stoTapsi

A+ A A-
Γράφει ο Κώστας Δ. Καλτσής

ioanninaΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ότι δεν εξεπλάγη κανείς που ο δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Μωυσής Ελισάφ πήγε στην Αλβανία, προσκεκλημένος κάποιου ομολόγου του. Δε θα σταθούμε στο ότι είθισται να γίνονται τέτοια ταξίδια, αλλά θα πούμε ότι επιβάλλονται. Όχι στα πλαίσια αυτού που αποκαλείται "διπλωματία πόλεων", που μάλλον είναι αδόκιμος όρος, αλλά της ουσιαστικής ανάπτυξης σχέσεων και μάλιστα δυό λαών που είναι υποχρεωμένοι να ζουν ο ένας στο πλάι του άλλου - έστω κι αν η κυβέρνηση του ενός συχνά παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

ΑΛΛΟΥ βρίσκονταν η έκπληξη. Στη διαπίστωση του κ. Ελισάφ ότι στην Ηπειρο οι περισσότεροι τουρίστες είναι... Αλβανοί! Δεν το λέμε με καμμιά δόση ειρωνίας για τους γείτονες. Απλώς επισημαίνουμε το γεγονός, που από μόνο του αποτελεί τη σημαντικότερη ανατροπή και διάψευση όλων όσων επιμένουν να μας βομβαρδίζουν για την τουριστική ... "επέλαση" στην Ήπειρο Άγγλων, Γάλλων, Ισραηλινών, Ιταλών, Γερμανών και Σκανδιναβών! Αποτέλεσμα, μας λένε, του αγώνα τους δήθεν και της απήχησης της διεθνούς τουριστικής προβολής!


ΜΙΑ προβολή, με ταξίδια πολυμελών αντιπροσωπειών σε χώρες του εξωτερικού, διοργάνωση εκθέσεων, πολυτελείς φιλοξενίες τουριστικών πρακτόρων, λοιπών... παρασιτιζομένων και διάφορες άλλες δράσεις, που κοστίζουν εκατομμύρια! Περιφέρεια, Δήμοι κλπ φορείς, έχουν αποδυθεί σε μιά ξέφρενη "κούρσα" ανταγωνισμού, για το ποιός θα... ξοδέψει περισσότερα, για να επαίρεται στη συνέχεια ότι η... προσπάθεια έφερε αποτελέσματα, όταν το μόνο σίγουρο επίτευγμα είναι ότι πέρασαν καλά! Όλα τα άλλα είναι ιστορίες για αγρίους.

ΚΑΙ ήρθε ο δήμαρχος, λοιπόν, να διαλύσει το παραμύθι, που επιμελώς... συνέγραφαν επί τόσα χρόνια και να διαγράψει με μιά μονοκονδυλιά όλα όσα χονδροειδή μας σέρβιραν οι "τρεχέδειπνοι", που δεν θέλουν να καταλάβουν πως όλα όσα λένε, δεν αφήνουν απλώς αδιάφορους τους πολίτες, αλλά τους εξοργίζουν! Οι περισσότεροι- σε σχέση με όλους τους άλλους-  που έρχονται στην Ήπειρο λοιπόν για διακοπές, τουρισμό εν γένει, είναι Αλβανοί!

ΣΥΝΕΠΩΣ δε χρειάζεται να τρέχουν στα πέρατα του κόσμου και να ξοδεύουν ένα σωρό χρήματα, όσοι επιφορτισμένοι με την ευθύνη της στήριξης του τουρισμού. Δίπλα μας είναι η Αλβανία και προς εκεί να στραφούν οι προσπάθειες, που δε θα μας κοστίζουν κιόλας... "ο κούκος αηδόνι"! Το λέμε και για έναν επιπρόσθετο λόγο, ότι παρά τον υποτιθέμενο αγώνα τους και τον πακταλό των εκατομμυρίων που εξανεμίζονται, η Ηπειρος εξακολουθεί να βρίσκεται στα κακά της τα χάλια. Οι άνθρωποί της δε ζουν καλύτερα, μάλλον χειρότερα και όλοι λένε... "κάθε πέρυσι και καλύτερα"!

ΑΛΛΩΣΤΕ μόλις πριν από λίγες ημέρες η Eurostat ανακοίνωσε, ότι η Ηπειρος είναι μεταξύ των τεσσάρων περιφερειών της Ευρώπης με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα, άρα και η πιό φτωχή! Σταθερά λοιπόν εδώ και χρόνια δεν αλλάζει θέση. Σε ό,τι δε αφορά τον τουρισμό, αποδεικνύεται ότι επικουρικά συνεισφέρει σε κάποιους ένα εισόδημα, το οποίο όμως δεν τονώνει την Ηπειρωτική οικονομία, όσο κι αν επιμείνουν για το αντίθετο. Δε θα διστάσουμε δε να πούμε "αρπαχτές" κάνουν πολλοί, ότι και το τουριστικό προϊόν μας είναι πολλές φορές κακό έως κάκιστο, οπότε πηγαίνει χαμένος και ο όποιος κόπος καταβάλλεται.

ΓΙΑ να βγει ο τόπος μας από το μαρασμό, είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Ούτε τα νέα κτίρια του αεροδρομίου μας σώζουν, όπως ανοήτως διατείνονται οι ξενοδόχοι, που έχουν μεταβληθεί σε "τροφίμους" και "παπαγαλάκια" της Περιφέρειας (μέχρι και γραφεία τους παραχώρησε στο διοικητήριο!), ούτε μόνο ο τουρισμός, ούτε η επιλεκτική στήριξη επιχειρηματιών του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα- όπως έκανε προ καιρού με απόφασή του ο Περιφερειάρχης κ.Αλ. Καχριμάνης. Απαιτείται προγραμματισμός για το είδος της ανάπτυξης που θέλουμε στην Ήπειρο, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, αποτέλεσμα συνεργασίας πολλών πλευρών. 

ΠΕΡΑΣΕ η εποχή που μπορούσε κάποιος να αποφασίζει μόνος του τι χρειάζεται ο τόπος, εν είδη πανεπιστήμονος, όπως φαίνεται ότι κάνει ο κ. Καχριμάνης, ίσως κι άλλοι, στους οποίους φυσικά και δεν αναγνωρίζουμε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και δείγματα ευφυίας, πέραν της έλλειψης αυτογνωσίας τους. Εδώ συντελούνται κοσμογονικές αλλαγές και η Ηπειρος έμεινε κολλημένη σε ξεπερασμένα στερεότυπα, που φυσικό είναι να οδηγούν σε αδιέξοδα. Όσο θα συνεχίζεται αυτή η τακτική ας μην προσδοκούμε κάτι καλύτερο και θα περιμένουμε τους Αλβανούς τουρίστες να μας σώσουν!

 

twitter-logo facebook-icon

Καλτσής Δημοσιογράφος


Ενωση Συντακτών

Ξιφασκία

nitsiakos maketa
logo pindos

informedia

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr