stoTapsi

A+ A A-
Γράφει η Άννα Ζιάγκα
grexitΤον τελευταίο καιρό το ενδεχόμενο του Grexit πρωταγωνιστεί στα θέματα συζήτησης των εγχώριων και παγκόσμιων ΜΜΕ. Τι είναι όμως, ουσιαστικά, το Grexit; H ίδια η φύση της λέξης οδηγεί τη σκέψη σε μία έξοδο. Έξοδο απ’ το ευρώ; Έξοδο απ’ την ΟΝΕ; Έξοδο απ’ την ΕΕ;
Οι συνθήκες της ΕΕ, ουσιαστικά, δεν προβλέπουν την αποχώρηση καμίας χωράς - μέλους απ’ την Ευρωζώνη. Το ρεαλιστικότερο σενάριο είναι η οικειοθελής αποχώρηση της Ελλάδας με δικό της αίτημα στην περίπτωση που επιλέξει να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις που τις έχουν επιβληθεί από τον δανεισμό.
Από την απόφαση, όμως, αυτή κανείς δεν θα μπορούσε να βγει κερδισμένος καθώς, οι Ελληνικές Τράπεζες, αφενός, δεν έχουν το απαιτούμενο αντίκρισμα για να στηρίξουν μόνες τους την οικονομία της χώρας, και οι Δανειστές, αφετέρου, γνωρίζουν ότι θα χάσουν και το υπόλοιπο ποσό της αποπληρωμής του δανεισμού τους και τους τόκους αυτών.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, δήλωσε προσφάτως πως οι φήμες για έξοδο των χωρών με προβλήματα δεν προέρχονται από δηλώσεις των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, καθώς η άποψή τους δεν έχει αλλάξει. Συνεχίζουν να θέλουν να παραμείνουν όλες οι χώρες.
Τι είδους έξοδο αποτελεί επομένως το Grexit;
Θα μπορούσαμε να πούμε πως το Grexit είναι ένας χαρακτηρισμός για μία μη-τυπική έξοδο απ’ την Ευρωζώνη. Είναι μία έξοδος απ’ το ευρώ εντός του ευρώ. Πιο αναλυτικά, υπό καθεστώς Grexit, η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι μέλος της ΕΕ, θα συνεχίσει, επίσης, να έχει ως νόμισμά της το ευρώ, με την μόνη διαφορά πως δεν θα υπάρχει πλέον χρηματοδότηση απ’ την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτό σημαίνει πως τα μόνα χρήματα που θα υπάρχουν στη χώρα θα είναι αυτά που ήδη υπάρχουν στις ελληνικές τράπεζες.
Αυτό το ενδεχόμενο, όμως, του Grexit, δεν αποτελεί μία απλή απόφαση κάποιας κυβέρνησης ή συμφωνίας κάποιων κυβερνήσεων.
Για να αποφασιστεί η έξοδός μας απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτείται η Ελλάδα να έχει έρθει σε ρήξη με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης και να μην έχει βρεθεί κανένας κοινός τόπος συμφωνίας για περαιτέρω χρηματοδότηση της χώρας.
Το Grexit, λοιπόν, είναι ένα σενάριο που φαντάζει απίθανο ή έστω εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει, καθώς δεν είναι παρά μία ακραία επιλογή που εκτός την Ελλάδα και την Ευρώπη (ειδικά αν ακολουθήσουν στην έξοδο η Ισπανία και η Πορτογαλία, όπως φημολογείται πως κινδυνεύουν εξίσου), οι ζημιές των δανείων θα σταματήσουν την ευημερία και των αναπτυσσόμενων χωρών, γεγονός που θα πλήξει την Παγκόσμια Οικονομία.
twitter-logo facebook-icon

Καλτσής Δημοσιογράφος


Ενωση Συντακτών

Ξιφασκία

nitsiakos maketa
logo pindos

informedia

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr