Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: 2019
Ο Χριστόφορος Κωσταράς το αγόρασε για να το σώσει και δε βρίσκει άκρη!
Γράφει ο Κώστας Δ. Καλτσής
oikia zappaΔεν είναι μόνο το Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα που διεκδικείται από εταιρία για εκμετάλλευση, αλλά και σπίτια της οικογένειας Ζάππα στο Λάμποβο της Βορείου Ηπείρου, που κινδυνεύουν με αφανισμό! Η αδιαφορία του Ελληνικού κράτους, των κατά καιρούς διοικήσεων, βουλευτών και Ηπειρωτικών παραγόντων είναι εγκληματική και εξοργιστική.
Μπροστά σε αυτή την αθλιότητα, ένας Έλληνας πατριώτης από το Δολό Πωγωνίου, αγανακτισμένος αποφάσισε να αγωνισθεί για να σώσει τουλάχιστον το σπίτι του ευεργέτη Κωνσταντίνου Ζάππα, εξαδέλφου του Ευαγγέλου Ζάππα.
Πρόκειται για τον επιχειρηματία κ. Χριστόφορο Κωσταρά, γνωστό ως Φόρη, που έφτιαξε στο χωριό του το Δολό πρότυπους ξενώνες, που έδωσαν ζωή σε όλη την περιοχή.
Εκεί καταφεύγουν κάθε χρόνο και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με την οικογένειά του, υπουργοί και πολλοί επώνυμοι.

Μάθαμε ότι ο κ. Κωσταράς είχε κάποια σχέση με το σπίτι του Ζάππα, αλλά δεν φανταζόμαστε ότι το είχε αγοράσει!
Μας εξέπληξε η πληροφορία και θέλοντας να μάθουμε περισσότερα, επικοινωνήσαμε μαζί του.
Στην αρχή ήταν επιφυλακτικός, αλλά τελικά μας άνοιξε την καρδιά του, με σεμνότητα είναι αλήθεια.
Είχε πάει στην Αλβανία το 1992 και περιηγούμενος την περιοχή είδε το αρχοντικό του Κ. Ζάππα, που στον πόλεμο με τους Ιταλούς το 1940, στέγασε και το στρατηγείο του Ελληνικού στρατού.
Το είχαν κάψει οι Αλβανοί!
- Πόνεσα, μας είπε και σκέφτηκα ότι κάτι έπρεπε να κάνω...

Επιστρέφοντας, πούλησε ένα οικόπεδό του στην Αθήνα, βρήκε έναν φίλο του Αλβανό που εμπιστεύονταν και του έδωσε χρήματα να το αγοράσει από τον συνεταιρισμό, στον οποίο ανήκε, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο δεν επιτρέπονταν σε μη Αλβανό υπήκοο. Έτσι έγινε και αργότερα περιήλθε στην ιδιοκτησία του. Από εκεί και πέρα επιδόθηκε σε ένα μαραθώνιο επαφών, μήπως και καταστεί δυνατό το αρχοντικό να σωθεί από την κατάρρευση, να αξιοποιηθεί και να τιμηθεί η μνήμη των Ευεργετών.

Απευθύνθηκε στην Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία, στο Υπουργείο Πολιτισμού, στη διοίκηση του Ζαπείου, στο ΔΣ Ολυμπίων Κληροδοτημάτων, σε γνωστούς του κατά καιρούς κυβερνητικούς παράγοντες, την τότε Νομαρχία - νυν Περιφέρεια Ηπείρου - βουλευτές κλπ μεγαλοσχήμονες παράγοντες.
Μέχρι που το συζήτησε με τον "Πωγωνίσιο" κ. Κάρολο Παπούλια όταν ήταν υπουργούς κι όταν έγινε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως και με τον κ. Κ. Καραμανλή και ως πρωθυπουργό, που κάθε τόσο τον φιλοξενεί στον ξενώνα του.

- Και τι σου απάντησαν;
Τον ρωτήσαμε περισσότερο από περιέργεια, διότι η στενοχώρια του έδινε την απάντηση....
Του έλεγαν όλοι να βρει κάποιον μεγάλο επιχειρηματία που να έχει τη... "λόξα", τη φιλοδοξία να συνδέσει το όνομά του με τη διάσωση του σπιτιού του Ζάππα!
Που και πως να βρει ο άνθρωπος από το Δολό τον μεγαλοεπιχειρηματία; Και γιατί στέκεται... αδύνατο να βρει η Ελληνική πολιτική ηγεσία μια λύση; Τόσα εκατομμύρια σκορπά στην κυριολεξία πχ το Υπουργείο Πολιτισμού και η Περιφέρεια Ηπείρου σε αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας δράσεις και δεν μπορούν να βρουν (και από Ευρωπαϊκά προγράμματα) ένα ποσό για την αναπαλαίωση του κτιρίου και έστω να μπεί μιά στέγη; Να το αγοράσουν πρέπει από τον κ. Κωσταρά και να φτιάξουν πολιτιστικό κέντρο ή μουσείο, όπως επιδιώκει η Αλβανική κυβέρνηση, που αν δεν το πάρει θα το κατεδαφίσει...
*
Ο μόνος, τόνισε ο κ. Κωσταράς,που έδειξε ενδιαφέρον είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, που έπεισε ένα Βορειοηπειρώτη επιχειρηματία, αλλά λίγο πριν από την υπογραφή των συμβολαίων για την μεταβίβαση,... πέθανε!

Εν πάση περιπτώσει ο κ. Κωσταράς έκανε αυτό που του επέβαλε η συνείδησή του, το καθήκον του ως Έλληνας. Η Ελληνική Πολιτεία, όμως, για άλλη μια φορά συμπεριφέρεται με αγνωμοσύνη και για αυτό δεν θα εκπλήξει η ενδεχόμενη παραχώρηση σε ιδιώτες του Ζαππείου, ακόμη και η πώλησή του, μαζί και με άλλα κληροδοτήματα.
Άλλωστε η "χαλαρότητα" με την οποία αντιμετωπίζουν, όσα τελευταίως διαδραματίζονται, οι βουλευτές - και οι Ηπειρώτες - πρέπει να προβληματίζει, όπως και το όψιμο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από κάποιες πλευρές.
Άλλωστε, όταν πέρυσι τον Αύγουστο η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ψήφιζε σχετική τροπολογία, που αφορούσε και το Ζάππειο, η Ν.Δ σιώπησε, στηρίζοντας προφανώς την προωθούμενη λύση, όπως σιωπά και τώρα ως κυβέρνηση...
Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr