Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: 2019
Αφορμή ο ορισμός Γεν. Διευθυντή και Νομικού Συμβούλου...
Παράνομη η απευθείας ανάθεση σε εταιρία του Δημ. Δημητρίου
Γράφει ο Κώστας Δ. Καλτσής
deyaiΣυνεχίζεται η σφοδρή αντιπάθεση γιά τη ΔΕΥΑΙ, μεταξύ της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής και της υπό τον κ. Μωϋσή Ελισάφ "Νέας Εποχής".
Ο ορισμός γενικού διευθυντή και η πρόσληψη νομικού συμβούλου, που αποπειράθηκε να αποφασίσει η διοίκηση της καταχρεωμένης δημοτικής επιχείρησης, ήταν η αφορμή για την εμπόλεμη κατάσταση των κ.κ. Ελισάφ και Μπέγκα.

Στόχος ο "έλεγχος"
Στην ουσία, πρόκειται για τον έλεγχο της ΔΕΥΑΙ, μέσω της οποίας ασκείται πολιτική, η επέκταση του τριτοβάθμιου βιολογικού καθαρισμού, οι απευθείας αναθέσεις σε ημετέρους και το πλήθος των σκανδάλων, που ταλαιπωρούν τη ΔΕΥΑΙ και τους πολίτες, αφού αυτοί είναι που πληρώνουν τις "αμαρτίες" της.
Η διοίκηση της επιχείρησης, δείχνει να πασχίζει να καλύψει ο,τι μπορεί από όσα διέπραξε και να θέλει να συνεχίσει να κάνει κουμάντο και μετά τη λήξη της θητείας της, κάτι που δεν είναι διατεθειμένος να δεχτεί ο νέος δήμαρχος κ. Ελισάφ - και με το δίκιο του.

Παράνομες αποφάσεις
Εν τω μεταξύ, εδώ και λίγο καιρό και για να ακριβολογούμε μετά τις εκλογές, διαπιστώνεται αλλαγή τακτικής από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου.
Εκεί που έκρινε ως νόμιμες σχεδόν όλες τις αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής για τη ΔΕΥΑΙ, τώρα τις απορρίπτει και φυσικά ορθώς πράττει.
Η αρχή έγινε με τη μη έγκριση της... έκπτωσης επί των λογαριασμών για τους συνεπείς, με την Αποκεντρωμένη να αποφαίνεται ότι η ΔΕΥΑΙ δεν δικαιούται να κάνει εκπτώσεις, για τον επιπρόσθετο λόγο ότι παρουσιάζει ζημιές, που αγγίζουν το 1,5 εκ. ευρώ το χρόνο!
Εξάλλου πριν από έξι ημέρες, έκρινε ως παράνομη την απευθείας ανάθεση σε εταιρία του προέδρου του Επιμελητηρίου κ. Δημ. Δημητρίου, του μικροβιολογικού ελέγχου των λυμάτων του βιολογικού, τάφρων, δεξαμενών κλπ, την οποία είχε αποκαλύψει ο Π.Λ στις 17 Απριλίου.
Όπως σωστά επισημαίνεται στην απόφαση, η ΔΕΥΑΙ έχει την κατάλληλη υποδομή να κάνει μόνη της τους ελέγχους και όχι να κάνει... δώρο χιλιάδες ευρώ σε πολιτικό φίλο.
Το θέμα βεβαίως που ανακύπτει τώρα είναι οτι η εταιρία του κ. Δημητρίου ήδη εισέπραξε τα χρήματα! Τι θα γίνει, θα ζητηθεί η επιστροφή τους;

"Λαθροχειρία"...
Η διοίκηση της ΔΕΥΑΙ με τον κ. Μπέγκα, επειδή δεν μπορούσε να πάρει τις αποφάσεις που ήθελε με τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου, διέπραξε μια πρωτοφανή "λαθροχειρία", όπως αποκαλύφθηκε.
Τον Ιανουάριο προχώρησε εν κρυπτώ σε αλλαγή της σύνθεσής του, αλλά στη "Διαύγεια" το ανήρτησε πριν από λίγες ημέρες!
Και αυτή η απόφαση κρίθηκε παράνομη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και κάπου εκεί έμπλεξε η υπόθεση και με την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού .

Η επέκταση του Βιολογικού
Αυτό είναι ένα... "ταλαιπωρημένο" έργο, που είχε δρομολογηθεί επί δημαρχίας του κ. Νίκου Γκόντα, το προχώρησε ο κ. Φίλιος με δημοπράτηση το 2012!
Έκτοτε "σέρνεται", χωρίς να καθίσταται δυνατή η έναρξή του, με προσφυγές επί προσφυγών να βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.
Με προϋπολογισμό περί τα 16 εκ. ευρώ, ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, που μεταφέρεται συνεχώς, εδώ και εφτά χρόνια είναι απίστευτο ότι δεν ξεκίνησε καν η κατασκευή του.
Η Δημοτική Αρχή θα επικαλεσθεί τις καθυστερήσεις από τις προσφυγές, αλλά μπορούσε να ακυρώσει τη δημοπρασία και να προχωρήσει σε νέα προκήρυξη. Όχι, όμως, με τερτίπια του τύπου... "μελέτη - κατασκευή", όπως έγινε με απώτερο σκοπό ίσως να ελεγχθεί το αποτέλεσμα και ο τελικός ανάδοχος!

Πόλεμος εταιριών
Για να πάρετε μια "γεύση" από τα συμφέροντα που συγκρούονται, έγινε προσφυγή από τη κριθείσα ως δεύτερη εταιρία, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αιτούμενη την επαναβαθμολόγηση, αλλά και κατόπιν το μη άνοιγμα των προσφορών .
Κάποια απόφαση τη δικαιώνει, άλλη όχι, αφού προσφεύγει και η φερόμενη ως μειοδότης. Το τραγελαφικό, όμως, είναι ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αποφαίνεται ότι είναι αναρμόδια και πρέπει να προσφύγει σε μια ειδική επιτροπή του άρθρου 152.
Εκείνη με τη σειρά της αρνείται ότι είναι αρμόδια και υποδεικνύει την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και πάλι από την αρχή!
Το έργο εν τω μεταξύ καθυστερεί με ανυπολόγιστες συνέπειες και για το περιβάλλον. Δεν πέρασαν άλλωστε πολλές ημέρες που λύματα από τον βιολογικό πλημμύρισαν αρδευτική τάφρο με αποδέκτη τον ποταμό Καλαμά!

Αυτές είναι μερικές ενδεικτικές σταχυολογήσεις από όσα εξωφρενικά συμβαίνουν, με τους πολίτες να απορούν και τη δημοτική αρχή με τη διοίκηση της ΔΕΥΑΙ να έχουν συνθλιβεί από την ανεπάρκειά τους και τα βυσοδομούντα συμφέροντα...

Δημοσιεύθηκε στον"ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ", την Τετάρτη 17/07/19
Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr