Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: 2018
Γράφει ο Κώστας Καλτσής
ekthesi sth Ρωσία 2018ΟΛΑ έχουν τα όριά τους. Και ο εμπαιγμός, όσων περιφέρονται κορδακιζόμενοι ως παράγοντες, επίσης. Μόνο που εκείνοι που επιδίδονται μετά μανίας στο... "σπορ", δεν αντιλαμβάνονται ότι τα ξεπέρασαν. Διότι αλλιώς θα σταματούσαν και θα έδειχναν περισσότερο σεβασμό στους πολίτες και στα προβλήματά τους. Βεβαίως και στα χρήματά τους, διότι αυτά ξοδεύουν και όχι τα δικά τους.
ΜΑΣ βομβαρδίζουν κάθε τόσο με ανακοινώσεις, με πομπώδεις εκφράσεις, πότε για τα ταξίδια  "φιλίας" και πότε για την συμμετοχή τους σε εκθέσεις... τουριστικής προβολής. Περιφέρεια και Δήμοι, με πρωταγωνιστή τον Δήμο Ιωαννιτών , ως να μην έχουν άλλη δουλειά να κάνουν, οργανώνουν ταξιδιωτικές φιέστες.
ΔΕΝ αρκούνται  σε αυτό. Φωτογραφίζονται περιχαρείς και μοιράζονται μαζί μας την ευτυχία τους! Επιμένουν ανερυθρίαστα ότι το κάνουν για εμάς. Για την ανάπτυξη του τόπου, που θα έλθει με τον ερχομό... χιλιάδων τουριστών στην Ήπειρο, εξαιτίας της... υπερδραστηριότητά τους ανά την υφήλιο! Τόσο κενοί και υπερφίαλοι.
ΑΣΦΑΛΩΣ και επιβάλλεται το "άνοιγμα" νέων οριζόντων. Καινούργιες ιδέες, "ζύμωμα" με άλλους πολιτισμούς, όλο και κάτι καλό θα προκύψει για την περιοχή μας. Άλλο αυτό, όμως, κι άλλο να μην έχουν σταματημό τα πήγαινε - έλα των γελαστών κουστωδιών. Πότε στη Ρωσία (Περιφερειάρχης,  δήμαρχος Ιωαννίνων, Μητροπολίτης κλπ), μόλις πρόσφατα στην Ιαπωνία ο κ. Μπέγκας και στην Κύπρο από Περιφέρεια και Δήμους και άλλοτε σε πρωτεύουσες άλλων κρατών!
ΕΤΣΙ, λένε,...ταλαιπωρούνται, αλλά θα φέρουν τουρίστες! Μας το "σερβίρουν" ως πανάκεια, την μόνη λύση για τον τόπο μας! Δεν περνάει από το μυαλό των αθεόφοβων ότι η συνεισφορά του τουρισμού στην οικονομία είναι ελάχιστη. Καλοδεχούμενη αλλά απαιτείται και κάτι άλλο. Δεν μπορούν να δουν ότι η Ήπειρος εκτός από το τουριστικό προϊόν, έχει ανάγκη (όπως μόλις πριν από λίγες ημέρες επεσήμανε ο "Πρωϊνός Λόγος") και από πρωτογενή παραγωγή, τυποποίηση και μεταποίηση!
ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ, βεβαίως, να μας πουν πόσο κοστίζει αυτή η... "φάμπρικα" γύρω από την δήθεν τουριστική προβολή που έχουν στήσει! Διότι κοστίζει και μάλιστα πολύ ακριβά. Τόσο που, ίσως, αν διέθεταν αυτά τα χρήματα κάπου αλλού να άλλαζε η ζωή πολλών συνανθρώπων μας που υποφέρουν. Ή να γίνονταν κάποια έργα που θα βελτίωναν την καθημερινότητά τους. Θα μπορούσαν να ασχοληθούν περισσότερο με τα προβλήματα που υπάρχουν αντί να ταξιδεύουν!
ΕΜΕΙΣ πληρώνουμε, λοιπόν, την καλοπέρασή τους. Εμείς και την διαβίωσή τους, με τους μισθούς που εισπράττουν. Εμείς, όμως, τους εκλέγουμε κιόλας! Ναι, αλλά δεν γνωρίζαμε ότι είχαμε να κάνουμε με θλιβερούς "τσαμπατζήδες", που θα έπεφταν με τα μούτρα στην καλή ζωή, την οποία μας παρουσιάζουν ως... θυσία! Τέτοια "θυσία" να μας λείπει! Μέσα σε αυτή την φοβερή οικονομική κρίση, η διασπάθιση  του χρήματος (διότι περί αυτής πρόκειται) αποτελεί πρόκληση.
ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ σε αυτό, δεδομένου ότι ποτέ δεν έκαναν δημόσιο οικονομικό απολογισμό! Πόσα χρήματα ξοδεύονται, που, πως και τι απέφερε η διάθεσή τους! Γιατί το αποφεύγουν; Η ενδεχόμενη απάντηση ότι ο... αγώνας τους έχει αποτελέσματα, θα τους πούμε ότι η Ήπειρος με την Εγνατία και την Ιόνια οδό, βρίσκεται πλέον πολύ κοντά ως προορισμός και τα Γιάννινα πάντοτε ήταν στις προτιμήσεις των Ελλήνων και ξένων.
ΤΟ αεροδρόμιο θα αντιτείνουν, όπως κάνουν άλλωστε, το κατέστησαν... διεθνές, γίνονται πτήσεις από αλλοδαπές εταιρίες που φέρνουν κόσμο. Καυχώνται για το αυτονόητο! Ότι δηλαδή στο αεροδρόμιο πρέπει να προσγειώνονται αεροπλάνα! Και ότι πρέπει να υπάρχουν καύσιμα! Και πως οι "Αρχές" του τόπου επιβάλλεται να κάνουν τον καραγκιόζη υποδεχόμενες τα λιγοστά γκρουπ τουριστών!
ΘΑ επιμείνουμε ότι δεν υπάρχει κανένας σοβαρός σχεδιασμός και προγραμματισμός. Τι χρειάζεται η Ήπειρος και πως μπορεί ο σχεδιασμός να μετουσιωθεί σε πράξη. Αλλιώς εδώ, για δεκαετίες ακόμη, θα συλλέγουμε πρωτιές στην υπανάπτυξη, στην φτώχεια και στην ανεργία! Για αυτά, όμως, δεν μιλάνε. Για τους... τουρίστες "παράγοντες", δεν υπάρχουν! Αυτοί ζουν στον κόσμο τους...

Δημοσιεύθηκε στον "Πρωινό Λόγο" 28/04/18
Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr