Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: Αρχική Σελίδα
Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου 2014

pagkosmia hmera paidikou vivliouΗ Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στις 2 Απριλίου 2014. Σε όλο τον κόσμο, κάθε χρόνο, στις 2 Απριλίου, εορτάζεται η γέννηση του μεγάλου Δανού παραμυθά Hans Christian Andersen. Η γιορτή καθιερώθηκε από την Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα- την IBBY- το 1966, με σκοπό την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας και την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας.

Κάθε χρόνο, μία διαφορετική χώρα αναλαμβάνει να ετοιμάσει την αφίσα και το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Το 2014, υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα της Ιρλανδίας.

«Συνεχίστε να διαβάζετε!». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει μέσα από το γράμμα της στα παιδιά όλου του κόσμου η φετινή συγγραφέας, που δεν είναι άλλη από την πολυβραβευμένη Ιρλανδή συγγραφέα Siobhán Parkinson, που κατοικεί στο Δουβλίνο (http://www.siobhanparkinson.com/). Έχει γράψει περισσότερα από 25 βιβλία, αρκετά από τα οποία έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Έχει υπηρετήσει στην ΙΒΒΥ ως συνυπεύθυνη της έκδοσης του περιοδικού Bookbird (http://www.ibby.org/index.php?id=1035) και τώρα ασχολείται με την έκδοση παιδικών βιβλίων, καθώς και με τη διδασκαλία δημιουργικής γραφής. Συνεργάζεται με πολλά σχολεία και φροντίζει ιδιαίτερα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Την αφίσα τη φιλοτέχνησε η Niamh Sharkey, πολυβραβευμένη Ιρλανδή εικονογράφος, συγγραφέας και δημιουργός κινουμένων σχεδίων που έχουν προβληθεί στην τηλεόραση (http://www.niamhsharkey.com/). Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 20 γλώσσες. Κατοικεί στο Δουβλίνο με την οικογένειά της. Στην Ελλάδα, όπως κάθε χρόνο, το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ/Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, φρόντισε ώστε να μεταφραστεί το μήνυμα στα ελληνικά από την γνωστή και αγαπητή Ελληνίδα συγγραφέα Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου.

Στην Ελλάδα, όπως κάθε χρόνο, το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ/ Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, φρόντισε να μεταφραστεί το μήνυμα στα ελληνικά και παρότρυνε τους φορείς που ενδιαφέρονται για τα παιδιά και τα βιβλία τους να συμβάλουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. Η αφίσα με το μήνυμα τυπώθηκε στα ελληνικά με χορηγό τις Εκδόσεις Ψυχογιός και διανέμεται με τη φροντίδα τους.

Τα μικρά παιδιά, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, οι εκδότες, οι συγγραφείς, οι εικονογράφοι, οι μεταφραστές και όλοι όσοι αγαπούν το παιδικό βιβλίο γιορτάζουν με διάφορες εκδηλώσεις, δείχνοντας έτσι την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τα βιβλία και το διάβασμα.
Φέτος η Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων θα τιμήσει τα 209 χρόνια από τη γέννηση του Andersen. Στο χώρο της, η Βιβλιοθήκη θα υποδεχτεί το πρωί, στις 10:00 π.μ. το 7ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων, για να τους μεταφέρει το μήνυμα και να γιορτάσει μαζί τους την Ημέρα.

Ο Αίσωπος θα συναντήσει τον Andersen και θα βοηθήσουν τους μαθητές, με τη φαντασία τους, να γίνουν οι ίδιοι συγγραφείς. Τα παραμυθοδρώμενα (αφήγηση ιστορίας, αναδιήγηση, ζωγραφική, κυνήγι κρυμμένης λέξης/θησαυρού) θα βοηθήσουν τους μικρούς μαθητές να καταλάβουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να στείλουν το δικό τους μήνυμα στα παιδιά όλου του κόσμου…

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr