Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: 2018
Γράφει ο Κώστας Καλτσής
ola kalaΓΙΑ το... "υπόδειγμα της Ηπείρου" κάτι συζήτησαν σε μια εκδήλωση της Εθνικής Τράπεζας στα Γιάννινα. Είπαν και για τις προοπτικές ανάπτυξης που δήθεν... αχνοφαίνονται! Να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις , για να πλουτίζουν τις γνώσεις τους οι συμμετέχοντες και να επαναπροσδιορίζουν τους στόχους τους. Διότι η οποιαδήποτε προσπάθεια ανάπτυξης απαιτεί πρωτίστως γνώση, ενημέρωση.
ΑΡΚΕΙ να λέγονται αλήθειες με καθαρό τρόπο και όχι με μισόλογα, έχοντα τα στοιχεία αυτά γενικότερη εφαρμογή. Σε ό,τι δε αφορά την συγκεκριμένη εκδήλωση , ειπώθηκε ότι ελάχιστη συνεισφορά στην ανάπτυξη της Ηπείρου έχουν ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας και ότι μοχλός της πρέπει να είναι η μεταποίηση. Να που κάτι "καινούργιο" ακούστηκε , έστω κι αν είναι μια παλιά αλήθεια, αλλά έχει σημασία που το ξεστόμισαν όσοι γνωρίζουν πως χτίζεται βήμα- βήμα η εξέλιξη.
ΔΕΝ το είπαν "δυνατά ", όμως! Το "μουρμούρισαν" κάποιοι εκ των ειδημόνων, χωρίς να το καταστήσουν απολύτως σαφές, ενώ έπρεπε. Διότι εδώ στην Ήπειρο διάφοροι παράγοντες (από τον Περιφερειάρχη, τους δημάρχους, μέχρι τους ξενοδόχους και άλλους, εντελώς άσχετους), επιμένουν τα τελευταία χρόνια να μας πείσουν ότι... η σωτηρία της Ηπείρου είναι ο τουρισμός και μόνον αυτός! Ότι τάχα δεν υπάρχει άλλη λύση και πως όσοι αντιτίθενται υπονομεύουν τον αγώνα τους για την Ήπειρο του αύριο!
ΑΝ απλώς το έλεγαν δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Δαπανώνται εκατομμύρια για... προβολή, εκθέσεις, γαστρονομικές επιδείξεις, ταξίδια κουστωδιών. Ωρύονται για το αεροδρόμιο, ως προαπαιτούμενο για την τουριστική ανάπτυξη, αλλά δεν βγάζουν λέξη ότι είναι απαραίτητο ένα σύγχρονο αεροδρόμιο για την επιχειρηματικότητα εν γένει κι όχι μόνο για να έρθουν κάποιες "πτήσεις" από την Κύπρο, το Ισραήλ και τις Σκανδιναβικές χώρες, για να πάνε οι περισσότεροι στην... Αλβανία!
ΔΕΝ γνωρίζουμε τον λόγο, αλλά καθένας μπορεί να κάνει διάφορες εκτιμήσεις. Άλλωστε τα χρήματα που ρέουν στην υπόθεση του τουρισμού είναι πολλά, τα συμφέροντα ισχυρά και ακόμη διότι ανίκανοι καθώς είναι, δεν μπορούν να κάνουν κανέναν αναπτυξιακό σχεδιασμό της προκοπής! Δεν είναι σε θέση να δουν ότι με την τακτική που ακολουθούν αποπροσανατολίζουν και αποθαρρύνουν όσους ενδεχομένως θα αποπειρώνταν να επενδύσουν και σε άλλους τομείς, εκτός από τον τουρισμό.
ΕΙΠΑΜΕ στην αρχή για το... "υπόδειγμα της Ηπείρου", διότι ο όρος χρησιμοποιήθηκε στην εκδήλωση. Ποιό είναι αυτό ακριβώς; Αν η αναφορά έγινε επειδή στην εκδήλωση κεντρικό ρόλο είχε η Περιφέρεια Ηπείρου και στόχευε στην επιδαψίλευση επαίνων για λόγους αβρότητας, κάπως μπορεί να δικαιολογηθεί. Όχι όμως απολύτως, διότι στέλνονται λάθος μηνύματα που δεν συνεισφέρουν το ελάχιστο στην προοπτική.
ΝΑ το κάνουμε πιο κατανοητό αυτό το... "υπόδειγμα", για να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις. Η Ήπειρος, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, είναι η τρίτη πιο φτωχή Περιφέρεια της Ευρώπης! Δηλαδή βουλιαγμένη στην υπανάπτυξη και στη φτώχεια! Στασιμότητα, για να μην πούμε "πισωγύρισμα"! Τα εκατοντάδες εκατομμύρια που έχουν έρθει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το κράτος μας, προφανώς δεν έπιασαν τόπο. Η περιοχή μας έμεινε να αναφέρεται στις στατιστικές, μάλλον ως... υπόδειγμα προς αποφυγήν!
ΚΑΙ αφού, ενδεχομένως, να μην αρκεί η Ευρωπαϊκή στατιστική, να σας πούμε ότι και η δική μας ΕΛΣΤΑΤ σε ο,τι αφορά την ανεργία, κατατάσσει την Ήπειρο στην κορυφή! Πρωταθλήτρια στους ανέργους, κυρίως μεταξύ των νέων και των γυναικών! Φυσικό επακόλουθο της υπανάπτυξης! Αυτό είναι το "υπόδειγμα" που θέλουμε; Ασφαλώς όχι και τα όποια έργα γίνονται, αυτά δεν εντάσσονται σε κανέναν γενικότερο ή ειδικότερο σχεδιασμό, έτσι ώστε να αποφέρουν τα προσδοκώμενα από όλους.
ΑΣ δουν, λοιπόν, όσοι έχουν την ευθύνη, αλλιώς την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η Ήπειρος. Είναι κρίμα, δεν της αξίζει αυτή η μοίρα, που κάποιοι όρισαν για τον τόπο μας, με σημαντικό μερίδιο να ανήκει στην κεντρική εξουσία κι άλλο στην τοπική. Οπότε επαναλαμβάνουμε, μόνο με σοβαρό σχεδιασμό, θα μπορέσει ο τόπος μας να μπει στη χορεία των κάπως αναπτυγμένων περιοχών κι αυτό θα επιτευχθεί αν υπάρξουν ευρύτερες συνεργασίες, με όλους τους, καθ' οιονδήποτε τρόπο, εμπλεκόμενους. Όλα τα άλλα είναι μικροπολιτικάντικες τακτικές.
Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr