Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: 2021
Γράφει ο Κώστας Δ. Καλτσής
deyai«ΘΕΛΟΥΜΕ να αγιάσουμε αλλά δε μας αφήνουν οι διαβόλοι» κατά τη λαϊκή έκφραση. Όλες οι παρατάξεις που απαρτίζουν το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων αποφάσισαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης να λύσουν ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που ταλάνιζε την εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα ΔΕΥΑΙ. Αφορούσε τη μη συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο όσων γυναικών ορίζει ο νόμος, μιά αναμφισβήτητη «παράλειψη» που καθιστά άκυρες όλες τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, μαζί και εκείνη της μεταφοράς των δικτύων στην υπό κατασκευή λεωφόρο Νιάρχου- έργο για το οποίο υπεγράφη σύμβαση με την Περιφέρεια Ηπείρου. Θέμα για το οποίο αποφεύχθηκε περιέργως ο σχολιασμός του από όλους, ίσως γιατί αυτό εξυπηρετεί την- κακή τη μοίρα- τοπική ηγεσία μας που διατρέχει τον κίνδυνο να βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

ΤΗΝ παράνομη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της αμαρτωλής δημοτικής επιχείρησης, είχε αποκαλύψει προ μηνών με ρεπορτάζ ο «Πρωινός Λόγος», αλλά η Δημοτική Αρχή και η διοίκηση της ΔΕΥΑΙ σιώπησαν πιστεύοντας ότι δε θα αντιμετώπιζαν πρόβλημα. Το ίδιο και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, που παρά το γεγονός ότι υποβλήθηκαν δύο προσφυγές για την υπόθεση εδώ και μήνες ποιεί τη νήσσα. Είχε υποχρέωση όμως να λάβει μέτρα, όπως πχ να κρίνει μη νόμιμο το διοικητικό συμβούλιο , τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να ακυρώσει όλες τις αποφάσεις που ελήφθησαν. Δεν το έκανε μέχρι που να βρεί «λύση» η χειρότερη Δημοτική Αρχή όλων των εποχών, που με ό,τι καταπιάνεται προκύπτει σκάνδαλο!

ΚΑΙ τη βρήκε αντιμετωπίζοντας την παρανομία με μιά άλλη χειρότερη, με τη σύμπραξη των παρατάξεων και της αντιπολίτευσης: ώθησαν τις γυναίκες- στελέχη τους να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις ότι δεν επιθυμούσαν και δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ! Έτσι, όπως δήλωσαν χωρίς περίσκεψη και συναίσθηση των ευθυνών τους, λύθηκε το πρόβλημα και πλέον όλα καλώς καμωμένα, με το έργο της Νιάρχου να μη διατρέχει κίνδυνο! Δηλαδή, παρανόμησε το Δημοτικό Συμβούλιο με την απόφασή του για το διορισμό των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΙ, εκείνο με τη σειρά του παρανόμως έπαιρνε αποφάσεις αφού η σύνθεσή του δεν πληρούσε τις διατάξεις του νόμου και τώρα παρανομούν όλοι- και οι υπογράφουσες κυρίες- εκ νέου με τη συλλογή «ψευδών» υπευθύνων δηλώσεων!

«ΟΛΑ εντάξει», δήλωσαν περιχαρείς οι κκ. Ελισάφ και Μπαρτζώκας, με τον κ. Θωμά Μπέγκα σε συνέντευξη Τύπου να παραδέχεται την παρανομία, αλλά είπε πως η παράταξή του το κάνει για να μη θεωρηθεί ότι βάζει τρικλοποδιές στη Δημοτική Αρχή! Προφανώς θα ηρέμησε ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Μιχελάκης,που θα ήταν αναγκασμένος να επιβάλλει κυρώσεις και ο Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης, που ανησυχούσε για την τύχη του έργου της Νιάρχου και πίεζε να βρεθεί λύση, όπως μάθαμε. Θιασώτες όλοι τους της ρήσης «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», θα νοιώθουν μέγιστη ικανοποίηση και ανακούφιση που βρήκαν τον τρόπο να αντιμετωπίσουν τους ... θρασείς πολίτες που υπεραμύνονταν της νομιμότητας!

ΡΕΣΙΤΑΛ παρανομιών από εκείνους που κάνουν κηρύγματα ηθικής και καλούν τους πολίτες να σέβονται τους νόμους, χωρίς πάλι να υπάρξει οριστική λύση αφού θα έπρεπε το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει εκ νέου για τον ορισμό των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΙ. Αλλά κι ότι συνέλεξαν τις υπεύθυνες δηλώσεις, δε θα πει ότι νομίμως αποφάσιζε τόσο καιρό! Αυτά όπως φαίνεται είναι «ψιλά γράμματα» για τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι η πόλη, η Περιφέρεια είναι τσιφλίκι τους και οι πολίτες «υπήκοοι» χωρίς δικαιώματα. Η δουλειά τους να γίνεται και ας παραβιάζονται (μάλλον βιάζονται, κυριολεκτικώς...) οι νόμοι, αυτοί μπορούν ακαταδίωκτα να το πράττουν, σε αντίθεση με τους πολίτες που πρέπει να υπακούνε.

ΕΔΩ πλέον τίθεται επί τάπητος το μείζον ζήτημα του τι κάνει ή τι θα κάνει η Εισαγγελική Αρχή. Θα κλείσει τα μάτια και τα αυτιά και θα ανεχτεί την κατάφωρη και ομολογημένη παρανομία; Θα το έκανε αν πρωταγωνιστές ήταν απλοί πολίτες κι όχι ο δήμαρχος, δημοτικοί σύμβουλοι και ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης; Είμαστε σίγουροι πως όχι και δικαίως. Τώρα, θα καταστεί συνένοχος της με προκλητικό τρόπο διαπραχθείσης παράνομης πράξης; Μη μας πει ότι, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο το έργο της μεταφοράς των δικτύων της ΔΕΥΑΙ στη Νιάρχου, ας πάει περίπατο η νομιμότητα. Διότι δουλειά της δεν είναι να κρίνει το έγκλημα στη γενικότερη και ειδικότερη μορφή του με βάση τη σκοπιμότητα, αλλά του τι λένε οι νόμοι.

ΔΕΝ είναι όμως η πρώτη φορά που παρανομεί η Δημοτική Αρχή, ούτε που οι Εισαγγελικές Αρχές δεν παρεμβαίνουν αυτεπαγγέλτως. Επτά εισαγγελικοί λειτουργοί και πολύ περισσότεροι δικαστές υπάρχουν στα Γιάννινα και δε θέλουμε να πιστεύουμε ότι κανένας τους δε διαβάζει εφημερίδες και όσα γράφουν τα site στο διαδίκτυο, δε βλέπει τοπική τηλεόραση, δεν ακούει ραδιόφωνο και δεν συζητά με κάποιους για να ενημερώνονται, να μαθαίνουν τι γίνεται γύρω τους. Αν όχι, τότε βρίσκονται μακριά από την κοινωνία, ζουν στο δικό τους κόσμο, είναι δηλαδή «μακριά νυχτωμένοι», πολύ μακρύτερα από τη γενική περί δικαίου αντίληψη και άρα δυσκολότερη η απόδοση Δικαιοσύνης. Αυτή η άποψη που συχνά υποστηρίζουν, του ...φέρτε μας καταγγελία, ηχεί ως ανέκδοτο και δη από εξωγήινους. Γιατί δημιουργείται η αίσθηση ότι δεν τολμούν να κάνουν αυτό που πρέπει και καλούν τους πολίτες να πάρουν την πρωτοβουλία!

ΣΕ ό,τι δε αφορά την τύχη των έργων όπως πχ αυτό της Νιάρχου, ασφαλώς και μας ενδιαφέρει με όποιες ενστάσεις εγείρονται. Γνώριζε όμως η Δημοτική Αρχή, ο δήμαρχος κ. Ελισάφ, ότι δεν ήταν (και δεν είναι νόμιμο) το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ, όπως με τη σειρά του και αυτό γνώριζε ή τουλάχιστον ο Πρόεδρός του κ.Μπαρτζώκας, ότι παρανομούσε κι επιπροσθέτως ότι παρανόμως ο Πρόεδρος υπέγραψε τη σύμβαση μετά του κ. Καχριμάνη, για τη μεταφορά δικτύων χωρίς προηγουμένως να υπάρχει απόφαση του διοικητικού συμβουλίου! Αν δεν τα γνώριζαν αυτά και άλλα περισσότερα,
τότε είναι επικίνδυνοι να διαχειρίζονται τις τύχες μας και καλό θα ήταν για τον τόπο να μας απαλλάξουν από την παρουσία τους παραιτούμενοι. Εν κατακλείδι, δε φταίνε οι πολίτες, όπως με θράσος είπαν, που έκαναν προσφυγές, ούτε οι δημοσιογράφοι, αλλά εκείνοι.
Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr