Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: 2019
Γράφει ο Κώστας Δ. Καλτσής
pamvotidaΥΠΑΡΧΕΙ ένα θετικό στοιχείο στην πολιτική ζωή της χώρας. Συγκροτήθηκε και ορκίστηκε κυβέρνηση πλειοψηφίας, ορκίστηκαν οι βουλευτές και εξελέγη με ρεκόρ ψήφων (193 !) πρόεδρος της Βουλής, ο των Ιωαννίνων βουλευτής κ. Κώστας Τασούλας, ο πρώτος Ηπειρώτης. Ασφαλώς και δε λείπει η δυσαρέσκεια γιά την αξιοποίηση παραγόντων που έχουν επικριθεί γιά τη στάση τους, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, είτε γιά τη Συμφωνία των Πρεσπών είτε γιά την πυρκαγιά στο Μάτι.

ΜΙΚΡΟ, προς το παρόν, το κακό! Διεύρυνση, θα πείτε, που σημαίνει ίσως και προσέλκυση περισσοτέρων. Δε το θεωρούμε απαραίτητο να συμβεί αυτό, αλλά προσπερνάμε το γεγονός ως πολιτικά ασήμαντο, μπροστά στις αλλαγές που περιμένουν οι Ελληνες από τούτη την Κυβέρνηση. Να δουν ένα κράτος λειτουργικό, αποτελεσματικό, σύγχρονο, κοντά στα μικρά και μεγάλα προβλήματα, σοβαρό και δυνατό. Χωρίς ρεβανσισμούς, με το δίκαιο να σποδίδεται στην ώρα που πρέπει.

ΚΑΤΙ αντίστοιχο θέλουν και οι πολίτες των Ιωαννίνων γιά το Δήμο. Μιά Δημοτική Αρχή που θα τους σέβεται και θα τους συντρέχει. Που θα οργανώσει την προσπάθεια για την προοπτική με γνώμονα το γενικότερο συμφέρον και όχι εκείνο των ολίγων. Το λέμε διότι μέχρι τώρα η απερχόμενη, υπό τον κ. Μπέγκα, Δημοτική Αρχή, στήριξε συγκεκριμένα συμφέροντα, διοίκησε με αλαζονεία, υποτίμησε τη νοημοσύνη των Γιαννιωτών και ενίοτε τους προσέβαλε, αδιαφόρησε γιά τα μικρά και μεγάλα προβλήματα, δεν μπόρεσε να υλοποιήσει ούτε έργο της προκοπής.

ΔΕΝ είμαστε σίγουροι ότι η νέα Δημοτική Αρχή με τον κ. Μωϋσή Ελισάφ θα πορευτεί διαφορετικά, αλλά τουλάχιστον θέλουμε να ελπίζουμε! Η σύγκρουσή της με τους απερχόμενους γιά τα της ΔΕΥΑΙ και όχι μόνο, μας δίνει αυτό το δικαίωμα, να ελπίζουμε δηλαδή γιά διοίκηση χωρίς εμπάθεια, με ρεαλιστικό οραματισμό και με τη σκέψη στους πολίτες. Μακάρι να τα καταφέρει, παρά τις όποιες διαφωνίες, ασκώντας το Συνταγματικό μας δικαίωμα στην έκφραση άποψης και άσκηση κριτικής, η οποία δυστυχώς οδεύει προς... ποινικοποίηση! Αλλά, δεν είναι της ώρας αυτό.

ΑΣΦΑΛΩΣ και θα θεωρηθούμε αιθεροβάμονες αν πούμε ότι και στην Περιφέρεια αναμένουμε χρηστή διοίκηση, μακριά από περίεργες αποφάσεις που αφήνουν περιθώρια να ομιλούν πολλοί γιά διαπλοκή, πελατειακό σύστημα, που απολαμβάνει προνόμια, όπως οι απευθείας αναθέσεις. Δυστυχώς ο επανεκλεγείς Περιφερειάρχης κ. Αλέξ. Καχριμάνης, δε φαίνεται διατεθειμένος να αλλάξει τακτική, την οποία αποθρασύνει η μεγάλη πλειοψηφία με την οποία τον τίμησαν οι Ηπειρώτες, αντί να τον καταστήσει περισσότερο προσεκτικό.

ΔΥΟ θέματα θα σχολιάσουμε ιδιαίτερα, που αφορουν την Κυβέρνηση, την Περιφέρεια και το Δήμο Ιωαννιτών: αυτό της λίμνης Παμβώτιδας και προστασίας του ποταμού Καλαμά. Το δεύτερο έχει άμεση σχέση με το πρώτο. Εδώ και χρόνια ακούμε ότι... " σώζονται" με διάφορες πρωτοβουλίες και... προγραμματικές συμφωνίες, τις οποίες υπογράφουν μεταξύ τους οι εκπρόσωποι ενίοτε και των τριών που προαναφέραμε. Τέτοιες έχουν υπογράψει, κυρίως γιά τη λίμνη, πολλές φορές η Περιφέρεια και ο Δήμος, με τον περίφημο γιά την ανεπάρκειά του Φορέα Προστασίας της Παμβώτιδας.

ΜΗΔΕΝ! Και η λίμνη "ταλαιπωρείται" - και από τις διακηρύξεις του κ. Καχριμάνη ότι την... έσωσε - και... σωσμό δεν έχει! Το ίδιο και ό ποταμός Καλαμάς, που δέχεται λύματα του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, από παραποτάμιες μονάδες, από τον βιολογικό καθαρισμό και πλήθος άλλων πηγών ρύπανσης. Και ευλόγως διερωτάται κάθε πολίτης, πόσο δύσκολο μπορεί να είναι απλώς να εφαρμοστούν οι νόμοι; Πιστεύουμε οτι είναι εύκολο, αλλά όλοι αρέσκονται να τα παρουσιάσουν όλα ως περίπλοκα και δυσεπίλυτα προβλήματα, γιατί η λήψη μέτρων απαιτεί σύγκρουση με συμφέροντα κι έτσι γιά να λένε πως βρίσκονται σε δουλειά.

ΑΥΤΑ τα βαρύγδουπα περί του Προεδρικού Διατάγματος γιά τη λίμνη, ένα άλλο γιά το χωροταξικό σχέδιο του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, που πηγαίνουν εδώ και χρόνια από... διαβούλευση σε διαβούλευση, ηχούν ως κακόγουστα αστεία. Είχαμε στο παρελθόν και Γιαννιώτη υπουργό αρμόδιο γιά τις Υποδομές και το Περιβάλλον, είχαμε κι άλλους φωστήρες στη συνέχεια, που αντί να λύσουν τα θέματα τα περιέπλεξαν χειρότερα! Γιά να βγει πριν από λίγες ημέρες και ο διορισμένος από τον ΣΥΡΙΖΑ Πρόεδρος του Φορέα της λίμνης κ. Φ. Φίλιος, γιά να πεί οτι γιά να σωθεί η λίμνη πρέπει να δίνουν κάθε χρόνο 60 - 70 ευρώ οι Γιαννιώτες! Και ρωτάμε, έχουν σκοπό να κάνουν καμμιά δουλειά της προκοπής ή θα ακούμε συνέχεια βλακείες;

Δημοσιεύθηκε στον "ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ" το Σάββατο 22/07/19
Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr