Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: 2018
Γράφει ο Κώστας Καλτσής
kaxrimanis 2Πλησιάζει τα 2 εκ. ευρώ η ζημιά του Δημοσίου από τις αναθέσεις μόνο 95 έργων από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, της οποίας Πρόεδρος είναι ο κ. Αλ. Καχριμάνης, με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να τα βλέπει όλα νόμιμα , όταν σε άλλες περιφέρειες τέτοιες "δουλειές" κρίνονται ως παράνομες και ακυρώνονται!
Τους προϋπολογισμούς, τα ποσά ανάθεσης, τις εκπτώσεις και με ποιά διαδικασία ανατέθηκαν, θα τα δείτε στους πίνακες που δημοσιοποιούμε και που πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης από την Εισαγγελική Αρχή, για την απόδοση ευθυνών, ενώ και στο παρελθόν έχουμε αποκαλύψει εκατοντάδες τέτοιες δήθεν "νομιμοφανείς" αναθέσεις, χωρίς κανείς να ευαισθητοποιηθεί.
Εμείς θα σας πούμε τι προβλέπει ο νόμος, που στην προκειμένη περίπτωση , όπως και σε άλλες, δεν τηρήθηκε, για να δοθούν τα έργα σε... "επίλεκτους", σχεδόν στα ίδια πρόσωπα, όπως κατήγγειλαν και οι της αντιπολίτευσης κκ. Ζάψας, Κωτσαντής και Ζήκος, διαφωνώντας και με τη διαδικασία.

Με το νόμο 4412/2016 καθορίστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις ανάθεσης των δημοσίων έργων και με το άρθρο 116 ορίζονται τρείς τρόποι:
Α) Μέχρι ποσού 24.800 ευρώ με ΦΠΑ, εφαρμόζεται το άρθρο 118 του νόμου, που προβλέπει ότι μπορεί να γίνει απ ευθείας ανάθεση, αφού κληθούν τουλάχιστον τρεις εργολήπτες και γίνει κλήρωση μεταξύ τους. Αυτός που θα κληρωθεί και του ανατεθεί έργο, δεν μπορεί να συμμετάσχει στην ίδια διαδικασία μέσα στη χρονιά.
Β) Από το ποσό των 24.800 ευρώ και μέχρι των 74.400 με ΦΠΑ, πρέπει να γίνει συνοπτικός διαγωνισμός, στον οποίο μπορούν να συμμετάσχουν όσοι επιθυμούν και αφού η διακήρυξη δημοσιευθεί στον Τύπο ή όπου αλλού ορίζεται.
Γ) Από 74.400 και πάνω πρέπει να γίνει ανοιχτός διαγωνισμός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο άρθρο 32 του Νόμου ορίζεται πως σε περίπτωση θεομηνιών και απρόβλεπτων περιστατικών, αντί του άρθρου 118 μπορεί να γίνει χρήση του άρθρου της απευθείας ανάθεσης.

Κάνουμε αυτή την τελευταία σημείωση, διότι με το πρόσχημα των βροχοπτώσεων τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2017 και την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης των τεσσάρων νομών της Ηπείρου, όπως και τον Φεβρουάριο του 2018, η Περιφέρεια (κι αφού με άλλες αποφάσεις του κ. Καχριμάνη παρατάθηκε αυτή η κατάσταση), έγιναν σωρεία απευθείας αναθέσεις!
Φυσικά σε όσους ήθελε ο περιφερειάρχης , καλώντας μόνο τρεις εργολήπτες και με μικρές εκπτώσεις, χωρίς να κάνει δημοπρασίες , έστω και με τη διαδικασία του συνοπτικού διαγωνισμού, όπου η συμμετοχή θα ήταν τριπλάσια!

Αναλύοντας τους ενδεικτικούς πίνακες προκύπτει η τεράστια ζημιά του Δημοσίου, για να κάνει πολιτική ο κ. Καχριμάνης, αναθέτοντας 95 έργα (από τις εκατοντάδες άλλα) συνολικού προϋπολογισμού 8 εκ. ευρώ, σε "επιλεγμένους" και "εκλεκτούς".

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ


Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr