Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: Αρχική Σελίδα
Χθες στο δημοτικό συμβούλιο
dimotiko simvoulio Jul 18Ο κ. Μπέγκας επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ της πρώτης Διαχειριστικής Ενότητας (Ν. Ιωαννίνων) και δημοτικό σύμβουλο της μείζονος αντιπολίτευσης, Σπύρο Κωνσταντόπουλο, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, ζητώντας μάλιστα και την παραίτησή του, γιατί στην τελευταία συνεδρίαση του Φορέα, αν και υπήρχε εισήγηση για δημοπράτηση του έργου διαχείρισης βιοαερίου του ΧΥΤΑ Ελληνικού, μέσω προγραμματικής σύμβασης, από το Δήμο Ιωαννιτών, ο κ. Κωνσταντόπουλος εισηγήθηκε στα μέλη του Διοικητικού Συμβούλιου την σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου για τη διενέργεια του διαγωνισμού.
Με την κίνησή του αυτή ο δήμαρχος θεώρησε ότι αγνόησε την εκφρασμένη δυνατότητα του Δήμου Ιωαννιτών, μέλους του ΦΟΔΣΑ, να δημοπρατήσει και να επιβλέψει το έργο και εκχώρησε ουσιαστικά μια αρμοδιότητα του πρώτου βαθμού της Αυτοδιοίκησης στην Περιφέρεια.
«Δεν έχει αντιληφθεί το ρόλο του ο κ. Κωνσταντόπουλος. Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ευθύνη της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης κι εμείς είμαστε εδώ για την αναλάβουμε. Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ είναι πολιτικό πρόσωπο που εκπροσωπεί το Δήμο Ιωανιτών σε έναν Φορέα της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης και έχει σημασία ο τρόπος με τον οποίο εισηγείται ένα θέμα, όταν μάλιστα έχει ενημερωθεί από το Δήμο για τις προθέσεις του. Όφειλε να εισηγηθεί υπέρ του Δήμου», είπε ο κ. Μπέγκας.
«Τον Σεπτέμβριο ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία του εργοστασίου και ο ΦΟΔΣΑ δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα. Δεν έχει αναλάβει έστω μια πρωτοβουλία. Δεν υπάρχει ενημέρωση και θα βρεθούμε προ τετελεσμένων. Προφανώς οι σχέσεις των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης είναι καλές και η Περιφέρεια έχει βοηθήσει πολύ στη διαχείριση απορριμμάτων. Η δική μας Δημοτική Αρχή όμως ήταν εκείνη που ασχολήθηκε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα γύρω από το θέμα της σύγχρονης και ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων. Θυμίζω μόνο την έναρξη εφαρμογής συστήματος ανακύκλωση, την έναρξη λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ελληνικού, την αποκατάσταση της χωματερής ση Δουρούτη και την αξιοποίηση του βιοαερίου. Εμείς ήμασταν μπροστά όταν δεν είχε γίνει τίποτα τα προηγούμενα χρόνια. Δυστυχώς όμως, παραδώσαμε ένα ΦΟΔΣΑ που είχε μια εξέλιξη η οποία στα χρόνια του κ. Κωνσταντόπουλου έχει σταματήσει», σημείωσε ο Δήμαρχος.
Ο ίδιος εξήγησε στο Σώμα πως ο Δήμος Ιωαννιτών έχει έτοιμη εναλλακτική λύση, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, για την επόμενη μέρα της διαχείρισης των απορριμμάτων του, όταν τεθεί σε λειτουργία το εργοστάσιο ΑΣΑ, προκέιμενου να μην βρεθεί προ καμίας εκπλήξεως, αφού όπως τόνισε δεν έχει πλέον καμία εμπιστοσύνη στον ΦΟΔΣΑ ότι θα καταφέρει να ανταποκριθεί στα σφιχτά χρονοδιαγράμματα που υλοποιούνται.
«Ο Δήμος δεν μπορεί να αφήσει τα σκουπίδια στους δρόμους περιμένοντας τους ΦΟΔΣΑ να ενεργοποιηθούν. Έχουμε έτοιμη και μέθοδο και χρηματοδότηση σε περίπτωση που δεν μπορέσουν οι ΦΟΔΣΑ να ανταποκριθούν. Όσοι απεργάζονται τέτοιες αποφάσεις τορπιλίζουν τις υγείες σχέσεις μεταξύ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης που οφείλουν να συνεργάζονται όπου απαιτείται», κατέληξε.

Άμεση απάντηση από την "Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία"
Αυστηρή ήταν η απάντηση προς τον Δήμαρχο τόσο του κ. Γκόντα όσο και του Δημοτικού Συμβούλου κ. Κωνσταντόπουλου, με αφορμή την καταγγελία που έκανε ο κ. Μπέγκας για την απόφαση του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ νομού Ιωαννίνων στην σύναψη προγραμματικής σύμβασης, για την ανάδειξη αναδόχου για την εκμετάλλευση του βιοαερίου στο ΧΥΤΑ Ελληνικού, με τον διαπιστευμένο φορέα όπως είναι η Περιφέρεια Ηπείρου.
«Δεν αντιλαμβάνομαι την αντίδραση του Δημάρχου για την συνεργασία ΦΟΔΣΑ-Περιφέρειας Ηπείρου με την οποία δεν είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση αλλά σε καλή συνεργασία. Στο κάτω κάτω δεν γίνεται συνεργασία με κάποιον ιδιώτη αλλά με την Περιφέρεια, που δεν θεωρούμε ότι βλάπτει τα συμφέροντα του Δήμου» τόνισε σε αυστηρό τόνο ο κ. Γκόντας, απαντώντας στις καταγγελίες του Δημάρχου.
Από την πλευρά του ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ κ. Κωνσταντόπουλος, κατήγγειλε τον Δήμαρχο για τρείς προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες που είχαν προηγηθεί και ότι ο ΦΟΔΣΑ, εμπιστεύθηκε τον διαπιστευμένο φορέα για την σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου. «Από το 2011 που πρόεδρος ήταν ο κ. Μπέγκας και μέχρι το 2014, μέσω προγραμματικών συμβάσεων, συνεργάζονταν με την Περιφέρεια Ηπείρου και όχι με τον δήμο Ιωαννιτών. Φτάσαμε στο 2018 για να δείξει ενδιαφέρον συνεργασίας με τον δήμο και όχι με την περιφέρεια. Τι συνέβη και άλλαξε θέση ξαφνικά; Ποιος ο λόγος και η εμμονή του δημάρχου, που όψιμα θυμήθηκε την σύναψη της προγραμματικής σύμβασης με τον δήμο Ιωαννιτών;» Τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κωνσταντόπουλος.
Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr