Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: Αρχική Σελίδα
Giannena Tora - NisakiΣυνεχίζοντας τις επισκέψεις στις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου μας, ο επικεφαλής της Παράταξης «ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΩΡΑ», Άρης Μπαρτζώκας, ο Δημοτικός Σύμβουλος Κώστας Κυριαζής, η υποψήφια στης Παράταξης στο Νησί Αντιγόνη Τσίρκα και πολλά μέλη επισκέφθηκαν το Νησί προκειμένου να συζητήσουν με φορείς και με τους κατοίκους του για θέματα που τους απασχολούν.
Στην πολύωρη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Άρης Λιούμπος, η Πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Αναστασία Γκίγκη, οι πρώην Πρόεδροι Θόδωρος Γκέκας και Θανάσης Θαυμαστός καθώς και κάτοικοι του Νησιού.
Η συζήτηση κάλυψε θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος όπως η τουριστική διαχείριση του Νησιού, η κάλυψή των αναγκών του από τις δημοτικές υπηρεσίες αλλά και πιο ειδικά θέματα όπως η αλιεία στα νερά της Παμβώτιδας και το ύψος της στάθμης της, χωροταξικά προβλήματα κλπ.
Με το πέρας της επίσκεψης, ο Άρης Μπαρτζώκας δήλωσε:
«Επισκεφτήκαμε σήμερα το Νησάκι της λίμνης μας και συζητήσαμε με τον Πρόεδρο, τους πρώην Προέδρους, την Πρόεδρο του Αλιευτικού Συνεταιρισμού αλλά και με κατοίκους του Νησιού για τα θέματα που τους απασχολούν και για τα οποία θα ήταν χρήσιμη μια παρέμβασή μας στη Δημοτική Αρχή.
Πρέπει να σας πω ότι οι κάτοικοι είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι καθώς βλέπουν ότι, παρά το γεγονός ότι το Νησί τους είναι τόσο κοντά στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, η Δημοτική Αρχή το αντιμετωπίζει ως ένα απομακρυσμένο και άνευ σημασίας Δημοτικό Διαμέρισμα. Ήταν έντονο το πρόβλημα της μη κάλυψης σε θέματα καθαριότητας των δημόσιων χώρων, της περιποίησης των δημόσιων χώρων πρασίνου, καθώς και της σωστής λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού. Έντονος ήταν επίσης ο προβληματισμός τους σχετικά με την έλλειψη πρωτοβουλιών για τον καθαρισμό της λίμνης, καθώς αυτό το πρόβλημα έχει συνέπειες τόσο στον τουρισμό όσο και στην αλιεία από την όποια ζουν οι οικογένειες 50 περίπου αλιέων. Ειδικότερα δε, οι αλιείς είναι δυσαρεστημένοι και με την έλλειψη καθαρής στρατηγικής του Δήμου καθώς και των συναρμόδιων φορέων σχετικά με τον εμπλουτισμό της λίμνης με ψάρια, καθώς δεν υπάρχει επίσημη κατεύθυνση σχετικά με τις ποσότητες και το είδος των ψαριών, ούτε σχετικά με το είδος του περιβάλλοντος που απαιτείται για την διαβίωση και τον πολλαπλασιασμό τους.
Αναφέρθηκαν στο γεγονός ότι στο Νησί χρειάζεται ένας σύγχρονος καθορισμός των χρήσεων γης και μια ανανεωμένη χωροταξική μελέτη. Ειδικά αυτές οι δράσεις θα βοηθήσουν ιδιαίτερα και στην λήξη πολλών αντιδικιών των κατοίκων με το δημόσιο που αφορούν την χρήση ακινήτων του Νησιού, πολλά από τα οποία παραμένουν σε κατάσταση ερειπίου ή κινδυνεύουν να καταρρεύσουν.
Σημαντικό θέμα για τους Νησιώτες είναι το ύψος της στάθμης της Παμβώτιδας, ένα θέμα το οποίο είχαμε συμπεριλάβει και στην ημερίδα που είχαμε διοργανώσει για τη διάσωση της λίμνης μας. Θεωρείται σοβαρό θέμα και θα πρέπει άμεσα να ληφθεί μια τεκμηριωμένη απόφαση, καθώς κάθε χειμώνα όλο το λεκανοπέδιο και ειδικότερα οι παραλίμνιες περιοχές και το Νησί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
Σχετικά με τον Νησί ως τουριστικό προορισμό, ζητήθηκε επισταμένα να επανατοποθετηθεί στον Ηπειρωτικό και εθνικό τουριστικό χάρτη με την προβολή του ως ειδικού προορισμού στις προωθητικές δράσεις. Από την πλευρά μας, ειδικά σε ό,τι αφορά τα θέματα αυτά, προτρέψαμε τους συνομιλητές μας να αναλάβουν και πρωτοβουλίες ως τοπική κοινωνία, όπως, για παράδειγμα, η απρόσκοπτη επικοινωνία του Νησιού με την πόλη με την επέκταση του ωραρίου κίνησης των καραβιών ή οι δράσεις εθελοντικής βάσης για τον ευπρεπισμό των πλοιαρίων και των δημόσιων χώρων.
Εν κατακλείδι, τα μέλη της Παράταξής μας κι εγώ, διαπιστώσαμε για μια φορά ακόμη ότι το Νησί μας μπορεί να εξελιχθεί αφ’ ενός μεν σε έναν οικισμό – πρότυπο με υψηλό βιοτικό επίπεδο για τους κατοίκους του, εφ΄ ετέρου δε σε έναν τουριστικό προορισμό υψηλών προδιαγραφών. Χρειάζεται όμως από την μία ο σχεδιασμός ενός ισχυρού σχεδίου ανάπτυξης από την Δημοτική Αρχή κι από την άλλη μια κοινωνική δέσμευση των κατοίκων του προς μία κοινή αναπτυξιακή πορεία.
Από την πλευρά μας θα μεταφέρουμε όλα τα θέματα που μας αναπτύχθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, στην αμέσως επόμενη συνεδρίασή του και θα ζητήσουμε απαντήσεις καθώς και δέσμευση για μια σειρά άμεσων ενεργειών που απαιτούνται.
Το λέω συνεχώς και δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω ότι η Παράταξη «ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΩΡΑ» ακολουθεί με συνέπεια την προεκλογική της δέσμευση ότι θα βρίσκεται κοντά στους δημότες του Δήμου μας τόσο των κεντρικών όσο και των περιφερειακών δημοτικών διαμερισμάτων, σε όλη τη διάρκεια της δημοτικής θητείας. Προτρέπουμε λοιπόν τους συνδημότες μας να έρχονται σε επαφή μαζί μας ώστε να συζητούμε θέματα που απασχολούν τους ίδιους και τις περιοχές τους ώστε να μπορούμε να παρέμβουμε, στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, για την επίλυσή τους».
Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr