Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: 2022
Ληστρική πολιτική και χωρίς καταμέτρηση επί εφτά χρόνια σε χωριό.
Διέγραψε όμως οφειλή 32.000 ευρώ σε άλλη περίπτωση
deyaiΤου ΚΩΣΤΑ Δ. ΚΑΛΤΣΗ

Μπορεί η ΔΕΥΑΙ να διαγράφει οφειλές; Σε αυτό το ενδιαφέρον ερώτημα η απάντηση είναι πως το κάνει επιλεκτικά, για να έχουμε δυό μέτρα και δυό σταθμά, αναλόγως με τη διάθεση του διοικητικού συμβουλίου και το ποιός είναι ο καταναλωτής!
Το θέμα απασχολεί πολλούς πολίτες που διαπιστώνουν «φουσκωμένους» λογαριασμούς είτε με ευθύνη της ΔΕΥΑΙ, είτε από διαρροή έστω και αν ο πολίτης δε φταίει.
Κι αυτό διότι πάγια θέση της δημοτικής επιχείρησης είναι πως την ευθύνη για τις τυχόν βλάβες πρέπει να την επωμίζεται ο πελάτης της.
Πέραν αυτού, όμως, η ΔΕΥΑΙ απαγορεύεται να διαγράψει και μέρος ακόμη της κύριας οφειλής ή μη μόνον οφειλόμενους τόκους και προσαυξήσεις, σύμφωνα άλλωστε και με γνωμοδότηση τις Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (4/16-1-2018).

Χίλια ευρώ και στεγνές οι βρύσες

Δείτε όμως δυό περιπτώσεις, που το ΔΣ της ΔΕΥΑΙ αποφάσισε με διαφορετικά κριτήρια και μάλιστα με άκρως προκλητικό τρόπο.
Οι κάτοικοι του χωριού Αγία Μαρίνα των Ιωαννίνων (δίπλα στην Κρύα) διαμαρτυρήθηκαν ότι τους ήρθαν λογαριασμοί του νερού με υπέρογκα ποσά, που έφταναν και στα χίλια ευρώ!
Ως υπεύθυνη θεώρησαν τη ΔΕΥΑΙ που επί επτά και πλέον χρόνια δεν είχε κάνει καταμέτρηση στα υδρόμετρα, ενώ τους στέλνονταν λογαριασμοί «κατά προσέγγιση», όπως τόνιζαν σε υπόμνημα διαμαρτυρίας προς τον δήμαρχο, τον πρόεδρο και το ΔΣ της ΔΕΥΑΙ.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι από τις πηγές της Αγίας Μαρίνας υδρεύεται η μισή πόλη των Ιωαννίνων, αλλά εκείνοι επί χρόνια από τον Απρίλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο δεν είχαν σταγόνα νερού από το μεσημέρι και μετά!!!

Χωρίς καταμετρήσεις

Ζήτησαν λοιπόν τη διαγραφή των υπέρογκων ποσών κι αφού τα υδρόμετρα μετρούσαν ...αέρα κοπανιστό αντί για νερό.
Το θέμα συζητήθηκε στο ΔΣ της δημοτικής επιχείρησης, αλλά και κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 4 Μαίου, όπου ο κ.Μπαρζώκας παραδέχτηκε ότι σε ορισμένες κοινότητες, όπως και στην Αγ.Μαρίνα, δεν είχαν γίνει καταμετρήσεις επί σειρά ετών, ότι πλέον αυτή η δουλειά ανατέθηκε σε ιδιώτες, αλλά οι οφειλές δεν μπορούν να διαγραφούν, παρά μόνο κάποιες προσαυξήσεις και γίνουν ρυθμίσεις, που ούτε κι αυτές έγιναν όπως έπρεπε!

Παράνομη διαγραφή

Πάμε τώρα στην άλλη περίπτωση, της διαγραφής της κύριας οφειλής.
Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΙ την 23η Δεκεμβρίου 2019, συζητήθηκε το αίτημα της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «περί επαναυπολογισμού των κυβικών μέτρων νερού χρέωσης στο τρίτο Δημοτικό Σχολείο».
Ο προϊστάμενοι αρμοδίων υπηρεσιών κκ.Νικ. Σωτηριάδης και Βασίλειος Μασσαλάς παρουσίασαν πως έχει το θέμα, ότι υπήρξε εσωτερική αφανής διαρροή, σημειώνοντας ότι μέχρι τότε η ΔΕΥΑΙ δεν είχε προβεί στη μείωση κανενός λογαριασμού.
Από μέλη του ΔΣ εκφράστηκαν επιφυλάξεις για τη νομιμότητα λήψης θετικής απόφασης, αλλά τελικά (απόφαση 448/23-12-2019)
διαγράφηκε οφειλή περίπου 32.000 ευρώ!

Ληστρική πολιτική

Ότι το ένα ήταν σχολείο, αρμοδιότητας και ευθύνης του Δήμου και το άλλο ένα ολόκληρο χωριό, για το οποίο Δήμος και ΔΕΥΑΙ οφείλουν να εξασφαλίζουν νερό και όχι να ασκούν μια ληστρική πολιτική, η ουσία δεν αλλάζει.
Ο νόμος δεν κάνει διακρίσεις και στην προκειμένη περίπτωση (μακάρι να ήταν η μόνη...) ο νόμος παραβιάστηκε κατάφωρα.
Τι θα πει δεν υπήρχαν καταμετρητές; Τόσους και τόσους μονίμους και συμβασιούχους υπαλλήλους έχει η ΔΕΥΑΙ, ας έβγαζε μερικούς να κάνουν αυτή τη δουλειά, ας προσλάμβανε κι άλλους ή ας ανέθετε εγκαίρως σε «εργολάβους»!
Έτσι κι αλλιώς χρυσάφι πληρώνουν οι πολίτες των Ιωαννίνων το νερό, το οποίο συχνά δεν έχουν κιόλας...
Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr