Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: 2021
Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΚΑΛΤΣΗΣ
emvolioΘΥΜΑΣΤΕ που γράφαμε το προηγούμενο Σάββατο ότι μας μέμφονταν ο δήμαρχος κ. Μωυσής Ελισάφ ότι επικρίνουμε, απαξιώνουμε έως και προσβάλλουμε τις «Αρχές του τόπου»; Αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι πολύ καλά κάνουμε. Οι εκπρόσωποί τους είναι χειρότεροι από όσο νομίζετε, διότι συχνά με την κάλυψή τους διαπράττονται ανομήματα. Λογικά αυτά θα έπρεπε να τους οδηγήσουν με την αυτόφωρη διαδικασία τουλάχιστον στον προθάλαμο των εισαγγελικών γραφείων, αλλά απολαμβάνουν μιά ανεξήγητη ασυλία, την οποία ούτε στα πιό τρελά όνειρά τους δε βλέπουν οι «απλοί πολίτες» που δεινοπαθούν. Έτσι κι αλλιώς όμως κανένας εκ της εξουσίας δε νοιάζεται για τα όνειρα των πολιτών!

ΔΕΝ υπερβάλλουμε. Δείτε όσα συμβαίνουν με τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοιού. Δε θα πάμε στα των Αθηνών. Στα Γιάννινα θα μείνουμε, για να αναδείξουμε μερικές πτυχές του θέματος που απασχολεί την επικαιρότητα με καθόλου κολακευτικά σχόλια. Νεαροί εργαζόμενοι μεγάλης επιχείρησης εδώ και ημέρες συνέρρεαν σε κέντρα εμβολιασμού, χωρίς να έχει έλθει η σειρά τους και να ανοίξει η «πλατφόρμα». Από μόνοι τους αποκλείεται να το επιτύγχαναν, που θα πει ότι κάποιος ή κάποιοι από τους τοπικούς παράγοντες παρενέβησαν για την ευνοϊκή μεταχείριση. Που αδιαφορούσαν για τις χιλιάδες των πολιτών και δη των ευπαθών ομάδων, οι οποίοι αναμένουν εδώ και μήνες να κάνουν το εμβόλιο.

ΞΕΡΟΥΜΕ, θα μας πείτε ότι διατάχτηκε από την Εισαγγελική Αρχή να διερευνηθεί η υπόθεση. Οπότε δηλαδή να μην ανησυχούμε; Θα βρεθεί άκρη και θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι, εκείνοι δηλαδή που οργάνωσαν την «παρέκκλιση»; Αυτό δυστυχώς δεν πρόκειται να συμβεί και σας το υπογράφουμε! Οι ηθικοί αυτουργοί, οι πολιτικοί πάτρωνες συνήθως μένουν ατιμώρητοι και στον τόπο μας, την Ήπειρο, πάντοτε! Θα γίνει μια προκαταρκτική εξέταση και κάπου εκεί θα κλείσει, θα ξεχαστεί το θέμα κι όλα μέλι- γάλα. Το πολύ- πολύ να βρουν τον μπελά τους κάποιοι από εκείνους που ήταν υποχρεωμένοι να εμβολιάσουν όσους προσέρχονταν στα κέντρα εμβολιασμού. Άλλωστε έτσι γίνεται συνήθως, τιμωρούνται οι «μικροί» με τους «μεγάλους» να μην ενοχλούνται καν.

ΑΝ η Εισαγγελική Αρχή, που στην προκειμένη περίπτωση ευαισθητοποιήθηκε, όφειλε να πράξει το ίδιο κι όταν ήρθε στα Γιάννινα στις αρχές του έτους, δήθεν συνοδεύοντας το «φορτίο» με τα εμβόλια, ο 49χρονος υφυπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης, σπεύδοντας όμως να εμβολιαστεί! Τα παραμυθάκια ότι το έκανε για να πείσει τους πολίτες να άρουν τις όποιες επιφυλάξεις τους, είναι για τους αφελείς. Άλλωστε είχαν προηγηθεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός κλπ, οπότε δε χρειάζονταν οι πολίτες την παρότρυνση του κ. Κοντοζαμάνη. Δεν έδειξε, λοιπόν, τότε την ίδια ευαισθησία η Εισαγγελική Αρχή, ίσως έχοντας την άποψη ότι ο κυβερνητικός παράγοντας είχε αυτό το δικαίωμα!

ΦΥΣΙΚΑ και δεν ήταν ο μόνος που εμβολιάστηκε «κατά παρέκκλιση» Γιάννινα, με την Εισαγγελική Αρχή να ακολουθεί το του Αρχιμήδη... «μη μου κύκλους τάραττε». Λίγες ημέρες αργότερα εμβολιάστηκε ο δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Μωυσής Ελισάφ ως γιατρός. Όμως δεν ασκεί την ιατρική, έχει συνταξιοδοτηθεί. Με ποιά ιδιότητα έκανε εσπευσμένως το εμβόλιο, όταν ακόμη δεν είχαν αρχίσει οι εμβολιασμοί των πολιτών και μάλιστα μια περίοδο που στα Γιάννινα ο κορωνοιός έκανε θραύση; Αλλά σιγά που ο δήμαρχος νοιάζονταν για την τύχη των «υπηκόων», προς τους οποίους επικριτικά απευθύνονταν για την μη τήρηση των μέτρων! Για το πολύτιμο σαρκίον του ανησύχησε ο κ. Ελισάφ και έσπευσε να το προστατεύσει. Το γεγονός δημοσιοποιήθηκε αλλά η Εισαγγελική Αρχή δεν έκρινε σκόπιμο να κινήσει καμιά διαδικασία.

ΥΠΑΡΧΕΙ και συνέχεια. Στις 20 Ιανουαρίου εμβολιάστηκε ο 52χρονος Μητροπολίτης κ. Μάξιμος, ως Πρόεδρος του ΔΣ του Γηροκομείου της Μητρόπολης «Οι Ζωσιμάδες»! Ήταν τότε που έκαναν εμβόλια οι φιλοξενούμενοι υπερήλικες και αξιοποίησε την ευκαιρία, αλλά ας πει πόσες φορές συγχρωτίζεται με εκείνους και από τι κινδύνευε περισσότερο από όλους εμάς. Το σκέφτεστε; Ο Μητροπολίτης έβαλε πάνω από όλα και όλους τον εαυτό του, για αυτό ας μην επαναλάβει το τετριμμένο ότι εμβολιάστηκε για να ενθαρρύνει τους «ενοίκους» του γηροκομείου. Θα αρκούσε για αυτό ο ποιμαντικός του λόγος. Ούτε όμως σε αυτή την περίπτωση υπήρξε Εισαγγελική παρέμβαση, για να εξεγείρεται κάθε πολίτης από την επιλεκτική έκρηξη ευαισθησίας.

ΑΥΤΗ δεν εκδηλώθηκε κι όταν ακόμη υπήρξαν καταγγελίες και δημοσιεύματα ότι εμβολιάζονταν καθηγητές πανεπιστημίου κλπ προνομιούχοι χωρίς να συντρέχουν οι προϋποθέσεις, χωρίς να έχουμε μάθει αν μεταξύ όλων αυτών ήταν και ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξ. Καχριμανης ως... πανεπιστήμων που είναι. Το θέμα βεβαίως δεν προσφέρεται για αστεϊσμούς, αλλά όλο αυτό το σκηνικό με την Εισαγγελική παρέμβαση, όπως και για τη διασπορά του κορωνοιού στο Δίστρατο, δυστυχώς προκαλεί για υπέρβαση στο σχολιασμό. Διότι απραξία υπήρξε και για βάπτιση με συμμετοχή «επιφανών» τον περασμένο Οκτώβριο και υπήρξε διασπορά του κορωνοιού, όπως και φαγοπότι στη Λάιστα όταν η ενότητα των Ιωαννίνων είχε κηρυχθεί σε κατάσταση αυστηρής «καραντίνας».

ΛΕΜΕ καθαρά και ξάστερα τι συμβαίνει και τι συζητούν οι πολίτες. Ότι δηλαδή έχει διαχρονική ισχύ η ρήση του Ανάχαρσι (Σκύθης ηγεμόνας 6ος πΧ αιώνας)... «οι νόμοι είναι σαν τον ιστό της αράχνης• πιάνονται οι μικρές μύγες, ενώ οι μεγάλες τον σπάζουν και φεύγουν». Αυτή είναι η αλήθεια. Αρέσει ή όχι είναι άλλη υπόθεση που δεν μας αφορά. Οι νόμοι όμως δεν πρέπει να εφαρμόζονται κατά το δοκούν και όπως συμφέρει τις «μεγάλες μύγες». Αν είναι να κινούνται διαδικασίες για να καταλαγιάζουν οι λαϊκές αντιδράσεις, καλύτερα να λείπουν και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι ευτελίζονται, με αποτέλεσμα να χάνεται η εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ 17/04/21
Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr