Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: 2018
Γράφει ο Κώστας Καλτσής
logo ipeirotesΜΙΑ μεγάλη συζήτηση άνοιξε στο διαδίκτυο κατά το τριήμερο που πέρασε, με απόδημους στις Η.Π.Α. Το θέμα αφορούσε την προσφορά του περίφημου Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών στην περαιτέρω ανάπτυξη του αεροδρομίου Ιωαννίνων και γενικότερα της Ηπείρου.
Η δική μας εμπλοκή προέκυψε όταν κάναμε ένα σχόλιο, πως εν γένει η συνεισφορά του είναι μηδενική και εξαντλείται στην διοργάνωση συνεδρίου κάθε καλοκαίρι, συνυφασμένο με τις διακοπές τους. Επιμέναμε δε, ότι δίνουν... ρεσιτάλ μεγαλοστομιών, παροτρύνσεων για... επενδύσεις προς εμάς τους ιθαγενείς και διαβεβαιώσεων πόσο ενδιαφέρονται για την Ήπειρο και τίποτε άλλο.
ΘΑ μπορούσε να είχε λήξει εδώ το ζήτημα και αφού είπαν τις απόψεις του δύο εξέχοντα στελέχη της Ομογένειας των Η.Π.Α οι κ.κ. Μιχάλης Σέρβος και Δημήτριος Τσούμπανος. Ο δεύτερος το... τράβηξε πολύ, εγκαλώντας εμάς,τους εν Ηπείρω... εναπομείναντες, να του πούμε τι κάναμε για την Ήπειρο και τι σκοπεύουμε να κάνουμε στο μέλλον! Ακόμη, υπεραμύνθηκε της προσφοράς της Ομογένειας στην περιοχή μας, επιτιθέμενος και κατά της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας!
ΠΟΙΑ η... προσφορά κυρίως του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών; Όποιος ξέρει κάτι ας μας το πει να επανορθώσουμε! Αλλά είναι γνωστό τοις πάσι ότι αυτό το Συμβούλιο συνεδριάζει στην Ήπειρο κάθε καλοκαίρι, σε κάποιο πολυτελές ξενοδοχείο, περνούν καλά και αφού ακούσουν, για πολλοστή φορά, τα προβλήματα της Ηπείρου, βγάζουν κι ένα ψήφισμα με χιλιοειπωμένα πράγματα και την... κορώνα περί της αναγκαιότητας επενδύσεων!
ΑΥΤΟ το... εμπεδώσαμε! Τις επενδύσεις, όμως, δεν μας λένε ποιοί θα τις κάνουν! Προφανώς όχι εκείνοι, δεδομένου ότι μέχρι τώρα δεν διακινδύνευσε ουδείς εκ των αερολογούντων ομιλητών, ούτε ένα ευρώ ή δολάριο! Και άντε, να δεχτούμε πως "επενδύσεις" δεν είναι μόνο τα χρήματα, οι δουλειές, αλλά και η μάχη για τα δίκαια της χώρας και εν προκειμένω της Ηπείρου. Τι ακριβώς κάνουν προς την κατεύθυνση αυτή; Πως υλοποιούν τους όποιους σχεδιασμούς, έστω και ερήμην των Ηπειρωτών;
ΡΩΤΑΜΕ, διότι αν δεν γινόμαστε κοινωνοί των δράσεών τους, δικαιούμαστε να λέμε ότι μας κοροϊδεύουν, κάποιοι κάνουν... "μπίζνες" εν ονόματι της Ηπείρου και της χώρας, έστω και με την μορφή του μεγαλοπαραγοντισμού! Σεβόμαστε ασφαλώς τον αγώνα όλων των αποδήμων για να επιβιώσουν σε μια ξένη χώρα, αλλά αρνούμαστε να δεχτούμε την... θαυματουργή επιρροή τους στις εξελίξεις .
ΠΟΙΕΣ εξελίξεις; Η πίεση να ονομαστεί το αεροδρόμιο "Βασιλεύς Πύρρος", η τοποθέτηση αγαλμάτων, η επισκευή μιας βρύσης ή στέγης στα χωριά τους που τα επισκέπτονται όποτε μπορούν, σίγουρα δεν είναι δυνατόν να θεωρηθούν ως σοβαρές, καθοριστικές παρεμβάσεις. Ας λάβουν υπόψη τους ότι η Ήπειρος παραμένει σταθερά πρώτη στην υπανάπτυξη (πρώτη μεταξύ τριών περιφερειών της Ευρώπης), πρώτη στην φτώχεια και στην ανεργία!
ΤΙ θέλουμε από αυτούς; Αυτό διερωτώνται οι παραγοντίζοντες ομογενείς! Μα δεν τους ζητήσαμε τίποτε! Τίποτε απολύτως! Θα μπορούσαν να κάνουν πολλά, αλλά δεν τους το ζητάμε. Αν μπορούν ας το δουν μόνοι τους. Αλλά αποτελεί απίστευτο θράσος να ρωτάνε... τι κάναμε και τι θα κάνουμε εμείς, όλοι οι Ηπειρώτες, για τον τόπο μας! Αν δεν πρόκειται για βλακώδη αντίληψη, τότε σίγουρα οι άνθρωποι ζουν σε μια δική τους πραγματικότητα.
ΟΙ Ηπειρώτες που έχουν μείνει εδώ, πασχίζουν με νύχια και με δόντια να επιβιώσουν σε μια κατάσταση, που περιγράψαμε πριν, να δώσουν σε αυτόν τον τόπο την δυναμική που πρέπει για να βγει από τον μαρασμό. Παλεύουν να κρατήσουν ζωντανά τα χωριά που ερήμωσαν, κοιμούνται και ξυπνούν στο Πωγώνι κι αλλού με τον φόβο των Αλβανικών συμμοριών. Δουλεύουν σκληρά, αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή οικονομική κρίση!
ΓΙΑ να τελειώνουμε, οι απόδημοι στο εσωτερικό και κυρίως στο εξωτερικό είναι η Ελλάδα που δεν μπορεί να ζήσει στην... Ελλάδα! Πονάμε μαζί τους! Όμως μην μας προκαλούν με τα Συμβούλια και τις ηγεσίες τους και τα συνέδριά τους! Δεν θέλουμε άλλο να μας... σώσουν! Ας μας αφήσουν να χαθούμε! Φυσικά και είναι καλοδεχούμενοι. Να έρχονται όσο πιο συχνά μπορούν, να κάνουν ο,τι λέει η καρδιά τους, αλλά για όνομα του Θεού όχι άλλες σπαραξικάρδιες δηλώσεις...
Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr