Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: Αρχική Σελίδα
Ζητά την ανάληψη του master plan από εξειδικευμένους επαγγελματίες
RIZOPOULOS PIERAKIS 2021Η ένταξη της Ηπείρου στον χάρτη της ψηφιακής ανάπτυξης αποτελεί στόχο των «Οριζόντων Ηπείρου» από τον φθινόπωρο του 2019, όταν με δική της πρωτοβουλία ξεκίνησε η συζήτηση για το τεχνολογικό πάρκο και την προσέλκυση μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου στην περιοχή μας.
Τη Δευτέρα 31 Μαΐου ο επικεφαλής, Σπύρος Ριζόπουλος, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε το Σάββατο 29 Μαΐου με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκο Πιερρακάκη, και το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που απαιτείται για την Ήπειρο, στη βάση της αξιοποίησης των νέων δεδομένων που διαμορφώνει στη χώρα η στροφή στην ψηφιακή πολιτική.

Το μοντέλο αυτό, όπως το παρουσίασε ο κ. Ριζόπουλος βασιζόταν στους ακόλουθους άξονες:

α) Κίνητρα σε νεοφυείς επιχειρήσεις για να παράγουν υπηρεσίες και προϊόντα τεχνολογίας – Τεχνολογικό Πάρκο.

β) Εγκατάσταση μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου

γ) Αλλαγή ακαδημαϊκού πλαισίου στην Ήπειρο

δ) Data centers

ε) Νομάδες

Ένας από τους βασικούς άξονές του δηλαδή, ήταν και η ίδρυση του Τεχνολογικού Πάρκου και για το λόγο αυτό οι «Ορίζοντες Ηπείρου» χαιρετίζουν την ένταξή του στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Άλλωστε, η παράταξή μας ήταν η πρώτη που διαφώνησε με την χρηματοδότηση του από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Ηπείρου, πιστεύοντας ότι, μεταξύ άλλων, η αλλαγή μοντέλου ανάπτυξης της περιοχής μας είναι και εθνική υπόθεση.

Οι εξελίξεις μας δικαιώνουν, ωστόσο πρέπει να γίνει κατανοητό πως η εκπόνηση του master plan για την υλοποίηση του έργου αυτού πρέπει να αναληφθεί από εξειδικευμένους επαγγελματίες με εμπειρία.

Απαιτείται ειδική τεχνογνωσία από ανθρώπους που ξέρουν να σχεδιάσουν με λογικές «ανοιχτού χώρου» κι όχι ενός κλειστού κτιρίου – μεγαθήριου.

Ο σχεδιασμός δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιοριστεί στα 40 στρέμματα που παραχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και πρέπει να είναι ευρύτερος και πέραν της Π. Ε. Ιωαννίνων , όπως ακριβώς τονίστηκε στο μοντέλο που παρουσίασε ο κ. Ριζόπουλος, μετά τη συνάντηση του με τον αρμόδιο Υπουργό.

Όπως δικαιωθήκαμε λοιπόν με τη χρηματοδότηση, έτσι πρέπει να δικαιωθούμε και να γίνει αντιληπτό ότι το τεχνολογικό πάρκο για να λειτουργήσει σωστά πρέπει να έχει σχεδιασμό ανοιχτό.

Επίσης είναι σημαντικό να προσδιορίσουμε ότι η προσέλκυση εταιριών δεν μπορεί να γίνει στη λογική του «ποιος ξέρει ποιον» αλλά χρειάζεται μια στρατηγική πολύ πιο σοβαρή και επαγγελματική απ’ αυτή που υλοποιείται για παράδειγμα για την τουριστική προβολή της περιοχής.

Η στρατηγική αυτή δεν μπορεί να την υπαγορεύσει ούτε ένας άνθρωπος, ούτε μια εταιρία.

Ας ελπίσουμε ότι κάτι τόσο σοβαρό για την Ήπειρο δεν θα καταλήξει στις γνωστές πελατειακές σχέσεις του Περιφερειάρχη, αν και τα πρώτα δείγματα δεν είναι ενθαρρυντικά.

Οι «Ορίζοντες Ηπείρου» θα παρακολουθούν από κοντά την εξέλιξη του έργου συμβάλλοντας με όλες τους τις δυνάμεις- όπως έκαναν από την πρώτη στιγμή- στην έγκαιρη και ορθή υλοποίησή του.
Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr