Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: 2021
* Αχρηστεύει τη σύμβαση που υπέγραψαν και ενδίδει σε αβάσιμα «διλήμματα»
* Διαφορετικές νομικές γνωμοδοτήσεις για να εξυπηρετηθεί η εταιρία «Μεσόγειος ΑΕ»
Ρεπορτάζ: ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΚΑΛΤΣΗΣ
Viologikos IoanninaΣε σκάνδαλο μεγατόνων εξελίσσεται το έργο της επέκτασης των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων των Ιωαννίνων, με την ανάδοχο εταιρία «Μεσόγειος ΑΕ» να ζητά 3 εκατ. ευρώ επιπλέον και τη Δημοτική Αρχή με τη διοίκηση της ΔΕΥΑΙ, να φέρνουν το θέμα για συζήτηση και να δείχνουν ότι συμφωνούν!
Για να μην πελαγώσετε ως προς το τι συμβαίνει, πρόκειται για την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού, ένα σημαντικό έργο που μετά από πολλές περιπέτειες και πολυετή καθυστέρηση δημοπρατήθηκε.
Επιλέχτηκε η εταιρία «Μεσόγειος ΑΕ» τον Ιανουάριο του 2020 έναντι του ποσού των 14.720.000 ευρώ συν ΦΠΑ και εν τέλει στις 9/6/21 υπεγράφη η σχετική σύμβαση για τη μελέτη- κατασκευή, με την προμελέτη να έχει συνταχθεί από τις τεχνικές υπηρεσίες της ΔΕΥΑΙ.

Το υπέδαφος

Viologikos 1Από εδώ και πέρα αρχίζουν τα προβλήματα, αφού ένα μήνα αργότερα η ανάδοχος εταιρία προβάλλει την απαίτηση να υπογραφεί συμπληρωματική σύμβαση, ζητώντας 3.050.000 ευρώ ως «δαπάνη εργασιών βελτίωσης του υπεδάφους με χαλικοπασσάλους»!
Σύμφωνα δε με έγγραφο της εταιρίας προς τη ΔΕΥΑΙ στις 20/7/21, διαπίστωσε ότι η λύση που πρότεινε με την προσφορά της (14.720.000 ευρώ) στο διαγωνισμό, για την αντιμετώπιση γεωτεχνικών προβλημάτων, αποκλείεται!
Εντόπισε λέει χαλαρό- μαλακό υπέδαφος, που εγκυμονούν τον κίνδυνο «τοπικών ρευστοποιήσεων του εδάφους».
Για αυτό (κι επειδή έκανε λάθος...) εκτιμά ότι χρειάζεται «βελτίωση μηχανικών χαρακτηριστικών του εδάφους με χρήση χαλικοπασσάλων», έναντι του ποσού των 3.050.000 ευρώ, με ...απρόβλεπτα και αναθεωρήσεις!
Απέκλεισε δε τη λύση της «δυναμικής συμπύκνωσης» (όπως είχε γίνει το 1988 επί δημαρχίας του κ.Φίλιππα Φίλιου και με την οποία « θάφτηκαν» σε αφανείς εργασίες πάνω από 2 δις δραχμές της εποχής), προτείνοντας μια δαπανηρότερη και εν πολλοίς μη ελέγξιμη.

Συμβατική υποχρέωση

Viologikos 2Με τις απόψεις της εταιρίας διαφωνεί η τεχνική υπηρεσία της ΔΕΥΑΙ, η οποία επιμένει ότι η πόλη διαδικασία που προτείνεται, εντάσσεται στις συμβατικές υποχρεώσεις της «Μεσόγειος ΑΕ» ως αναδόχου εταιρίας.
Μάλιστα δε η άποψη ότι όφειλε να είχε ερευνήσει εγκαίρως τα του υπεδάφους, θεωρείται απολύτως βάσιμη.
Όφειλε να είχε προβεί σε γεώτρηση για να διαπιστώσει την κατάσταση του υπεδάφους κι όχι εκ των υστέρων να λέει ότι η λύση που πρότεινε δεν προσφέρεται, απαιτώντας τώρα ένα υπέρογκο ποσό.
Αυτά τα είχαμε επισημάνει και σε πρωτοσέλιδο σχόλιό μας τον Οκτώβριο, αλλά η Δημοτική Αρχή και η διοίκηση της ΔΕΥΑΙ έκαναν πως δεν κατάλαβαν, προφανώς διότι είχαν από την αρχή ταχθεί υπέρ της απαίτησης της αναδόχου εταιρίας.

Οι δύο δικηγόροι

Τα μη επιδεχόμενα αμφισβήτησης στοιχεία μας, δείχνουν ότι το ... σήριαλ συνεχίζεται.
Η τεχνική υπηρεσία της ΔΕΥΑΙ με τη γενική διεύθυνση, για να βρουν λύση, ανέθεσαν σε δικηγόρο των Ιωαννίνων και με τον οποίο συνεργάζεται η επιχείρηση, να μελετήσει το θέμα και να γνωμοδοτήσει αν πρέπει η δημοτική επιχείρηση να δεχτεί το αίτημα της εταιρίας.
Η γνωμοδότηση ήταν αρνητική, με την επισήμανση ότι οι εργασίες που προτείνει και για τις οποίες ζητά επιπλέον χρήματα, ανάγονται στις συμβατικές της υποχρεώσεις.
Όμως ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ, συνεπικουρούμενος από τον αντιδήμαρχο- μέλος του ΔΣ της επιχείρησης κ.Γεώργιο Αρλέτο και τον δήμαρχο κ.Ελισάφ, ανέθεσε σε δικηγόρο των Αθηνών να γνωμοδοτήσει και ο οποίος συντάχτηκε με την άποψη της εταιρίας!

Νέα συνεδρίαση

Με αυτά τα δεδομένα και το χρόνο να τρέχει- (σε 24 μήνες μαζί με την εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία πρέπει να παραδοθεί, αλλιώς θα απενταχθεί από το πρόγραμμα...), αποφασίστηκε να συνεδριάσει την περασμένη Δευτέρα 20/12/21 το ΔΣ της ΔΕΥΑΙ για να αποφασίσει, αλλά η συνεδρίαση αναβλήθηκε αφού διαπιστώθηκε ότι .... προσκλήθηκαν και παραιτηθέντα μέλη, παρ ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είχε ορίσει νέα!
Έτσι η νέα συνεδρίαση αναμένεται να γίνει μέχρι τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου, αλλά ήταν αρκετό αυτό για να καταδειχτεί πάλι ότι ο Πρόεδρος του ΔΣ σχεδόν δεν ξέρει τι του γίνεται!
Στη συνεδρίαση αυτή θα παραστούν και οι δύο δικηγόροι, εκπρόσωπος της εταιρίας και ο Τεχνικός Σύμβουλος (εταιρία από την Πάτρα)- που σημειωτέον τάσσεται υπέρ της απαίτησης της αναδόχου εταιρίας- για αποφασιστεί τι θα γίνει με τα «εκβιαστικά» διλήμματα που τίθενται και καλείται να αντιμετωπίσει.
Πάλι όμως η διοίκηση κινείται παραπλανητικά, αφού ως θέμα ορίζεται η αποδοχή της γνωμοδότησης του δικηγόρου των Αθηνών!

Προφάσεις

Το τι θα γίνει είναι εκτός απροόπτου προδιαγεγραμμένο αφού ο δήμαρχος κ.Ελισάφ, ο αντιδήμαρχος κ.Αρλέτος και η διοίκηση της ΔΕΥΑΙ με τον κ.Μπαρτζώκα, φέρονται διατεθειμένοι να ενδώσουν στις απαιτήσεις της «Μεσόγειος ΑΕ» να πάρει τα 3.050.000 επιπλέον!
Άλλωστε η σπουδή τους να αναθέσουν και σε άλλο δικηγόρο να γνωμοδοτήσει (θετικά), αυτό δείχνει, ενώ «προωθούν» το έωλο επιχείρημα ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα τα πληρώσει», κάνοντας πως δεν καταλαβαίνουν ότι τα χρήματα προέρχονται και από συνεισφορά της χώρας μας, όλων ημών δηλαδή!
Επίσης φαίνεται να συναινούν ότι «η ΔΕΥΑΙ είναι με την πλάτη στον τοίχο και άρα πρέπει να πληρώσει»(όπως γράφτηκε) κι επειδή οι προθεσμίες στενεύουν, ενώ μπορούσαν να φέρουν σε αυτή τη θέση την ανάδοχο εταιρία, που καθυστερεί επί έξι μήνες να αρχίσει τις εργασίες παραβιάζοντας όσα προβλέπονται στη σύμβαση που υπέγραψε με τη ΔΕΥΑΙ.
Όλα τάλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις...

Δημοσιεύθηκε στον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ στις 23/12/21
Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr