Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: 2019
Γράφει ο Κώστας Καλτσής
neroΑΥΤΟ ξεπερνά κάθε ανοχή. Αύγουστος, με υψηλές θερμοκρασίες και στην Ήπειρο, ντόπιοι και επισκέπτες, δεν έχουμε νερό να πιούμε και να πλυθούμε! Που; Στον τόπο όπου νερό όχι μόνο υπάρχει, αλλά και περισσεύει! Εδώ, λοιπόν... στέρεψαν τα πάντα! Αιτία η αναβροχιά και το... πότισμα, μας λένε και πασχίζουν να μας πείσουν για αυτό. Λες και οι πολίτες ζούμε σε άλλο πλανήτη και δεν αντιλαμβανόμαστε οτι πρόκειται για κλασική περίπτωση ανεπάρκειας όσων μας διοικούν. Η οποία όμως επιδεικνύεται σε πλείστους όσους τομείς.

ΘΑ επιμείνουμε στον επιεική χαρακτηρισμό. Διότι είναι γνωστό ότι στην Περιφέρεια της Ηπείρου υπάρχουν οι περισσότερες ποσότητες νερού στον υδροφόρο ορίζοντα, από οπουδήποτε αλλού στη χώρα. Απόδειξη ότι εδώ ακμάζουν οι μεγαλύτερες βιομηχανίες εμφιάλωσης και εμπορίας νερού! Με άντληση εκατομμυρίων κυβικών κάθε ημέρα και τις πηγές τους αστείρευτες. Και η πόλη των Ιωαννίνων, που χρειάζεται μόνο 25.000 κυβικά νερού ημερησίως, αντιμετωπίζει συνεχείς διακοπές, ενώ τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν σε ολόκληρη την Ήπειρο!

ΤΙ ακριβώς συμβαίνει; Ο,τι συνήθως. Καμιά πρόνοια - πρόβλεψη, κάκιστη διαχείριση του υδάτινου πλούτου, από ανίκανους, στην Περιφέρεια και στους Δήμους! Ναι, διότι έχουν τεράστια ευθύνη και δήμαρχοι, που περιφέρουν αυτάρεσκα το "μικρό" ανάστημά τους, αυτοχειροκροτούμενοι γιά τα ανύπαρκτα επιτεύγματά τους. Τι, σας φαίνονται σκληρά όσα λέμε; Τότε μάλλον δε θα έχετε ακούσει τι "σέρνουν" οι κάτοικοι στα χωριά και προπαντός οι επισκέπτες όταν διαπιστώνουν ότι δεν έχουν νερό, αυτές τις λίγες ημέρες που θέλησαν να επισκεφθούν τη γενέτειρά τους!

ΚΑΙ όσοι κάνουν τουρισμό στην Ήπειρο; Το επισημαίνουμε διότι , υποτίθεται, πως οι ελέω της επιπόλαιας ψήφου μας, αγωνίζονται γιά να καταστήσουν την Ήπειρο τελικό και μόνιμο τουριστικό προορισμό. Με ποιά υποδομή; Οι απείρου κάλλους παραλίες και ορεινοί όγκοι, δεν αρκούν. Ούτε το... παραδοσιακό πρωινό με τραχανά και τυρί... "Κασκαβάλ" (αυτό που χωρίς φειδώ χρηματοδότησε επιλεκτικά και σκανδαλωδώς η Περιφέρεια σε δύο βιομηχανίες). Απαιτούνται πολλά περισσότερα για να προτιμήσουν την περιοχή μας και προπαντός νερό!

ΣΕ ό,τι όμως αφορά την πόλη των Ιωαννίνων, η πολύπαθη και παραγωγός σκανδάλων Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης, κάκιστα διοικούμενη, αποτυγχάνει καθημερινώς και διαρκώς να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις απαιτήσεις για νερό! Δεν είναι οικονομικό το θέμα - άλλωστε πληρώνουμε ακριβότερα το νερό από οπουδήποτε αλλού - αλλά διαχειριστικό. Η εντός των ημερών απερχόμενη Δημοτική Αρχή, δεν μπόρεσε να διασφαλίσει στους πολίτες το απόλυτο αγαθό, το νερό! Διαρροές, "κλοπή", ελλιπής οργάνωση και πρόβλεψη, καθιστούν σχεδόν απαγορευτική τη χρήση του!

ΤΩΡΑ, πως... καταφέρνει η ΔΕΥΑΙ, με πάνω από εκατόν είκοσι χιλιάδες σταθερούς πελάτες (και ο Σύνδεσμος Ύδρευσης Λεκανοπεδίου με πολλαπλάσιους) να μην μπορεί να λειτουργήσει σωστά, είναι από εκείνα που ούτε η υπό τον κ. Θωμά Μπέγκα διοίκηση μπορεί να εξηγήσει και όσες φορές το επιχείρησε, ακαταλαβίστικα πράγματα απαριθμούσε, νομίζοντας ότι απευθύνεται σε αμβλύνοες! Όλα όμως είναι πιο απλά: Ανικανότητα! Αυτή, που πέραν των ανοήτων κομπασμών περί ανέμων και... υδάτων, μαστίζει και όσους έχουν την ευθύνη στην Περιφέρεια της Ηπείρου, οι οποίοι έπρεπε να είχαν βρει λύσεις εδώ και χρόνια για αυτό το οξύ πρόβλημα.

ΟΛΟΙ τους κάτι θα βρουν να ψελλίσουν. Κάποιες ανούσιες δικαιολογίες θα μας ξεφουρνίσουν. Οι ευθύνες μπαλάκι από τον Αννα στον Καιάφα! Γνωστή η τακτική, πλην όμως ατελέσφορος. Άλλοι θησαυρίζουν από το νερό και εδώ λέμε το νερό - νεράκι! Και δεν πήραμε ακόμη από ένα στυλιάρι και να αρχίσουμε να τους κυνηγάμε, έστω που δεν επέχουν το σθένος να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Αλλά ξεχάσαμε, αυτό τον καιρό ασχολούνται αλληλοεπαινούμενοι, με το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, που μετά την κατασκευή νέων χώρων υποδοχής, αυξήθηκαν οι αφίξεις! Δηλαδή, έρχονται περισσότεροι για το λόγο αυτό ή επειδή επιλέγουν τα Γιάννινα, την Ήπειρο εν γένει; Όπως και νά είναι, νερό δε βρίσκουν!
Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr