Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: Αρχική Σελίδα
filarmoniki ioanninonΗ Φιλαρμονική Ορχήστρα του Πνευματικού Κέντρου δεν θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της πόλης, όπως γνωστοποίησαν χθες το μεσημέρι τα μέλη της στον πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, Κώστα Γκόγκο.
Ο κ. Γκόγκος χαρακτηρίζει την ενέργεια αυτή «προσβλητική για την πόλη, απολύτως καταδικαστέα και εκβιαστική», και καλεί τα μέλη της Φιλαρμονικής «να σεβαστούν την σύμβαση εργασίας τους», όταν μάλιστα από τη διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου «έγιναν όλες οι ενέργειες που διασφαλίζουν την μισθοδοσία τους και τηρήθηκε η απόφαση στην οποία καταλήξαμε από κοινού διοίκηση και εργαζόμενοι στη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 28 Ιανουαρίου».
Επιπλέον υπήρξε από τη διοίκηση πρόταση για την αναβάθμιση της Φιλαρμονικής, που όμως δεν αποδέχθηκαν τα μέλη της.

Ικανοποιήθηκαν όλα τα νόμιμα αιτήματα
Να υπενθυμίσουμε ότι το πρόβλημα προέκυψε εξαιτίας της ολιγωρίας της πολιτείας που διατηρεί αδιαβάθμητα τα πτυχία μιας μεγάλης κατηγορίες καλλιτεχνικού προσωπικού, ενώ έχει τεθεί σε ισχύ το Ενιαίο Μισθολόγιο. Έτσι το ένταλμα που εξέδωσε το Πνευματικό Κέντρο και με το οποίο θα καταβάλλονταν εμπρόθεσμα οι αποδοχές στους συμβασιούχους εργαζόμενους που είχαν υπογράψει σύμβαση εργασίας στις 10 Νοεμβρίου 2014, επεστράφη από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές συνοδευόμενο από αιτιολογική έκθεση η οποία ζητούσε να προχωρήσει η διοίκηση της επιχείρησης σε κατάταξη του προσωπικού και με βάση αυτή την κατάταξη να συνταχθεί ο πίνακας μισθοδοσίας με το Ενιαίο Μισθολόγιο.
Αυτό και έγινε με την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πνευματικού Κέντρου σε συνεδρίαση του στις 28 Ιανουαρίου 2015. Υπενθυμίζουμε ότι αυτή ήταν και η πρόταση του νομικού εκπροσώπου που όρισαν όλοι οι εν λόγω εργαζόμενοι και του νομικού συμβούλου του Πνευματικού Κέντρου, ενώ ήταν σύμφωνοι και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων που παρέστησαν στη συνεδρίαση
Οι πίνακες μισθοδοσίας συντάχθηκαν με βάση αυτή την κατάταξη, εκδόθηκε από τις υπηρεσίες του Πνευματικού Κέντρου το ένταλμα πληρωμής και εγκρίθηκε από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.
Με βάση, λοιπόν, αυτό, σε όλους τους εργαζόμενους θα καταβληθούν οι αποδοχές τριών μηνών στις 27 Φεβρουαρίου (είναι η ημερομηνία που «πληρώνει» το σύστημα της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών που ισχύει στο Δημόσιο).
Κι ενώ δεν υπήρξε πρόβλημα σε κανένα τμήμα του Πνευματικού Κέντρου, ένας αριθμός εκ των συμβασιούχων της Φιλαρμονικής που κατατάχθηκε στην κατηγορία Δ.Ε. (καθώς δεν διαθέτει κανέναν τίτλο σπουδών που να δίνει τη νόμιμη δυνατότητα κατάταξη της σε άλλη κατηγορία) υπέστη μείωση αποδοχών.

Έμπρακτα στο πλευρό των εργαζομένων η Διοίκηση
Αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων, η Διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου έκανε την πρόταση στα μέλη της Φιλαρμονικής να αυξηθούν οι ώρες προβών και να προστεθούν κάποιες επιπλέον παραστάσεις (για τις οποίες πληρώνονται επιπλέον).
Με την πρόταση αυτή οι αποδοχές τους θα αυξάνονταν και οι περισσότερες ώρες πρόβας θα οδηγούσαν στην αναβάθμιση της ποιότητας της Φιλαρμονικής.
Όπως ενημέρωσαν οριστικά σήμερα το μεσημέρι τα μέλη της Φιλαρμονικής τον πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου, η πρόταση του δεν γίνεται δεκτή.
Μετά από αυτή την εξέλιξη ο κ. Γκόγκος δήλωσε:
«Μετά την άρνηση τους να συμμετάσχουν στη γιορτή του πολιούχου της πόλης μας, σε μια ακόμη κορυφαία στιγμή των Ιωαννίνων, όπως είναι οι εκδηλώσεις για την απελευθέρωση, τα μέλη της Φιλαρμονικής λειτουργούν με τρόπο απαξιωτικό και προσβλητικό για την πόλη, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο εκβιάζουν τη διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου.
Από την πλευρά μας εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο νομιμότητας και προτάσεων που απέδειξαν την καλή διάθεση σε ότι αφορά στην μισθοδοσία τους.
Τους καλώ έστω και αυτή την ώρα να σεβαστούν και να τιμήσουν την ιστορία της Φιλαρμονικής, όπως την τιμάει το Πνευματικό Κέντρο, εντάσσοντας στις εκδηλώσεις για τα «ελευθέρια» την έκθεση αρχειακού υλικού «Φιλαρμονική Δήμου Ιωαννιτών: μια ιστορία δύο αιώνων»
Τους καλώ να σεβαστούν τα όσα προβλέπει η σύμβαση που έχουν υπογράψει με το Πνευματικό Κέντρο.
Αν δεν θέλουν να υλοποιήσουν τα όσα προβλέπει η σύμβασή τους, και επιμένουν σε επίσχεση εργασίας η οποία σύμφωνα με τις νομικές γνωματεύσεις είναι παράνομη αφού η διοίκηση έπραξε όλα τα νόμιμα, τότε, δυστυχώς, τον μόνο δρόμο που αφήνουν στη διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου, είναι η καταγγελία της σύμβασης».
Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr