Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: Αρχική Σελίδα

Zapsas fylakesΕπίσκεψη στις Δικαστικές Φυλακές Ιωαννίνων πραγματοποίησε το  κλιμάκιο της Συμμαχίας Ηπειρωτών με επικεφαλής τον υποψήφιο Περιφερειάρχη, Γιώργο Ζάψα, ο οποίος συνοδευόταν από τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Ιωαννίνων, Μ. Χατζηεφραιμίδη και υποψηφίους Περιφερειακούς Συμβούλους.
Εκεί είχαν συνάντηση με τη Διευθύντρια κ. Έλενα Αγαπητού, η οποία τους ενημέρωσε για τη λειτουργία του Σωφρονιστικού Καταστήματος.
Ειδική μνεία έγινε στις συνθήκες κρατήσεις,

τον τρόπο λειτουργίας και το ανθρώπινο δυναμικό που έχει την ευθύνη της υποστήριξης του εξωτερικού χώρου αλλά και του εσωτερικού της φυλακής.
Κοινή διαπίστωση είναι πως το Σωφρονιστικό Κατάστημα δεν πληροί της προϋποθέσεις και τις απαιτήσεις του νόμου στη σημερινή πραγματικότητα μιας χώρας μέλους της Ε.Ε., από άποψη κτιριακής υποδομής και κορεσμού της δυνατότητας φιλοξενίας κρατουμένων.
Οι προδιαγραφές είναι για φιλοξενία 60 ατόμων ενώ σήμερα υπάρχουν 205.
Πρόκειται για καταφανή παράβαση του νόμου κάτι που το ανάγκασε το Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να έχει ήδη εκδώσει 7 καταδικαστικές αποφάσεις, ενώ ακλουθούν κι άλλες, με αποτέλεσμα να δυσφημίζεται η χώρα και η τοπική κοινωνία καθώς επίσης και να επιβάλλονται υψηλά πρόστιμα.
Η Συμμαχία Ηπειρωτών ως Περιφερειακή Αρχή θα υποστηρίξει το σχέδιο της μεταφοράς των φυλακών σε συμφωνημένη θέση, το οποίο απέφυγε να στηρίξει η σημερινή Περιφερειακή Αρχή, ως Νομαρχία, όταν είχε την ευκαιρία κάτι που οδήγησε στην «μετακόμιση» της φυλακής στα Γρεβενά.
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης, Γιώργος Ζάψας, υποστήριξε ότι ανεξάρτητα από τα λάθη του παρελθόντος, πρέπει όλοι οι θεσμικοί φορείς, με πρώτη την Περιφέρεια, να συμφωνήσουν και να βοηθήσουν για την κατασκευή ενός σύγχρονου Σωφρονιστικού Καταστήματος στα Γιάννενα, το οποίο θα υποστηρίζεται από το απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό και θα παρέχει τις απαραίτητες υπηρεσίες όπως η δικαστική και νομική συνδρομή των κρατουμένων, η μεταφορά τους και, κυρίως, η υγειονομική τους υποστήριξη από τα δύο μεγάλα Νοσοκομεία της πόλης.
«Για τη Συμμαχία Ηπειρωτών» τα Σωφρονιστικά Καταστήματα δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι φυλακές ψυχών, αλλά χώροι επανατοποθέτησης και επανακαθορισμού της ανθρώπινης συμπεριφοράς.
Θα εργαστούμε για το σκοπό αυτό και για ένα σύγχρονο Σωφρονιστικό Κατάστημα στα Γιάννινα ως Περιφερειακή Αρχή», δήλωσε ο κ. Ζάψας.

 

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr