει την παροχή και μάλιστα ζητά τον καταλογισμό της οφειλής που έχασε η επιχείρηση και την απόδοση πειθαρχικών ευθυνών!
Ερωτηματικό παραμένει τι θα κάνει η διοίκηση της επιχείρησης, αν δηλαδή τολμήσει να καταλογίσει την οφειλή και σε ποιούς... Μάλλον στους πολίτες!

ΔΙΕΓΡΑΨΑΝ ΟΦΕΙΛΕΣ

Υπάρχει όμως και σοβαρότερο θέμα.
Η Ενιαία Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, είχε υποβάλλει αίτημα για διαγραφή οφειλής από διαρροή νερού στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων.
Το ποσό ανέρχονταν στις 32.266,22 ευρώ ή και στις 52.000( διότι στην απόφαση παρουσιάζονται αλχημείες), το οποίο η προηγούμενη διοίκηση αρνήθηκε να μειώσει ή να διαγράψει διότι απαγορεύεται από το νόμο.
Η νέα διοίκηση όμως στις 23 Δεκεμβρίου 2019 αποφασίζει τη διαγραφή, ενώ για ένα υπόλοιπο 16.687,59 ευρώ αποφασίστηκε να συμψηφιστεί με ανεξόφλητους λογαριασμούς άλλων σχολείων, που θα πληρώσει ο Δήμος!
Κι αυτά παρά την επισήμανση από μέλη του Δ.Σ ότι παρανομούν, αλλά το κάνουν επειδή πρόκειται για σχολείο, όπως είπαν ο αντιδήμαρχος οικονομικών του Δήμου κ. Φώτης Βάββας, ο κ. Στέφανος Μάντζιος, ο πρώην γενικός "δερβέναγας" της ΔΕΥΑΙ κ.Μάκης Χρυσοστόμου, που στο παρελθόν είχε απορρίψει το αίτημα και άλλοι.
Λέμε για τον κ. Βάββα, διότι η ευθύνη της λειτουργίας των σχολείων ανήκει στο Δήμο, ο οποίος θα έπρεπε να πληρώσει την οφειλή και να είχε φροντίσει ώστε η Σχολική Επιτροπή να φτιάξει τη διαρροή με δικά της έξοδα.
Αυτή η τακτική ακολουθείται για κάθε πολίτη, ενώ η ΔΕΥΑΙ απορρίπτει κάθε αίτημά τους για μείωση οφειλών!
Στην προκειμένη περίπτωση τα "σπασμένα" θα τα πληρώσουν οι Γιαννιώτες, επειδή η Σχολική Επιτροπή δε φρόντισε τα του οίκου της, ούτε και ο Δήμος επί δημαρχίας του κ. Μπέγκα!
twitter-logo facebook-icon

Καλτσής Δημοσιογράφος


Ενωση Συντακτών

Ξιφασκία

nitsiakos maketa
logo pindos

informedia

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr