Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: Αρχική Σελίδα
Σιγά μη σκίσετε κανένα καλσόν
mpegasΘ. Μπέγκας: «Διεκδικούμε κάθε έκταση ζωτικής σημασίας για την βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου και την ποιότητα ζωής των πολιτών».

«Σε χώρους που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για την εξέλιξη του Δήμου Ιωαννιτών τις επόμενες δεκαετίες, δεν μπορεί να μπαίνει «πωλητήριο» ερήμην μας. Για μας ενέργειες σαν κι αυτή που ξεκίνησε το ΤΑΙΠΕΔ, αποτελούν CASUS BELLI (αιτία πολέμου).
Διεκδικούμε κάθε έκταση ζωτικής σημασίας για την βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου και την ποιότητα ζωής των πολιτών και είμαστε αντίθετοι με την εκποίηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ εκτάσεων που, ανεξαρτήτως σε ποιον ανήκουν σήμερα, εντάσσονται στα όρια των αρμοδιοτήτων και των σχεδιασμών του Δήμου».
Με τις φράσεις αυτές, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας, διατύπωσε τη θέση της Δημοτικής Αρχής απέναντι στη διαδικασία που ξεκίνησε το ΤΑΙΠΕΔ για την εκποίηση τριών οικοπέδων του Δημοσίου στους Αμπελόκηπους, προσθέτοντας ότι «θα αντιδράσουμε με κάθε μέσο. Θα αντιδράσουμε δια της νομικής οδού, δια της πολιτικής οδού, ακόμα και ενεργοποιώντας τους πολίτες».
Ο Δήμαρχος τόνισε πως επέλεξε να φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο θεωρώντας ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ισχυρή πολιτική απόφαση του κορυφαίου συλλογικού οργάνου του Δήμου, που να στέλνει το μήνυμα πως «εδώ έχουμε να κάνουμε με την ομόθυμη βούληση μιας ολόκληρης κοινωνίας».
Ενημέρωσε το σώμα πως στην κατηγορία «Ακίνητα προς αξιοποίηση» του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνεται μια ακόμη έκταση 56.594 τ.μ. στην παραλίμνια ζώνη (περιοχή Αγίου Νικολάου Κοπάνων), η οποία δεν έχει μπει ακόμη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα δημοπρασιών του ΤΑΙΠΕΔ, «αλλά αυτό μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή», όπως είπε. Επίσης παρά τα όσα διέρρεαν επισήμως ή ανεπισήμως στο παρελθόν, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΤΑΙΠΕΔ καμία άλλη έκταση εντός των ορίων του Δήμου.
Ο Δήμος Ιωαννιτών, λοιπόν, ζητάει να σταματήσει τώρα κάθε διαδικασία πώλησης μέσω ΤΑΙΠΕΔ και να περιέλθουν στην κυριότητα του οι συγκεκριμένες εκτάσεις.
Παράλληλα ο Θωμάς Μπέγκας υπογράμμισε ότι «ο Δήμος Ιωαννιτών διεκδικεί σθεναρά, γιατί θεωρεί ότι του ανήκει, κάθε κρίσιμη έκταση που εντάσσεται στον σχεδιασμό για τη βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου. Διεκδικεί σθεναρά κάθε χώρο ζωτικής σημασίας για την «πόλη του αύριο» που οφείλουμε να δώσουμε στους πολίτες».
Έτσι σε αυτή τη λογική, εκτός από τις δύο προαναφερόμενες εκτάσεις που εντάσσονται στον κατάλογο του ΤΑΙΠΕΔ, ο Δήμος Ιωαννιτών ζητάει άμεσα να περιέλθουν στην κυριότητα του εκτάσεις που είναι ταυτισμένες με το Δήμο και είναι αδιανόητη οποιαδήποτε άλλη χρήση τους, πέραν του κοινόχρηστου χώρου. Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος αναφέρθηκε:
1. στο Γιαννιώτικο Σαλόνι
2. στο Πάρκο Λιθαρίτσια
3. στις στρατιωτικές Φυλακές
4. στο Στρατόπεδο Βελισαρίου
Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας υπογράμμισε πως για να «είσαι αποτελεσματικός στο διεκδίκηση πρέπει να έχεις σχέδιο για την αξιοποίηση των εκτάσεων που διεκδικείς» και ο Δήμος Ιωαννιτών έχει σχέδιο. Μέσω του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που καταρτίζει και θα τεθεί σύντομα σε διαβούλευση στο Δημοτικό Συμβούλιο (είναι ο μόνος Δήμος της Ηπείρου που μπορεί να προχωρήσει ΣΒΑΑ) προβλέπεται η ανάπλαση όχι μόνο ολόκληρης της παραλίμνιας ζώνης, αλλά και άλλων περιοχών του αστικού ιστού.

Τέλος ο κ. Μπέγκας εξέφρασε την άποψη ότι η Πολιτεία και ο Δήμος πρέπει να συνεργάζονται για το κοινό όφελος. Γι’ αυτό και ο Δήμος Ιωαννιτών –όπως είπε- τα τελευταία χρόνια έχει παραχωρήσει στο Δημόσιο εκατοντάδες στρέμματα γης και ανέφερε εντελώς ενδεικτικά ορισμένες περιπτώσεις:
-την παραχώρηση έκτασης 25 στρεμμάτων στο Υπουργείο Υγείας για την ανέγερση του νέου κτιρίου του Ιδρύματος «Νεομάρτυς Γεώργιος».
-την παραχώρηση εκτάσεων για τις εργατικές κατοικίες
-την παραχώρηση εκτάσεων για τις εγκαταστάσεις της ΕΛΕΠΑΠ
-την παραχώρηση τεράστιας έκτασης στην Κόντσικα για ανέγερση φυλακών (υπάρχει σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έχει σταλεί στο Υπ. Δικαιοσύνης).
«Περιμένουμε από την πολιτεία να λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο, καθώς οι εκτάσεις που ζητάμε να παραχωρηθούν στο Δήμο Ιωαννιτών, αποτελούν σημαντικό «κρίκο» στην εξέλιξη του τόπου μας», κατέληξε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών.
Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr