Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: Αρχική Σελίδα

Πολιτική δύο ταχυτήτων, καθ’ όλα αντιφατική και συχνά ρεβανσιστική, ακολουθεί ο δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Φίλιππας Φίλιος και η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων εν γένει σ’ ό,τι αφορά τους εργαζομένους στο Δήμο, ειδικότερα δε τους συμβασιούχους. Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του 2010, ο κ. Φίλιος με τους συνεργάτες του διακήρυτταν σ’ όλους τους τόνους ότι

«θεωρούν όλους τους εργαζομένους συνεργάτες τους, κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα της επιτυχίας, να δημιουργήσουμε όλοι μαζί τα νέα Γιάννενα…». Κέρδισε ο κ. Φίλιος τις εκλογές και μαζί με τον κ. Φίλιππα Τσουμάνη πρωταγωνίστησαν στην απόλυση 127 συμβασιούχων των οποίων οι συμβάσεις είχαν μετατραπεί σε αορίστου χρόνου από τη διοίκηση της πρώην ΑΔΕΙ, με τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου, έχοντας συμφωνήσει (ως αντιπολίτευση τότε) και ο κ. Φίλιος, παρά τις αρχικές του επιφυλάξεις στην εισήγηση του τότε δημάρχου κ. Γκόντα. Όλοι θυμούνται τις κινητοποιήσεις των απολυθέντων και εμπαιγμένων, τα ΜΑΤ που κάλεσε ο κ. Φίλιος να τους διαλύσουν και να συνεδριάζει υπό προστασία το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και τη διαβεβαίωση ότι θα τους στηρίξει στους δικαστικούς τους αγώνες…

Οι διαβεβαιώσεις του αποδείχτηκαν ψεύτικες και εκείνος αναξιόπιστος, αφού λίγο αργότερα στράφηκε μετά του κ. Φίλιππα Τσουμάνη εναντίον των συμβασιούχων, στοχοποιώντας μάλιστα κάποιους εξ αυτών μέχρι εξοντώσεως. Τρανταχτή απόδειξη αποτελεί και η εκ 66 σελίδων (!) αναφορά του κ. Φίλιου (μετά από εισήγηση – αναφορά του κ. Τσουμάνη όπως τονίζεται σ’ αυτή) προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων με την οποία ζητεί την ποινική δίωξη της διοίκησης της πρώην ΑΔΕΙ που καταργήθηκε, επειδή κατά την άποψή τους παρανόμως μετέτρεψε τις συμβάσεις 127 εργαζομένων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου! Στην αναφορά του ο δήμαρχος δεν παραλείπει ν’ αναφέρει ένα – ένα όλα τα ονόματα των συμβασιούχων (τους οποίους υπενθυμίζουμε ότι έδιωξε ως… μη υπάρχοντες) διασύροντάς τους σχεδόν ως «βυσματίες» που διέπραξαν το μέγιστο έγκλημα να εργάζονται και να παρουσιάζει τα μέλη της διοίκησης της πρώην ΑΔΕΙ ως εγκληματίες που τους έδωσαν δουλειά, ανεξαιρέτως κομματικών – πολιτικών προτιμήσεων και μετέτρεψαν τις συμβάσεις τους.     

Η υπόθεση θα εκδικαστεί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων στις 19 Νοεμβρίου 2013 και ασφαλώς παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον το οποίο καθιστά μεγαλύτερο μία πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 10ης Οκτωβρίου (αριθμός 604/2013 – απόσπασμα πρακτικού 23/2013). Εκεί συζητήθηκε, ύστερα από εισήγηση της αντιδημάρχου κ. Τσίλη και υπερθεματίζοντος του δημάρχου κ. Φίλιου, το αίτημα πέντε συμβασιούχων οι οποίοι είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη ζητώντας να τους αναγνωριστεί η συνέχιση της εργασίας τους ως αορίστου χρόνου, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου. Οι πέντε εργαζόμενοι ζητούσαν από το Δήμο να στηρίξει τις αγωγές τους που θα συζητούνταν στις 8 και 9 Οκτωβρίου, συνομολογώντας ότι όντως καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Το Δημοτικό Συμβούλιο (με δύο λευκές ψήφους των κ.κ. Ευαγγ. Λάμπρη και Χρυσόστομου Ευθυμίου και αρνητική του κ. Φίλιππα Τσουμάνη) συμφώνησε και στην ουσία δέχτηκε την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (499/2013) που είχε συνεδριάσει στις 28 Σεπτεμβρίου και είχε αποφανθεί επί του αιτήματος και άρα το Δημοτικό Συμβούλιο απλώς την επικύρωσε έστω και «κατόπιν εορτής», που θα πει ότι κατά τη συζήτηση των αγωγών ο Δήμος αποδέχτηκε το αίτημα των εργαζομένων και στην ουσία παραιτήθηκε των ενδίκων μέσων. Καλώς έπραξε, αλλά πως συμβιβάζεται αυτή η τακτική με προηγούμενες και την αναφορά του κ. Φίλιου που οδηγεί στη δίκη της 19ης Νοεμβρίου;

Ασφαλώς και δεν μπορεί κανείς να βρει άκρη με την πολιτική της «παλάντζας» που εφαρμόζει ο κ. Φίλιος ούτε να παρακολουθήσει τις οβιδιακές μεταμορφώσεις του, αλλά κάποτε πρέπει να σοβαρευτεί και να πάψει να συμπεριφέρεται ως να άγεται και να φέρεται από τον πείσμονα και αδιερεύνητο χαρακτήρα της συζύγου του δικηγόρου κ. Χαρίση που επισήμως είναι η άτυπη νομικός του σύμβουλος, στην ουσία εκείνη που φέρεται να κάνει κουμάντο στο Δήμο.

Στην υπόθεση υπάρχει και άλλη αντίφαση που αφορά την Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού – Περιβάλλοντος Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου, το Πνευματικό Κέντρο δηλαδή. Εκεί στις 18 Ιουνίου το Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου πρόεδρος είναι ο κ. Ελισάφ Μωυσής, αποφάσισε να ασκήσει έφεση κατά απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων που αναγνώρισε ως αορίστου χρόνου τις συμβάσεις επτά εργαζομένων. Αυτό βεβαίως είναι υποχρεωτικό εκ του νόμου, αλλά τούτο δεν ελήφθη υπ’ όψη από το Δημοτικό Συμβούλιο σε παρόμοια περίπτωση, όπως αυτή που αναφέραμε, ούτε σ’ άλλη για την οποία ο κ. Τσουμάνης με την επικουρία του κ. Φίλιου και της συζύγου του, έχει προσφύγει στα δικαστήρια.

Δείτε τώρα τι συνέβη στη ΔΕΥΑΙ όπου πρόεδρος είναι ο κ. Φίλιος, για να μην μένει καμία αμφιβολία για τα περί δύο μέτρων και σταθμών και την πολιτική δύο ή περισσότερων ταχυτήτων της Δημοτικής Αρχής. Στις 9 Δεκεμβρίου 2011, παρόντος του κ. Φίλιου, αποφασίστηκε η μετατροπή από ορισμένου σε αορίστου χρόνου (αρ. αποφ. 380) της σύμβασης εργάτη της ως καλύπτων πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αφού «κατά τη διάρκεια της εργασίας του εξειδικεύτηκε στο μηχανισμό εντόπισης διαρροών και ενδοσκόπησης των αγωγών»! Ο εργαζόμενος είχε προσληφθεί ως ΑΜΕΑ αλλά ο νόμος που επικαλείται η νομική γνωμοδότηση στην οποία στηρίχθηκε η απόφαση, αναφέρεται σε προσλήψεις ΑΜΕΑ σε κάποιο ποσοστό σε σχέση με το σύνολο των εργαζομένων κι όχι στη μετατροπή των συμβάσεων! Ασφαλώς και δεν είναι ο μόνος εργαζόμενος ΑΜΕΑ στη ΔΕΥΑΙ και σίγουρα θα μέτρησε η… εξειδίκευσή του στις «ενδοσκοπήσεις αγωγών» και όχι η συγγενική του σχέση με μέλος του Δ.Σ. και συνεργάτη του κ. Φίλιου.

Και για να κλείσουμε το θέμα προς το παρόν, υπενθυμίζουμε στον υποτιθέμενο υπερασπιστή της νομιμότητας κ. Φίλιππο Τσουμάνη το «δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις». Διότι ο «κέρβερος» αυτός υπέγραψε δύο συμβάσεις (αυτές τουλάχιστον έχουμε υπ’ όψη μας) στις 20/2/2012 με αριθμ. πρωτ. 279 και 280, πρόσληψης (χωρίς προκήρυξη, ΑΣΕΠ κ.λ.π.) δύο κυριών «από 20/2/2012 έως τη λήξη της άδειας κύησης και λοχείας της ήδη απασχολούμενης στο πρόγραμμα». Δηλαδή έως πότε; Αυτή η σεβαστή, ιερή και προστατευόμενη κατάσταση εργαζομένης, δεν έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης;

Αυτή λοιπόν είναι η… αντικειμενική, αμερόληπτη, διαφανής, ισότιμη πολιτική της υπό τον κ. Φίλιο Δημοτικής Αρχής που έχει το απύθμενο θράσος να κάνει μαθήματα χρηστής διοίκησης, να καταγγέλλει και να συμπεριφέρεται αναιδώς ως η πόλη να είναι τσιφλίκι της και εκείνη η κάτοχος της μόνης αλήθειας, η μόνη ηθική και όλοι οι άλλοι ανήθικοι και βλάπτοντες τα συμφέροντα του Δήμου, όταν εν τω μεταξύ ευθύνεται για την αμέλειά της τουλάχιστον να διασφαλίσει, πέραν των άλλων, και τα χρήματα των δημοτών, αφού «χάθηκαν» από την ταμειακή υπηρεσία 1,3 εκ ευρώ. Χώρια το νέο σκάνδαλο με την επιταγή για τα ενοίκια του GRAND SERAI που παρέλαβε ο ίδιος ο δήμαρχος παρακάμπτοντας τις αρμόδιες υπηρεσίες.

 

ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΚΑΛΤΣΗΣ

 

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr