Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: Απρίλιος 2015
Ντοκουμέντα χονδροειδών παρανομιών
mpezasΤην παραπομπή σε δίκη ενώπιον του τριμελούς Εφετείου κακουργημάτων Αθηνών είχε προτείνει λίγο πριν από τα Χριστούγεννα για το διοικητή του ΙΚΑ, κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο, ο αρμόδιος εισαγγελέας, με την κατηγορία της απιστίας και τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχρηστών του δημοσίου.
Δεν έγινε γνωστό αν συνεδρίασε το συμβούλιο Εφετών και τι αποφάσισε αλλά ο κ. Σπυρόπουλος βρήκε καταφύγιο στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ και έτσι παραμένει στη θέση του.
Η υπόθεση είναι ίδια με εκείνες στις οποίες πρωταγωνίστησε ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών επί κυβερνήσεων Καραμανλή (2004-09) κ. Αντώνης Μπέζας, Υφυπουργός Υγείας και Εργασίας επί Σαμαρά και πρώην βουλευτής Θεσπρωτίας πλέον.

Ο κ. Σπυρόπουλος διέταξε εγγράφως δύο φορές τον διευθυντή του υποκαταστήματος ΙΚΑ Βέροιας να προβεί στην άρση κατάσχεσης λογαριασμών της εταιρείας σουπερμάρκετ Αρβανιτίδης Α.Ε.Ε.E., η οποία όφειλε στο ΙΚΑ 18 εκατομμύρια ευρώ. Έτσι, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, ζημιώθηκε ο ασφαλιστικός οργανισμός και μέσα σε λίγες ημέρες «χάθηκαν» από τους τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρίας εκατομμύρια ευρώ.

Ο διοικητής του ΙΚΑ ισχυρίστηκε ότι διέταξε την άρση της κατάσχεσης για να μπορέσει η εταιρεία να ρυθμίσει τα χρέη της, αλλά εκείνη ούτε αίτηση για την άρση έκανε ούτε και είχε ζητήσει ρύθμιση των οφειλών της.

Πάμε τώρα στον κ. Αντώνη Μπέζα, ο οποίος σε μια επιστολή του πριν από λίγες ημέρες έγραφε ότι δεν μπορεί να τον πει κανένας διαπλεκόμενο και εν γένει προκαλούσε, πολύ δε περισσότερο με το διορισμό του στο δήμο Πάργας ως ειδικός σύμβουλος, για να ζήσει την οικογένειά του όπως ισχυρίστηκε.

Ο κ. Μπέζας λοιπόν ως πανίσχυρος Υφυπουργός Οικονομικών, στις 27 Αυγούστου του 2008, υπέγραψε παράταση της άρσης της δέσμευσης του 50% των τραπεζικών λογαριασμών της "Ελεύθερης Τηλεόρασης Α.Ε." με τον διακριτικό τίτλο «Alter Channel» (συμφερόντων των κ.κ. Κουρή και Γιαννίκου) αλλά και των νομίμων εκπροσώπων της.

Η απόφαση (αριθμός πρωτοκόλλου 1080209/12223/ΔΕ-Γ/27-08-2002) που είχε διάρκεια έως 31 Μαρτίου 2009 εκδόθηκε ύστερα από… επανέλεγχο που έγινε, ο οποίος όμως είχε ως αποτέλεσμα την αυτοκτονία, όπως είχε γραφεί, ενός εκ των εφοριακών στους οποίους είχε ανατεθεί, αποτέλεσμα των πιέσεων που ασκήθηκαν.
Έτσι οι καταθέσεις, διά της υπογραφής του κ. Μπέζα, αναλήφθηκαν αλλά δεν καταβλήθηκαν για την εξόφληση των οφειλών προς το δημόσιο που θα πει ότι αυτό ζημιώθηκε και ότι εξυπηρετήθηκαν τα συμφέροντα κάποιων.

Σε τι διαφέρει λοιπόν αυτή η περίπτωση από εκείνη του κ. Σπυρόπουλου; Σε τίποτε άλλο εκτός από το ότι ο κ. Μπέζας έμεινε στο απυρόβλητο. Γιατί;

Δεν είναι όμως η μόνη σκοτεινή υπόθεση στην οποία ενεπλάκη ο κ. Αντώνης Μπέζας. Όπως αποκαλύφθηκε, το 2007 η πρώην άσος του ποδοσφαίρου και πρόεδρος άλλοτε της ΑΕΚ, κ. Ντέμης Νικολαΐδης, υπέβαλε αίτηση προς το Υπουργείο Οικονομικών να αποδεσμεύσει από την κατάσχεση, για οφειλές του προς το Δημόσιο, οικόπεδό του στην Κηφισιά ώστε να μεταβιβάσει το ποσοστό του στη σύζυγό του κ. Δέσποινα Βανδή, γνωστή αοιδό, για να το πουλήσει.

Σε αντάλλαγμα πρότεινε να δεσμευτεί ακίνητο κάπου στο νομό Αλεξανδρούπολης, στα σύνορα, κάτι που αποδέχθηκε ο κ. Μπέζας ως αρμόδιος Υφυπουργός με την αριθμό πρωτοκόλλου 1058179/11906/ΔΕ-Γ/21-12-2007 απόφαση.

Τα πράγματα μπερδεύτηκαν όταν μαθεύτηκε η ιστορία και επενέβη η δικαιοσύνη, παραγγέλθηκε άσκηση ποινικής δίωξης στον κ. Νικολαΐδη, ότι δήθεν εξαπάτησε τον κ. Μπέζα, επειδή λέει απέκρυψε ότι στο οικόπεδο είχε χτιστεί πολυτελής βίλα η οποία μόλις έγινε η αποδέσμευση του οικοπέδου πωλήθηκε από την κ. Βανδή σε Άραβα επιχειρηματία.
Δηλαδή, ο κ. Μπέζας και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών δεν γνώριζαν ότι υπήρχε βίλα;  Δεν το ανέφεραν στις φορολογικές τους δηλώσεις οι Νικολαΐδης-Βανδή; Δε ζήτησαν οι αρμόδιοι οτιδήποτε αφορούσε αυτό το οικόπεδο; Αλλά είναι δυνατόν ο κ. Μπέζας να δέχτηκε ότι ένα οικόπεδο στην Κηφισιά είναι ίσης αξίας με ένα άλλο κάπου στα σύνορα; Σε ποιους τα λένε αυτά ότι τάχα παραπλανήθηκε; Τι ήταν, χαζός ή ανίκανος;

Εν πάση περιπτώσει, δεν γνωρίζουμε την εξέλιξη της υπόθεσης, αλλά ο κ. Μπέζας πάλι βρέθηκε στο απυρόβλητο. Σε τι διαφέρει αυτή η περίπτωση με εκείνη του κ. Σπυρόπουλου εκτός από το ότι είναι 100 φορές χειρότερη;

Και τώρα τι προτίθεται να κάνει η δικαιοσύνη γι΄ αυτό και για άλλα σκάνδαλά του όπως αυτό της περίπτωσης Γουλανδρή με φοροδιαφυγή εκατομμυρίων και όταν μάλιστα ο Υπουργός κ. Νικολούδης, πρώην εισαγγελέας καταπολέμησης της διαφθοράς και τώρα ως έχων αυτήν την αρμοδιότητα;

Και επειδή πολλές φορές το όνομα του πρώην Υφυπουργού και επίδοξου Ηπειρωτάρχη κ. Μπέζα φέρεται συχνά να βρίσκεται στις λίστες προς φορολογικό έλεγχο για αθέμιτο πλουτισμό, επιβάλλεται να ξεκαθαριστεί από την αρχή η καταπολέμηση της διαφθοράς κι από τη δίωξη οικονομικού εγκλήματος αν ελέγχεται ή όχι κι αν έχει ελεγχθεί τι προέκυψε. Σκόπιμο όμως είναι να ψάξουν καλά τον κ. Μπέζα και τον περίγυρό του ακόμα και για offshore εταιρείες και για άλλες επενδύσεις και να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για να μη μένουν αιωρούμενες φήμες.

ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΚΑΛΤΣΗΣ
 
Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr