Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: 2019
Γράφει ο Κώστας Δ. Καλτσής
mpegasΕΧΟΥΝ ενδιαφέρον όσα διαδραματίζονται στην Ηπειρωτική πολιτική σκηνή, όσο "άτονη" και "άνευρη" νομίζουν ορισμένοι ότι είναι. Και αυτό επικεντρώνεται αφενός στην απροκάλυπτη παρέμβαση οπουδήποτε του Περιφερειάρχη κ. Αλέκου Καχριμάνη, με στόχο την επιβολή της άποψής του και των προσώπων της επιλογής του. Αφετέρου, στην κωμικοτραγική έως και απέλπιδα προσπάθεια άλλων, να εμφανιστούν ως οι μοναδικοί εκφραστές ενός νεφελώδους και αμφισβητουμένου "προοδευτικού μετώπου", ως να το δικαιούνται... "εκ παραδόσεως". Και μόνο για αυτό το λόγο, αφού οι ίδιοι δεν έχουν τίποτε άλλο να επιδείξουν.

ΝΑ τα πάρουμε με τη σειρά και να ξετυλίξουμε το "κουβάρι", έστω κι αν δε χρειαστεί να βρούμε τον "μίτον της Αριάδνης". Γιατί μπορεί να μην υπάρχει λαβύρινθος, κάπου όμως καραδοκεί πάντοτε ένας... Μινώταυρος! Ο οποίος απειλεί να κατασπαράξει οποιονδήποτε αμφισβητεί την κυριαρχία του - έως ότου βρεθεί... Θησέας που θα τον "εξουδετερώσει". Επιλέγει σε κάθε διαδικασία, ποιός θα πάει που και πότε! Όπως έκανε προσφάτως με την εκλογή διοίκησης στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων της Ηπείρου (χωρίς να αμφισβητούμε την προσωπικότητα και την αξία κανενός) και όπως επιδιώκει να παρέμβει για να αναδειχθεί η διοίκηση του ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΦΟΣΔΑ).

ΦΤΑΙΕΙ, όμως, εκείνος αν βρίσκει πρόσφορο έδαφος, ευήκοα ώτα, που μετ ευλαβείας "αφομοιώνουν" ο,τιδήποτε τους ψιθυρίσει ο... Μέγας Ηγέτης; Ασφαλώς και όχι! Είναι αυτό που λέμε... βρίσκει και κάνει. Δεν έχει σημασία το πως το καταφέρνει. Μετράει ότι δημιουργείται η αίσθηση ότι αβιάστως ανακράζουν πολλοί... "γεννηθείτω το θέλημά Σου", με ελάχιστες εξαιρέσεις! Για να βρισκόμαστε συχνά μπροστά σε φαινόμενα απόλυτης υποταγής, με αναπόφευκτο αποτέλεσμα την εκτροφή μιάς πρωτοφανούς αλαζονικής συμπεριφοράς, από κάποιον που παριστάνει τον πανεπιστήμονα και βούλιαξε την Ήπειρο ή τουλάχιστον την κρατά καθηλωμένη στην υπανάπτυξη.

ΠΑΜΕ τώρα στη δεύτερη περίπτωση. Του πασχίζοντος να αναδειχθεί ως ηγετική μορφή του λεγόμενου "δημοκρατικού χώρου" και των "προοδευτικών δυνάμεων" των Ιωαννίνων και της Ηπείρου. Όχι πως μας νοιάζει η τύχη του, αλλά εδώ πρόκειται για τον πλέον αποτυχημένο δήμαρχο της ιστορίας. Λέμε για τον κ. Θωμά Μπέγκα, που μη έχοντας τίποτε άλλο να επιδείξει, επιμένει να θέλει να ποδηγετήσει το ομιχλώδη χώρο που προαναφέραμε και να κατακεραυνώνει την Κεντροδεξιά. Και νομίζει ότι βρήκε την ευκαιρία με τις εκλογές στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων, στρέφοντας τα εύθραυστα βέλη του κατά του δημάρχου Ιωαννίνων κ. Μωυσή Ελισάφ-άλλοτε συνοδοιπόρου του. Διότι, λέει ο... "πολιτικός ογκόλιθος", συνεργάστηκε με τις δυνάμεις της κεντροδεξιάς!

ΑΥΤΕΣ, μάλλον, τις θεωρεί εξοβελιστέες από τις δημοκρατικές διαδικασίες ο... υιός του πατρός, του αειμνήστου δημάρχου Κώστα Μπέγκα. Και ασφαλώς "αποτάσσεται" ως ο σατανάς, όποιος επιλέξει κατά τις βουλές της συνείδησής του και του συμφέροντος του τόπου. Διότι καιροφυλακτεί ως ο κέρβερος στην πύλη του Άδη, το απαύγασμα της προοδευτικότητας και ο μέγας αγωνιστής της δημοκρατίας κ. Θωμάς Μπέγκας! Που αντλεί, κατά την κρίση μας πάντα, τη δυνατότητα άγριας σκύλευσης της "προοδευτικότητας" κληρονομικώ δικαίω! Κληρονομείται η δημοκρατικότητα; Η προοδευτικότητα; Με το μυαλό του Ιωαννίτη... Ροβεσπιέρου, μάλλον ναι!

ΓΙΑ ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας, μακριά από μας η σκέψη της ανάληψης καθηκόντων ... των αυτόκλητων συνηγόρων του κ. Μωυσή Ελισάφ. Άλλωστε και οι σχέσεις μας είναι τεταμένες, λόγω της σκληρής κριτικής που πολλές φορές του έχουμε ασκήσει. Αλλά διαβάσαμε τις δηλώσεις του κ. Μπέγκα, του κραδαίνοντος τη ρομφαία της δημοκρατικότητας, του εσαεί πρώην πλέον δημάρχου, ότι... "αντιδράσαμε ως πολιτικά όντα" στις εκλογές για την ΠΕΔ Ηπείρου, και πως... "καταφέραμε να πέσουν οι μάσκες κάποιων ψευδεπίγραφων προοδευτικών" (σημ: αυτών που δεν τον ακολούθησαν, όπως ο κ. Ελισάφ και άλλοι), για να πει και το κορυφαίο:... "ο δρόμος για την ανασυγκρότηση των προοδευτικών δυνάμεων είναι μακρύς και δύσκολος"!

"ΙΔΟΥ ο Νυμφίος έρχεται" ! Αυτός θα ανασυγκροτήσει τις "προοδευτικές δυνάμεις" ! Που επέδειξε μόνο αυταρχικότητα και μονολιθικότητα. Όπως, ας πούμε, έκανε όταν ήταν δήμαρχος. Που επί πέντε σχεδόν χρόνια κανένας- πλην του ευνοημένου περίγυρού του- δεν αντελήφθη την δημαρχιακή του παρουσία και τις διοικητικές του ικανότητες. Όπως πχ "διοίκησε" και τη ΔΕΥΑΙ, που την κατέστησε βιομηχανία σκανδάλων και συνεπώς ανυπόληπτη! Όπως περιφρόνησε τα τοπικά ήθη και έθιμα κάθε Χριστούγεννα! Που περιέφερε την διοικητική του ανικανότητα, κάνοντας ό,τι μπορούσε για να την επιβεβαιώσει, με την αδυναμία υλοποίησης έστω κι ενός έργου μέσω του ΕΣΠΑ!

ΚΑΙ για να τελειώνουμε: ο κ. Μπέγκας δικαιούται να συνεργάζεται με τη Δεξιά, άντε ΚεντροΔεξιά κ. Τατιάνα Καλογιάννη, συμπλέοντας στο Δημοτικό Συμβούλιο (ή με τον κ. Καχριμάνη σε πολλά άλλα, που κι αυτός... "δικαιούται" να συνεργάζεται ακόμη και με τον ΣΥΡΙΖΑ ή παλιότερα το ΠΑΣΟΚ), αλλά όλοι οι άλλοι απαγορεύεται διά ροπάλου να πράξουν κάτι ανάλογο, διότι έτσι πιστεύουν ότι μπορεί κάτι να αλλάξει και επειδή το απαγορεύει ο άνθρωπος που νομίζει ότι μπορεί να κινείται από τις παρυφές της κεντροδεξιάς μέχρι τις παρυφές της ακροαριστεράς! Σύσταση, να... ξεπεζέψει, όσο είναι καιρός!

Δημοσιεύθηκε στον "ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ", το Σάββατο 16/11/19
Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr