Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: 2019
Γράφει ο Κώστας Δ. Καλτσής
perifereia ipeirosΕΧΟΥΜΕ αιφνίδιες αφυπνίσεις οι Ηπειρώτες. Ως να μας κατατρύχουν εφιάλτες, που όμως κεντρίζουν και τα παρεπόμενα σύνδρομα. Όπως επί παραδείγματι συνέβη με το αίτημα μιας εταιρίας να ενοικιάσει για εκμετάλλευση το Ζάππειο Μέγαρο, για τη διοργάνωση Ολυμπιακών εκδηλώσεων. Και απανωτές συσκέψεις, ψηφίσματα επί ψηφισμάτων από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία (που όποτε θυμάται χαίρεται...), την Ομογένεια και φορείς. Όλους τους... "ανύπαρκτους" και άφαντους, από τα χρόνια και οξύτατα προβλήματα του τόπου!

ΣΤΑ τόσα χρόνια που πέρασαν και μέχρι πρότινος, ουδείς είχε ενδιαφερθεί για τη βούληση του Ευεργέτη Ζάππα, ούτε για το αν αυτή εκπληρώνεται. Όπως άλλωστε συμβαίνει και με όλα τα κληροδοτήματα. Με ο,τιδήποτε αφορά την Ήπειρο! Όπου το μέγιστο ενδιαφέρον εκδηλώνεται για τη... φέτα και το... Κασκαβάλ, το τυρί των Βλάχων. Για να θυμίζουν όλα τη λαϊκή ρήση "ο κόσμος καίγεται και τα... κορίτσια λούζονται". Αρκεί να φαίνεται ότι επιδεικνύεται ενδιαφέρον δήθεν, για τα ζέοντα προβλήματα, που δυστυχώς καθίστανται ολοένα και πιο δυσεπίλυτα!

ΟΤΙ μόλις πριν από τέσσερις ημέρες η Ευρωπαϊκή Ένωση έβγαλε κόκκινη κάρτα στην Περιφέρεια της Ηπείρου, σχετικώς με την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη, δεν απασχόλησε κανένα, εκ των εχόντων την αρμοδιότητα, φορέα! Ούτε καν την Περιφέρεια, που βεβαίως είχε κάθε λόγο να περάσει απαρατήρητο το μέγα θέμα! Κατά τα άλλα διαρρηγνύουν απαξάπαντες τα ιμάτιά τους, για το πως θα καταστεί ανταγωνιστική η Ήπειρος! Που όμως βασική προϋπόθεση είναι να υπάρξει προηγουμένως η ανάπτυξη!

ΤΙΠΟΤΕ από τα δύο δεν συμβαίνει. Στον τομέα της ανταγωνιστικότητα η Περιφέρεια της Ηπείρου βρίσκεται στη 251η θέση και στη 253η σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, σε σύνολο... 253 Ευρωπαϊκών Περιφερειών! Δηλαδή τελευταία! Είδε κάποιος να εκδηλωθεί το ελάχιστο ενδιαφέρον για αυτό το επονείδιστο γεγονός; Εμείς δεν είδαμε και ασφαλώς μας ενοχλεί τα μέγιστα ο παχυδερμισμός εκείνων που έχουν την ευθύνη του σχεδιασμού και της υλοποίησης προγραμμάτων, τα οποία όπως φαίνεται όλα πάνε χαμένα, σε δράσεις που δεν συνεισφέρουν στο ελάχιστο στην υπόθεση της προοπτικής.
ΤΟΥΣ βλέπετε όμως να πανηγυρίζουν για την αύξηση της κίνησης στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, διακηρύττοντες πως αυτό συμβαίνει μετά την ολοκλήρωση των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων! Μας λένε δηλαδή πως γίνονται περισσότερες πτήσεις για αυτόν το λόγο! Μάλλον νομίζουν ότι απευθύνονται σε ηλιθίους! Οι πτήσεις αυξάνονται λόγω της ζήτησης του επιβατικού κοινού και όχι επειδή έγινε ένα καινούργιο κτίριο υποδοχής και αναχώρησης. Άλλωστε ο αεροδιάδρομος είναι ο ίδιος, όπως και τα ραδιοβοηθήματα. Ας αφήσουν λοιπόν τις βλακείες τους και ας ασχοληθούν με τα σοβαρά προβλήματα της περιοχής.

ΝΑ ξεκαθαρίσουμε ότι αυτά δεν είναι υπόθεση μόνο της Περιφέρειας, η οποία με νωθρότητα και τη... συνήθη αλαζονεία πορεύεται, αλλά και των Δήμων και κάποιων άλλων φορέων, που όμως με πολύ ιδιοτελή κριτήρια αντιμετωπίζουν την κατάσταση. Διότι αν ασκηθεί η δέουσα πίεση στην ασθμαίνουσα να προλάβει τις εξελίξεις Περιφέρεια (που εν τέλει δεν το επιτυγχάνει), ενδεχομένως να γίνει ορθολογιστικότερος προγραμματισμός και επιτάχυνση εκείνων των χειρισμών που θα μας φέρουν πιο κοντά στην ανάπτυξη και στον ανταγωνισμό. Αλλιώς δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να γίνει ούτε ένα βήμα μπροστά.

ΚΑΙ κάπως έτσι θα πάρουν όχι μόνο το Ζάππειο, αλλά και την... Ακρόπολη. Φυσικά και δε συζητάμε για τα κληροδοτήματα εν γένει. Τα οποία στα Γιάννινα τα οικειοποιήθηκε και διαχειρίζεται παρανόμως η Μητρόπολη νε τα λεγόμενα Αγαθοεργά Καταστήματα, που τα οδήγησαν σχεδόν σε χρεοκοπία! Και δε θα διστάσουμε να πούμε ότι στη συνείδηση των Γιαννιωτών, των Ηπειρωτών, έχουν χρεοκοπήσει όλοι όσοι κατά καιρούς διοικήσει τον τόπο και όσοι τα τελευταία χρόνια μας εκπροσωπούν στο Κοινοβούλιο, αφού δεν κατάφεραν να βγάλουν την περιοχή από το τέλμα.
Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr