Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: 2019
Γράφει ο Κώστας Δ. Καλτσής
pappas kalimenosΜια από τις μεγαλύτερες δίκες ίσως στην Ελλάδα για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, θα γίνει σήμερα, Τρίτη 19 Νοεμβρίου, στο κακουργιοδικείο Ιωαννίνων, με έξι κατηγορούμενους, που θα έχει πανελλήνιο ενδιαφέρον και ενώ σπείρες αρχαιοκαπήλων συνεχίζουν να "γδύνουν" εκκλησίες και μοναστήρια.
Ο "Τύπος της Ηπείρου" στο φύλλο του Σαββάτου φωτίζει κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες πτυχές της πολύκροτης υπόθεσης, η οποία αναμένεται να απασχολήσει επί πολύ τη Δικαιοσύνη.
Από το 2009 παρατηρήθηκε έξαρση των κλοπών ιερών κειμηλίων στην Ήπειρο και ύστερα από πολύχρονη ανακριτική διαδικασία, στο εδώλιο θα καθίσουν ένας γνωστός αρχιμανδρίτης (που υπηρετεί σε καίριο πόστο στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και είναι στη "σειρά" να γίνει Μητροπολίτης ), ως επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης, ένας ιδιοκτήτης γκαλερί, ένας βιβλιοδέτης ένας ιερέας και δύο ακόμη.

Ποιοί κατηγορούνται

typos hpeirouΚατηγορούνται, ο μεν αρχιμανδρίτης ως ο ιθύνων νους της οργάνωσης, οι άλλοι ως μέλη και όλοι τους για κλοπή μνημείων αφιερωμένων στη θρησκευτική λατρεία, τελεσθείσα κατά συρροή από κοινού, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, κατ επάγγελμα και κατά συνήθεια, αλλά και διάθεση μνημείων, τα οποία αποτελούν προϊόντα εγκλήματος κατά συρροή ή μη, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.
Εν ολίγοις, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Αρχιμανδρίτης έδινε τις εντολές, ο ιδιοκτήτης της γκαλερί με συνεργούς του έκλεβαν τα ιερά κειμήλια και τα προωθούσαν στην διεθνή "αγορά".
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι κατηγορούνται για τη λεηλασία εκκλησιών και μοναστηριών σχεδόν σε όλη την Επικράτεια - κάτι που προκαλεί εύλογες απορίες- και φυσικό είναι η Κοινή Γνώμη να αναμένει με εύλογο ενδιαφέρον αποκαλύψεις και την αναζήτηση της αλήθειας .

Διεθνείς εμπλοκές

Στην υπόθεση ενεπλάκησαν, εκτός από την ΕΛΑΣ , η ΕΥΠ, Σκότλαντ Γιάρντ και η Ιντερπόλ, οίκοι τέχνης στο Λονδίνο και στη Γερμανία, Ρωσία και Ολλανδία και το Υπουργείο Πολιτισμού.
Αναμιγνύεται δε ένας... "διαβόητος" - όπως αναφέρεται σε επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού - έμπορος έργων τέχνης, που εμπλέκεται σε κλοπές αρχαιοτήτων μέχρι και στα κατεχόμενα της Κύπρου (!), ενώ ζητήθηκε η συνδρομή της Γερμανικής Δικαιοσύνης - σωστό αίτημα που όμως απορρίφθηκε!

Η ανώνυμη καταγγελία και το παρασκήνιο

Οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες, ενώ τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πως ξεκίνησε η υπόθεση, η οποία από εκτιμήσεις νομικών, φαίνεται να μη στηρίζεται πάντα σε τόσο βάσιμες αποδείξεις για όλα τα γεγονότα.
Η αρχή έγινε από μια ανώνυμη καταγγελία και ακολούθησε η παρέμβαση, με καταθέσεις κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξ. Καχριμάνη, που επικεντρώθηκε κυρίως σε δύο ανθρώπους: τον αρχιμανδρίτη και τον ιδιοκτήτη της γκαλερί, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, συχνά τον επέκρινε δημοσίως για την πολιτική του και την εμπλοκή του σε διάφορα που έχουν αναφερθεί ως σκάνδαλα και άλλες δραστηριότητες , που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν έτσι και χειρότερα.
Το σημαντικό πάντως είναι να ξεκαθαριστεί κυρίως τι έγινε στο Λονδίνο με αγοραπωλησίες ιερών κειμηλίων και τι στο Κουκούλι Ιωαννίνων, με ένα κλειδί ιερού χώρου, που ελέχθη ότι κυκλοφορούσε από χέρι σε χέρι, συγκεκριμένων ανθρώπων.

Σύγκρουση;

Πρέπει να σημειωθεί ότι και οι σχέσεις του κ. Καχριμάνη με τον αρχιμανδρίτη, όσο καιρό υπηρετούσε στη Μητρόπολη ως πρωτοσύγγελος και ως Ηγούμενος στην Ιερά Μονή της Τσούκας, ήταν τουλάχιστον τεταμένες - ενώ ο ιερωμένος απολάμβανε της εκτίμησης και του σεβασμού των πιστών.
* Από όσα είναι γνωστά, από δημοσιογραφικές πληροφορίες και αξιόπιστες πηγές, αιτία της σύγκρουσής τους,(χωρίς αυτά να συνδέονται με τη μεθαυριανή δίκη), φέρεται να ήταν η διαχείριση ενός ποσού περί τα 2,2 εκ. ευρώ από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, το οποίο επιθυμούσε να διαχειριστεί οπωσδήποτε ο κ. Καχριμάνης αντί του αρχιμανδρίτη, που ήταν κατ εξοχήν αρμόδιος από τη Μητρόπολη και ο εμπνευστής της συντήρησης και αναστήλωσης μοναστηριών στο Νησί των Ιωαννίνων, αλλά και του μουσείου- Σκευοφυλακίου της Μητρόπολης.
Πάντως, η ιστορία με προγράμματα αναστήλωσης - συντήρησης εκκλησιών και μοναστηριών, φαίνεται να ενδιαφέρει τα μέγιστα τον κ. Καχριμάνη, ο οποίος επιθυμεί διακαώς να τα ελέγχει και να τα διαχειρίζεται εκείνος, αντί της Μητρόπολης.

Κάτι έχει με τους ιερωμένους;

Βεβαίως δεν είναι ο μόνος κληρικός ο αρχιμανδρίτης που ο κ. Καχριμάνης έχει καταγγείλει. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του πρώην αρχιμανδρίτη Βελλάς Δημητρίου, που ενώ συζητούνταν στην Ιερά Σύνοδο η τοποθέτηση Μητροπολιτών και εφέρετο ως ο διάδοχος του μακαριστού Θεοκλήτου, έστειλε επιστολή στην Αρχιεπισκοπή εναντίον του, με άγνωστο ακόμη περιεχόμενο...

Ο παπάς που "άκουγε"

Εν πάση περιπτώσει, ως "περίεργη", θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κατάθεση ενός ιερέα, ο οποίος υποστήριξε ότι... άκουσε στο μητροπολιτικό μέγαρο να συζητούν για την κλοπή των εικόνων και αναφέρθηκε, είπε, το όνομα του κατηγορουμένου αρχιμανδρίτη και ενός άλλου ιερωμένου (αρχιμανδρίτη), που όμως στην επικείμενη δίκη είναι μάρτυρας κατηγορίας!
Φυσικά και η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να στηριχτεί σε... "άκουσα και μου είπαν", αλλά σε συγκεκριμένα γεγονότα και αποδείξεις, που θα πρέπει και θεωρείται βέβαιο ότι θα προσκομιστούν στο ακροατήριο ή θα έχουν συγκεντρωθεί και αξιολογηθεί κατά την ανάκριση.

Τι λέει ο συνήγορος του Αρχιμανδρίτη

Με την επικείμενη δίκη ασχολήθηκαν εν εκτάσει και ΜΜΕ εθνικής εμβέλειας, όπως και το "ethnos.gr", στο οποίο ο κ. Δημήτριος Μπούκας, συνήγορος του αρχιμανδρίτη , δήλωσε μεταξύ άλλων:
...."Το απόλυτο άδικο διαπράττεται σε βάρος του Αρχιμανδρίτη, που είναι γνωστό και απολύτως αξιοσέβαστο πρόσωπο στην Μητρόπολη Ιωαννίνων και στην κοινωνία των Ιωαννίνων. Δεν είχε καμμιά σχέση με τους άλλους κατηγορουμένους και είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι πως οι κατηγορίες θα καταπέσουν στην ακροαματική διαδικασία. Στο απολογητικό υπόμνημα που κατέθεσε, όταν κλήθηκε στην ανακρίτρια Ιωαννίνων, επιβεβαιώνει πως δεν έχει καθόλου χρήματα, ούτε καμιά ύποπτη συναλλαγή, παρά μόνο έναν τραπεζικό λογαριασμό, στον οποίο κατατίθεται η μισθοδοσία του" .

Τι λέει ο Αρχιεπίσκοπος

Έχει όμως ιδιαίτερη σημασία να τονισθεί, ότι ο αρχιμανδρίτης έχει την αμέριστη στήριξη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο οποίος τον έχει τοποθετήσει ως επικεφαλής της υπηρεσίας της Ναοδομίας της Αρχιεπισκοπής, τον διατηρεί στη θέση του, αφού μόλις προ ημερών του ανανέωσε τη θητεία, για να δείξει προφανώς ότι τον εμπιστεύεται απολύτως.
* Απόδειξη αποτελεί και μια επιστολή στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων (όπως έγραφε η εφημερίδα " Ορθόδοξος Τύπος", που ασχολείται με εκκλησιαστικά θέματα), στην οποία μεταξύ άλλων τονίζει ότι τον γνωρίζει από νεαρό , ότι είναι πνευματικό του τέκνο και πως εκείνος θεωρεί ότι έχει σημαντική συμβολή στην ανάδειξη και διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Η επιστολή του Αρχιεπισκόπου εστάλη εξ αφορμής μιας καταγγελίας τεσσάρων κληρικών για άλλο θέμα, για το οποίο αθωώθηκε, αλλά αυτό δε μειώνει τη σημασία της, γενικότερα σε ό,τι αφορά τον Αρχιμανδρίτη.

Η αντίδραση του κ.Μαξίμου

Εν τω μεταξύ πόλεμος ξέσπασε μεταξύ του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μαξίμου, της εφημερίδας "Πρωινός Λόγος" και του επικοινωνιολόγου κ. Σωτηρίου Τζούμα, που διετέλεσε εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής, επί μακαριστού Χριστόδουλου.
Κι αυτό διότι καλούσαν τον Μητροπολίτη να παρασταθεί στη δίκη ως πολιτικός ενάγων, αλλιώς θα είναι ως να συνεργεί σε συγκάλυψη. Ο κ. Μάξιμος αντέδρασε τουλάχιστον περίεργα, επιτιθέμενος με σφοδρότητα εναντίον τους, ζητώντας την... εισαγγελική παρέμβαση!
Επανήλθε με άρθρο του στην εφημερίδα ο κ. Τζούμας, επικρίνοντας με σκληρή γλώσσα τον Μητροπολίτη, για να δημιουργείται η αίσθηση ότι πρόκειται για... ενδοεκκλησιαστική αντιπαράθεση, με αφορμή τη δίκη και τις εικόνες!
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μητροπολίτης,μετά τις απαντήσεις της εφημερίδας και του κ.Τζούμα που τον επέκριναν για τη στάση του, επανήλθε με νέα επιστολή του που την κοινοποίησε σε όλα τα ΜΜΕ,με την οποία "εγκαλεί" τον Π.Λ. ότι στοχοποίησε τον αρχιμανδρίτη και πως τον θεωρεί εκ προοιμίου ένοχο για να δεχθεί εκ νέου τα πυρά της εφημερίδας.

Ζητείται... φως!

Το θέμα πάντως είναι πολύ σοβαρό για να μπούμε σε λεπτομέρειες, εν αναμονή της δίκης στις 19 Νοεμβρίου και την απόφαση του δικαστηρίου.
Με τη δημοσιογραφική προσέγγισή του ασφαλώς και δεν επιχειρείται για κανένα λόγο η υποκατάσταση της Δικαιοσύνης και ούτε φυσικά ο επηρεασμός της απόφασή της, η οποία αναμένεται να ρίξει φως σε μια πολύ σκοτεινή και δαιδαλώδη υπόθεση, που ενδιαφέρει την Ήπειρο και σχεδόν ολόκληρη τη χώρα .
Απλώς παρουσιάζονται κάποιες άλλες πτυχές του ακανθώδους θέματος, για να έχουν μια εικόνα οι αναγνώστες.
Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr