Logo
Εκτύπωση
Κατηγορία: 2022
Γράφει ο Κώστας Δ. Καλτσής
komvos plateiasΘΑ πρέπει να χειροκροτήσουμε και όχι να επικρίνουμε, σύμφωνα με τη «λογική», όπως εκδηλώνεται, της Δημοτικής Αρχής για τα έργα στην πόλη των Ιωαννίνων! Λυπούμαστε, αλλά έχουμε διαφορετική άποψη. Πρωτίστως διότι γίνονται στο κέντρο της πόλης, το οποίο παρουσιάζει μιά υπερτροφική ανάπτυξη σε βάρος άλλων σημείων της, των «συνοικιών» επί παραδείγματι και των χωριών των παλιών Δήμων. Δεν υπάρχει ισόρροπη ανάπτυξη κι αυτό είναι ορατό, τόσο που οι αντιθέσεις είναι κραυγαλέες. Το επιχείρημα ότι το κέντρο είναι η βιτρίνα των Ιωαννίνων, είναι έωλο. Μοιάζει με καλοστημένη βιτρίνα ενός καταστήματος και το εσωτερικό του είναι μιά αθλιότητα.

ΑΛΛΑ να που φτάσαμε κιόλας στο ζουμί του θέματος, τη «βιτρίνα»! Διότι φαίνεται ότι για αυτή ενδιαφέρεται η υπό τον κ.Μωυσή Ελισάφ Δημοτική Αρχή. Για αυτό και ξήλωσε την οδό Ανεξαρτησίας και την ξανάφτιαξε ίδια και απαράλλαχτη, όπως και τα πεζοδρόμια στην οδό Πυρσινέλλα που τα ξαναφτιάχνει, πλαταίνοντάς τα κατά 10-15 εκατ! Για τον ίδιο λόγο κατέστρεψε το παρκάκι (πλατεία Ολυμπιάδας) δίπλα από την Περιφέρεια, για να φτιάξει λέει κόμβο στον ήδη υπάρχοντα κόμβο και όταν μάλιστα ποτέ εκεί δεν παρατηρήθηκε κυκλοφοριακή συμφόρηση ή ατύχημα! Άλλωστε ούτε ένας συμπολίτης δεν επικρότησε το «έργο», παρά μόνο κάποιοι «προοδευτικοί»- τρόπος του λέγειν- χάρηκαν για την απομάκρυνση του γλυπτού της Ολυμπιάδας με τον Μέγα Αλέξανδρο, δωρεά του αειμνήστου ομογενούς Μιχάλη Σέρβου.

ΓΙΑ τη «βιτρίνα» λοιπόν νοιάζονται και την επικοινωνιακή διαχείριση της αποτυχημένης τριετούς θητείας τους. Με τα αχρειάστα έργα στο κέντρο της πόλης ή τουλάχιστον όχι άμεσης προτεραιότητας, επιχειρούν να πείσουν τους Γιαννιώτες ότι είναι παραγωγικοί, ότι δήθεν επί τόσο καιρό μελετούσαν τι θα κάνουν και πως. Και για να μη μένει σε κανέναν αμφιβολία περί αυτού, πριν από λίγες ημέρες α ανακοινώθηκε ότι εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης έργα πέντε εκατ. ευρώ, που όμως αφορούν πάλι το κέντρο της πόλης! Δηλαδή την «ανάπλαση» των οδών Δωδώνης, Ναπ.Ζέρβα, Αβέρωφ, Καραμανλή, Διονυσίου Φιλοσόφου, Παπανδρέου, Κατσάρη και Αρχιεπ. Μακαρίου! Δε γνωρίζουμε τι είδους «ανάπλαση» θα γίνει, ίσως νέος ασφαλτοτάπητας, λουλούδια κλπ, όλα χωρίς ιδιαίτερο λόγο, πέραν εκείνου του εντυπωσιασμού των Γιαννιωτών που προαναφέραμε.

ΟΜΩΣ το κέντρο των Ιωαννίνων ήδη ασφυκτιά! Δε χρειάζονται σε αυτό άλλα «έργα», αρκετά έχει ταλαιπωρηθεί από διάφορες παρεμβάσεις. Ανάσα χρειάζεται, όπως επί παραδείγματι γκρέμισμα των τερατουργημάτων του Δικαστικού και Αστυνομικού Μεγάρου, απομάκρυνση του δημαρχείου και των υπηρεσιών έξω από την πόλη. Στήριξη των άλλων περιοχών των Ιωαννίνων που βρίσκονται στα κακά τους τα χάλια με τους άθλιους δρόμους τους και την ανύπαρκτη καθαριότητα. Έργα ουσίας στα χωριά πέριξ των Ιωαννίνων και φυσικά δεν αρκούν αυτά που πριν τρεις ημέρες ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει η Δημοτική Αρχή. Ας ξεκινήσει όμως από τα βασικά: την καθαριότητα και το νερό που οι κάτοικοι πολλών εξ αυτών στερούνται, όπως συχνά καταγγέλλουν και όπως ΣΥΔΛΙ και ΔΕΥΑΙ ανακοινώνουν για συχνές διακοπές υδροδότησης και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι!

ΞΕΡΕΤΕ ποιό είναι το πρόβλημα; Ότι για όλα δεν αποφασίζει πλέον το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως θα έπρεπε, αλλά η περίφημη Οικονομική Επιτροπή! Εκεί έχει πλειοψηφία η Δημοτική Αρχή κι εκεί λαμβάνονται και οι πιό κρίσιμες αποφάσεις! Όπως έγινε και με το παλιό κτίριο όπου στεγάζονταν το Πανεπιστήμιο στην οδό Δομπόλη, που ο κ.Ελισάφ αποφάσισε να κάνει ... διοικητήριο με αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και τρέχα γύρευε. Θέλει οπωσδήποτε κσι για λόγους υστεροφημίας ένα «εμβληματικό» έργο, όπως ο Περιφερειάρχης κ.Καχριμάνης ήθελε τη Νιάρχου- μη έχοντας κάτι άλλο τόσο «σημαντικό» να επιδείξει κατά την πολυετή παρουσία του στην Αυτοδιοίκηση!
Αλλά όλα αυτά όμως δε σημαίνουν ανάπτυξη, με την καλώς εννοουμένη έννοια του όρου, ουδέ βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, της ποιότητας ζωής. Σπατάλη σημαίνουν, ετσιθελισμό, επίδειξη δήθεν ικανοτήτων και «αποτελεσματικότητας».

ΧΩΡΙΣ περιστροφές θα ξαναπούμε ότι η τοπική ηγεσία βρίσκεται πολύ μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Άλλωστε ποτέ δεν αφουγκράστηκε στα αλήθεια τις αγωνίες τους και τις προσδοκίες τους. Όλα θυσία στο βωμό της μικροπολιτικής και της ψηφοθηρίας. Όλα «δήθεν», από δήθεν παράγοντες και δήθεν αγωνιούντες για το καλό μας, ενώ ενδιαφέρονται μόνο για το δικό τους και τη δική τους ανέλιξη. Το κακό για όλους αυτούς είναι ότι οι πολίτες δεν παρασύρονται ούτε πείθονται πιά από τα χαζοτερτίπια τους. Όπως με το κόλπο της «κοινωνικής διαβούλευσης», που ανάθεμα κι αν ...διαβουλεύτηκαν ποτέ με την κοινωνία ή έλαβαν ποτέ υπόψη τους τις προτάσεις της. ΑΛΛΑ συμβαίνει και τούτο το άηθες: Ο δήμαρχος κ.Ελισάφ χαρακτηρίζει ως ...εχθρούς της πόλης όσους διαφωνούν με τις αποφάσεις του, όπως έκανε και την Τετάρτη επιτιθέμενος στον πρώην δήμαρχο κ.Θωμά Μπέγκα, που εξέφρασε διαφορετική άποψη για το παλιό κτίριο του Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη! Μάλλον για τον κ.Ελισάφ, ... εχθροί είναι και όλοι όσοι δεν ψήφισαν την παράταξή του στις εκλογές του 2019, δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των Γιαννιωτών! Από τους οποίους απαιτεί να αναγνωρίσουν την αυθεντία του, τη μοναδικότητα της ύπαρξής του, το ...εμπνευσμένο των αποφάσεών του! Δίνει την εντύπωση ότι ποτέ του δεν αγάπησε στα αλήθεια αυτή την πόλη και τους κατοίκους της, αφού τους βλέπει ως αντιπάλους του! Κρίμα...
Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr