Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: 2018
Γράφει ο Κώστας Καλτσής
tatianna kalogianni 2Δεν είναι μόνο η ΜΚΟ "Humanet", που ροκάνισε εκατομμύρια ευρώ για "έργα" ανά τον κόσμο και πρέπει να δώσει εξηγήσεις η αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου κ. Τατιάνα Καλογιάννη - Σταύρου, αλλά το δρόμο της προς τη δημαρχία Ιωαννίνων... στοιχειώνει και η VERITEK ΑΤΕΕ, οικογενειακών της συμφερόντων.
Αυτή η τεχνική - κατασκευαστική εταιρία που ιδρύθηκε το 2002, με μετόχους τον κ. Κων. Σταύρου με ποσοστό 91% και την σύζυγό του κ. Τατιάνα Καλογιάννη με 9%, ανέλαβε, ύστερα από δημοπρασία, τον Απρίλιο του 2010 το έργο του εξωτερικού δικτύου του Δήμου Ιωαννιτών, προϋπολογισμού 3.201.100 ευρώ και έκπτωση 48,74%, επιχορηγούμενη η ΔΕΥΑΙ από το ΕΣΠΑ.

Έχει τη σημασία της αυτή η αναφορά, δεδομένου ότι η κ. Καλογιάννη εκλέχτηκε στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2010, ως αντιπεριφερειάρχης και τον Ιούλιο του 2011 ορίστηκε από τον περιφερειάρχη κ. Αλ.Καχριμάνη ως αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Ταμείου.
Tatianna Veritek 1Από αυτό το Ταμείο εγκρίνονταν οι διατακτικές για την καταβολή της επιχορήγησης της ΔΕΥΑΙ, για το έργο και που στη συνέχεια εκταμιεύονταν από την VERITEK.
Η κ. Καλογιάννη λέει ότι αποχώρησε από την εταιρία μόλις εκλέχτηκε, χωρίς να είναι απολύτως σαφές αν αυτό αφορούσε μόνο το Διοικητικό Συμβούλιο ή και την μετοχική σύνθεση.
Εν πάση περιπτώσει, η κ. Καλογιάννη με την ιδιότητα της αντιπροέδρου του Περιφερειακού Ταμείου, υπέγραφε εντολές πληρωμής της επιχορήγησης της ΔΕΥΑΙ, σύμφωνα με τις οποίες εκείνη πλήρωνε την VERITEΚ, δηλαδή την εταιρία του συζύγου της κ. Καλογιάννη, τη δική της δηλαδή! (Δείτε ενδεικτικά δυο εντολές του Σεπτεμβρίου του 2011, πατώντας πανω του για μεγέθυνση).

Tatianna Veritek 2Εδώ έχει απόλυτη εφαρμογή το... "Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει", όπως λέει και θυμόσοφος λαός μας. Όμως, ο νόμος 2362/ 1995 (ΦΕΚ 247Α), "Περί Δημοσίου Λογιστικού, ελέγχου των δαπανών του κράτους και άλλες δαπάνες", όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, στο άρθρο 20, αναφέρει πως στοιχειοθετείται η "σύγκρουση συμφερόντων". (Δείτε το σχετικό άρθρο)
Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει αυτή σύγκρουση , αφού η κ. Καλογιάννη που υπέγραψε εντολές πληρωμής είναι σύζυγος του Προέδρου και μετόχου της δικαιούχου εταιρίας!
Έτσι, λοιπόν, ακόμη κι αν δεχτούμε ότι η αντιπεριφερειάρχης και επίδοξη δήμαρχος Ιωαννίνων, αποχώρησε από το Δ.Σ και από μέτοχος της VERITEK ATEE δεν αλλάζει τίποτε, δεδομένου ότι είναι σύζυγος του Προέδρου και κυρίου μετόχου της εταιρίας.
Αυτή η νομική εμπλοκή (που έχει ηθική και πολιτική διάσταση), προφανώς επιφέρει ακυρότητα των διατακτικών πληρωμής και ταυτόχρονη ακυρότητα των εγκρίσεων δαπάνης της ΔΕΥΑ Ιωαννίνων.

Tatianna Veritek 3Το ερώτημα που, πέραν των άλλων, ανακύπτει είναι: πως είναι δυνατόν η δήθεν... εξπέρ στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, όπως (αυτο)χαρακτηρίζεται να διαπράττει τέτοια αδικήματα, τα οποία είναι πλέον αρμοδιότητας της εισαγγελικής αρχής.
Κι ακόμη, πρέπει να απαντήσει ο Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης, αν η αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Ταμείου, έχει εξουσιοδοτηθεί από εκείνον να υπογράφει τέτοια εντάλματα, με ποιά απόφαση και σε ποιό ΦΕΚ δημοσιεύτηκε.

Θα συνεχίσουμε να ρωτάμε και να ζητάμε απαντήσεις, διότι ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι δικαίωμά τους να κάνουν ό,τι θέλουν, χωρίς να δίνουν εξηγήσεις, απαιτώντας να έχουν προνομιακή μεταχείριση και βεβαίως (!) το ακαταδίωκτο! Και εμείς όλοι να τους χειροκροτούμε...
Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr