Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: Αρχική Σελίδα
logo iwanninaΤο δρόμο της υλοποίησης παίρνει το αμέσως επόμενο διάστημα ένα σημαντικό έργο το οποίο λύνει τα προβλήματα ύδρευσης στην Αμπελιά του Δήμου Ιωαννιτών αλλά και στο Επισκοπικό του Δήμου Δωδώνης.
Το καθοριστικό βήμα για την δημοπράτηση της διασύνδεσης υδροδότησης έγινε στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών η οποία ενέκρινε την σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τον Σύνδεσμο Ύδρευσης Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.
«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο που λύνει χρονίζοντα προβλήματα των κατοίκων και το οποίο θα δημοπρατηθεί τους επόμενους μήνες και μόλις ολοκληρωθεί ο προσυμβατικός έλεγχος της προγραμματικής σύμβασης», υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Πήχας κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου ενώ ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος του ΣΥΔΛΙ Γιώργος Αρλέτος τόνισε ότι είναι το πρώτο έργο που δημοπρατεί ο Σύνδεσμος μετά το 2011.
Το συγκεκριμένο έργο αφορά στην διασύνδεση υδροδότησης της Αμπελιάς και του Επισκοπικού από το υδροδοτικό σύστημα του ΣΥΔΛΙ και τα δίκτυα Χαμηλής και Υψηλής πίεσης καθώς και στον ανασχεδιασμό και βελτίωση συνολικά του κλάδου υψηλής πίεσης του ΣΥΔΛΙ από το Νεοχωρόπουλο, εντός του Πανεπιστημίου, στην Πεδινή, στην Αγία Μαρίνα Πεδινής και μέχρι την Αμπελιά και Επισκοπικό για τη συνολική βελτίωση και βέλτιστη λειτουργία.

• Κατασκευάζονται νέα δίκτυα και δίκτυα συνδέσεων, από το Νεοχωρόπουλο, την Πεδινή και μέχρι την Αμπελιά, συνολικού μήκους 9400μ
• Κατασκευάζεται νέα ρυθμιστική δεξαμενή στην Αμπελιά χωρητικότητας 200κμ
• Κατασκευάζεται νέο αντλιοστάσιο για την Αμπελιά – Επισκοπικό, στην Πεδινή με αντλητικά συγκροτήματα και δεξαμενή αντλιοστασίου χωρητικότητας 30κμ
• Κατασκευάζονται συνδέσεις στην Πεδινή και στην Αγία Μαρίνα Πεδινής και αναβαθμίζεται το αντλιοστάσιο στην Πεδινή για την βελτίωση όλου του κλάδου εξωτερικού δικτύου στην Πεδινή.
• Θα γίνει προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος τηλεδιοίκησης -παρακολούθησης και αυτοματισμού SCADA της λειτουργίας αντλιοστασίων, αντλιών και δεξαμενών στις περιοχές αυτές.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου αυτού ανέρχεται στα 1,2 εκατομμύρια. Το κονδύλι προέρχεται από τα ίδια κεφάλαια του ΣΥΔΛΙ όμως το έργο μπορεί να διεκδικηθεί η ένταξή του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Έργο με πολλαπλά οφέλη η ενεργειακή αναβάθμιση
Στοιχεία και απαντήσεις για το έργο ενεργειακής αναβάθμισης του Δήμου Ιωαννιτών το οποίο θα προχωρήσει με βάση την προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Ηπείρου έδωσε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας.
Η απόφαση της Οικονομικής Προγραμματικής ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση ενός έργου σύνθετου τεχνικά, με μεγάλο οικονομικό όφελος για τον δήμο και τους πολίτες και με έντονο φιλοπεριβαλλοντικό αποτύπωμα.
Το έργο θα ωριμάσει και θα δημοπρατηθεί με αξιοποίηση του μηχανισμού Elena μέσω του οποίου η Περιφέρεια Ηπείρου υλοποιεί και άλλα ενεργειακά έργα.
Όπως τόνισε ο κ. Βάββας ο Δήμος και οι πολίτες δεν θα έχουν την παραμικρή οικονομική επιβάρυνση τόσο στην φάση ωρίμανσης του έργου όσο και στην φάση κατασκευής και συντήρησης.
«Ο Δήμος θα έχει την υποστήριξη της Περιφέρειας σε όλες τις φάσεις του έργου. Με το μοντέλο της Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης που θα προχωρήσει το έργο οι πολίτες δεν θα έχουν κανένα απολύτως κόστος. Ο Δήμος πετυχαίνει την αντικατάσταση των φωτιστικών σε όλη την έκταση χωρίς κανένα κόστος και με σημαντικά οφέλη στο στάδιο της παραγωγικής λειτουργίας του έργου», τόνισε ο κ. Βάββας.
Σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν κατά την προεργασία που έγινε από τον τεχνικό σύμβουλο της Περιφέρειας, στο Δήμο υπάρχουν 17.624 λαμπτήρες εκ των οποίων μόνο οι 763 είναι led.
Με την ολοκλήρωση του έργου η εξοικονόμηση ενέργειας θα είναι κατ’ ελάχιστον 62%
Η σημερινή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο Δήμο Ιωαννιτών ανέρχεται σε 12,2 εκατομμύρια κιλοβατώρες ανά έτος και η δαπάνη φτάνει στο 1,9 εκατομμύρια.
Μετά την αναβάθμιση του δικτύου η κατανάλωση ενέργειας εκτιμάται στα 4,5 εκατομμύρια κιλοβατώρες ανά έτος και η δαπάνη προς τον πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος στις 734 χιλιάδες.
Στα 12 χρόνια λειτουργίας του έργου, η εξοικονόμηση της δαπάνης ηλεκτρικής ενέργειας θα ανέλθει στα 15,4 εκατομμύρια, ενώ το αντίστοιχο ύψος της εξοικονόμησης δαπανών συντήρησης του δικτύου θα φτάσει στο 1,7 εκατομμύρια.
Ο επιμερισμός επί της εξοικονόμησης κόστους ενέργειας – ελάχιστα εκτιμώμενος - θα είναι 25% για τον Δήμο και 75% για τον ιδιώτη που έχει κατασκευάσει με ίδια κεφάλαια το έργο και θα έχει την ευθύνη της συντήρησης.
Έτσι το καθαρό όφελος για τον δήμο υπολογίζεται στα 5,5 εκατομμύρια για τα δώδεκα χρόνια. Το γεγονός αυτό όπως υπογράμμισε ο κ. Βάββας θα επιτρέψει την περαιτέρω μείωση των ανταποδοτικών τελών προς τους πολίτες κάτι που αποτελεί δέσμευση της σημερινής δημοτικής αρχής.
«Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο μεγάλης κλίμακας, χωρίς κανένα κόστος για τον δημότη και με πολλαπλά οφέλη για τον δήμο και την πόλη, τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά», υπογράμμισε ο κ. Βάββας.
Διευκρίνισε ότι τα στοιχεία του τεχνικού συμβούλου της Περιφέρειας δεν παρουσιάζουν αποκλίσεις από τα στοιχεία που διαθέτουν οι υπηρεσίες του Δήμου, ενώ τόνισε ότι αναλύθηκαν όλα τα χρηματοδοτικά μοντέλα που είναι διαθέσιμα στους ΟΤΑ για ένα τέτοιο έργο και η Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης κρίθηκε ως η πλέον συμφέρουσα.
Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Γιώργος Αρλέτος εξέφρασε τον προβληματισμό του για την στάση παρατάξεων της αντιπολίτευσης οι οποίες μέχρι τον Αύγουστο του 2019 είχαν την άποψη ότι το πρόγραμμα Elena αποτελεί ιδανική λύση για τους δήμους στην Ήπειρο και σήμερα υποστηρίζουν τα αντίθετα. Αναρωτήθηκε δε τι άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα.

Νέα έργα ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή
Αποφάσεις για μία σειρά σημαντικών έργων στο Δήμο Ιωαννιτών έλαβε στην τελευταία της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή. Πρόκειται για έργα που περιλαμβάνονται στο τεχνικό πρόγραμμα και απαντούν σε αιτήματα πολιτών και σε ανάγκες πολλών συνοικιών.
Στις αποφάσεις αυτές αναφέρθηκε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου ο αντιδήμαρχος έργων και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Γιώργος Αρλέτος.
«Σε πείσμα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και της εμμονής ορισμένων εξ αυτών ότι η δημοτική αρχή δεν έχει πρόγραμμα και δεν μπορεί να διοικήσει αποδεικνύουμε ότι και πρόγραμμα υπάρχει και διοίκηση ασκείται και πολύ σημαντικά έργα δρομολογούνται το ένα μετά το άλλο.
Είναι γνωστό ότι χάρη στον αγώνα δρόμου που κάνει η παρούσα δημοτική αρχή έχουμε εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ, ετοιμάζουμε νέες προτάσεις και προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε όλους τους πόρους σε ένα τεχνικό πρόγραμμα που παραλάβαμε με δημοπρατημένο πολύ μικρό αριθμό έργων και μόλις ένα έργο ΕΣΠΑ . Και θυμίζω ότι το ΕΣΠΑ είχε ξεκινήσει το 2014», υπογράμμισε ο κ. Αρλέτος.
Αναλυτικά
-Εγκρίθηκε η δημοπράτηση για την κατασκευή έργων υποδομής στη Δημοτική Ενότητα Ιωαννίνων με προϋπολογισμό 619 χιλιάδες ευρώ.
Το φυσικό αντικείμενο του έργου αποτελεί συνέχεια προηγούμενης εργολαβίας η οποία έχει κηρυχθεί έκπτωτη.
• Ολοκλήρωση της οδού Μπέγκα στην Κιάφα
• Ολοκλήρωση τμήματος της οδού Ρόζας Ιμβριώτη και τμήματα οδών στην Βρυσούλα
• Ολοκλήρωση τμήματος της οδού Μαρίας Κάλλας στον Βοτανικό
• Κατασκευή τμήματος της οδού της Κατίνας Παξινού, της οδού Κανελλοπούλου και τμήματα οδών στον Βοτανικό.
-Το δεύτερο έργο, με προϋπολογισμό 700 χιλιάδες ευρώ, αφορά σε διανοίξεις οδών και διαμορφώσεις κοινόχρηστων χώρων σε Νέα Ζωή και Νεοχωρόπουλο και είναι από τα μεγαλύτερα του τεχνικού μας προγράμματος.
Οι εργασίες θα αναπτυχθούν στις περιοχές:
Νέα Ζωή επί των οδών Κ. Παλαιολόγου - Ιερολοχιτών –Σόλωνα - Βεργίνας - Κ. Χαρισιάδη – Θερμοπυλών και Γκριμπόβου
Καρδαμίτσια επί των οδών Δεινοστράτους - Κ Λάσκαρη και Κάδμου)
και Κάτω Νεοχωρόπουλου & Σεισμοπλήκτων επί των οδών Ισοκράτους - Βλαχογιάννη - Η. Βενέζη - Παληκαρίδη - Ιωνίας – Γεφ. Τσιμόβου – Α. Κωνσταντινίδη – Παπανικολή – και Κερκύρας.
-Η Οικονομική Επιτροπή προχώρησε στην έγκριση διάθεσης πίστωσης για την κατασκευή νέου αθλητικού κέντρου στην περιοχή των Σεισμοπλήκτων- Νεοχωρόπουλου. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 330 χιλιάδες ευρώ.
- Ομόφωνα η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε την υποβολή αιτήματος προς την Κτηματική Υπηρεσία για την παραχώρηση της χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου μετά των εντός αυτών κειμένων κτιριακών και λοιπών αθλητικών εγκαταστάσεων, που βρίσκονται πάνω από την Πλατεία Ομήρου, προκειμένου να προχωρήσει στη συντήρηση και ανάδειξή τους, ώστε να είναι δυνατή η χρήση τους από τους δημότες. Ο χώρος σήμερα είναι εγκαταλειμμένος και εγκυμονεί πολλούς κινδύνους καθώς καταγράφονται και καταπτώσεις βράχων.
Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr