Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: 2021

Γράφει ο Κώστας Δ. Καλτσής

fotovoltaikoΤΟ έχουμε γράψει πολλές φορές, αλλά είναι κοινή η διαπίστωση, ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για ο,τιδήποτε στη χώρα και στην Ήπειρο φυσικά που δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση. Τα πάντα, που αφορούν και επιχειρηματικές δραστηριότητες, κινούνται στη «φιλοσοφία» του... περίπου, βλέποντας και κάνοντας, με βάση τα «συμφέροντα» και μια παρωχημένη μικροπολιτική αντίληψη, που όμως επί της ουσίας βλάπτει την επιχειρηματικότητα με προοπτική, τον τόπο και την αξιοπιστία όσων αποφασίζουν.


ΠΑΡΤΕ ως παράδειγμα τα αιολικά πάρκα, τα φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά έργα, που συχνά μας έχουν απασχολήσει και σχετικό ρεπορτάζ δημοσίευσε την Πέμπτη ο «Πρωινός Λόγος», που επεσήμαινε πως «όλοι τα θέλουν, αλλά μακριά από την πόρτα τους»! Γιατί όμως κάνει εντύπωση αυτή η αρνητική στάση των πολιτών; Σωστή και πειστική ενημέρωση δεν υπάρχει, η πραγματική διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες απουσιάζει, οι Αρχές που εγκρίνουν τις επενδύσεις αυθαιρετούν ή εξυπηρετούν συγκεκριμένους επιχειρηματίες για λόγους που δεν είναι της παρούσης. Το σημαντικότερο όμως είναι πως δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός, δηλαδή τι και που μπορεί να γίνει κάτι και πως.


ΔΕΝ έχουμε λόγο να μασήσουμε τα λόγια μας. Χαρακτηριστική περίπτωση όχι μόνο αναξιόπιστης άσκησης της εξουσίας, είναι αυτή (του Συριζαίου, με το... «ηθικό πλεονέκτημα») κ. Βασιλείου Μιχελάκη, Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτ. Μακεδονίας. Όπως αποκαλύπτεται, ο κ. Μιχελάκης ενέκρινε εγκατάσταση μονάδων παραγωγής «πράσινης ενέργειας» σε συγκεκριμένη εταιρία, με τον διαχειριστή της οποίας συνδέονταν, είτε με υπαλληλική σχέση είτε με επιχειρηματική, οι κόρες του! Κι αν ακόμη υποθέσουμε ότι σωστά έπραξε και η εταιρία δικαιούνταν τις εγκρίσεις, πως θα πείσει τους πολίτες ότι δεν υπάρχει κάτι ύποπτο στην υπόθεση; Βλέπετε έχει πάντοτε ισχύ το « Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται»!


ΓΙΑ λόγους ευθιξίας ο κ. Μιχελάκης όφειλε ήδη να είχε παραιτηθεί, αλλά επειδή δεν το κάνει, η κυβέρνηση έπρεπε να τον είχε στείλει στο σπίτι του. Δεν το κάνει όμως διότι ίσως ηγετικά της στελέχη συνδέονται με επιχειρηματικά συμφέροντα και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας που αυθαιρετεί. Για αυτό και κατάπιαν τη γλώσσα τους και οι βουλευτές της ΝΔ της Ηπείρου (και στην περίπτωσή τους τα ίδια ισχύουν), η κομματική οργάνωση της ΝΔ και φορείς. Ναι, όλοι τους με τον έναν ή άλλον τρόπο, χορεύουν στο ρυθμό που υπαγορεύεται από την ισχύ της εξουσίας που ασκούν τα «συμφέροντα», πελαγοδρομώντας μεταξύ της προστασίας του περιβάλλοντος και της αναγκαιότητας των επενδύσεων.


ΦΥΣΙΚΑ και πρέπει να προστατευθεί το περιβάλλον, οι φυσικές ομορφιές της Ηπείρου. Είναι όμως απαραίτητες και οι επενδύσεις, η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Υπάρχει τρόπος να συγκεραστούν οι δύο διαφορετικές δράσεις, αλλά απαιτείται σχεδιασμός. Αυτόν μπορούσε να τον κάνει, υποχρέωσή του είναι άλλωστε, το Περιφερειακό Συμβούλιο και να τον προτείνει στην κυβέρνηση απαιτώντας την υιοθέτησή του, συνεπικουρούμενο από τους βουλευτές. Μέχρι στιγμής δεν το έπραξε και σε αυτό ευθύνη φέρει ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξ. Καχριμάνης, οπωσδήποτε δε και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης που δεν καταφέρουν να εκφέρουν ενιαίο λόγο σε τέτοια σημαντικά ζητήματα.


ΔΕΝ αρκούν οι αφορισμοί, όταν μάλιστα και η Περιφέρεια έχει προβεί σε εγκρίσεις εγκατάστασης ανεμογεννητριών χωρίς φειδώ. Ούτε η... επαναδιατύπωση θέσεων, όταν αυτές δε συνοδεύονται από θεσμικές αποφάσεις που θα οριοθετούν τα πεδία δραστηριοποίησης εταιριών και αν οι όποιες αποφάσεις δεν είναι δεσμευτικές για τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Είναι αδιανόητο να μην έχει μείνει ποτάμι χωρίς υδροηλεκτρικό έργο ή βουνό που μην ισοπεδώθηκαν οι κορυφές του για «αιολικά πάρκα». Σύμφωνοι, κάπου πρέπει να γίνουν κι αυτά, αλλά πως, έτσι χωρίς κανόνες και έλεγχο; Χωρίς να ερωτάται και ενημερώνεται κανένας;


ΑΥΤΟΣ ο τόπος είναι δικός μας. Που θα πει ότι νοιαζόμαστε για την προοπτική του περισσότερο από κάθε επενδυτή και προπαντός από εκείνους που παριστάνουν ότι ενδιαφέρονται και αποφασίζουν ερήμην μας, των Ηπειρωτών δηλαδή. Επιβάλλεται όμως να ξεκαθαριστεί πέραν των άλλων και τούτο: τι είδους ανάπτυξη χρειάζεται η Ήπειρος, για να σταματήσουν όλες οι άναρχες δράσεις που εν τέλει σημαίνουν και κατασπατάληση- καταλήστευση Ευρωπαϊκών και Εθνικών προγραμμάτων χρηματοδότησης. Χρειάζεται η περιοχή την προώθηση της επιχειρηματικότητας, όχι όμως πάση θυσία που θα σήμαινε την παράδοση του φυσικού πλούτου και της αξιοπρέπειάς μας στη βουλιμία επιχειρηματικών συμφερόντων.

ΓΝΩΣΤΟΣ και λογικός ο αντίλογος. Η Ήπειρος είναι πρώτη στην υπανάπτυξη, στην ανεργία και στη φτώχεια. Χρειάζεται το συντομότερο δυνατόν αναπτυξιακές- επενδυτικές πρωτοβουλίες, που θα σηματοδοτήσουν την πορεία προς το μέλλον. Ουδείς αντιλέγει. Όχι όμως με ετσιθελικές, αναιτιολόγητες αποφάσεις και μάλιστα κατά τρόπο που εγείρουν υπόνοιες για την παροχή ακριβών υπηρεσιών σε επιχειρηματίες. Ναι στην ανάπτυξη, αρκεί να γίνει χωροθέτηση των δράσεων και προπαντός απόφαση για το είδος της ανάπτυξης που χρειάζεται η περιοχή. Αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να μη μείνει τίποτε όρθιο, εξέλιξη που δε θα αποφέρει τα αναμενόμενα. Όλα τ'άλλα είναι για να βρισκόμαστε σε κουβέντα...

Δημοσιεύθηκε στον "ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ", το Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr