stoTapsi

Γράφει ο Κώστας Δ. Καλτσής
deyai παροχέςΛάθος τρόπο διάλεξε η διοίκηση της ΔΕΥΑ Ιωαννίνων για να αντιμετωπίσει το σάλο που προκάλεσε η αποκάλυψη του υπογράφοντος στο www.stotapsi.gr και στην εφημερίδα "Τύπος Ηπείρου" την 1η Φεβρουαρίου, για τα 8.500 ευρώ που εγκρίθηκαν για... "δαπάνες ψυχαγωγίας" των υπαλλήλων, με ένα μέρος από αυτά να δίδονται ως "βραβεία" σε αριστεύσαντες μαθητές.
Αντί να απαντήσει η ίδια, έβαλε τους υπαλλήλους να το πράξουν με... δελτίο Τύπου (στο "δράστη"- δημοσιογράφο και στο site απέφυγαν να το στείλουν), προκαλώντας ακόμη περισσότερο με το περιεχόμενο του, στο οποίο μπερδεύονταν οι απόψεις της διοίκησης και οι δικές τους, για να υποπτεύεται καθένας ότι η έμπνευση και η συγγραφή ανήκει στη διοίκηση.
Θα αρκούσε η σφοδρή αντίδραση της εφημερίδας "Πρωινός Λόγος" στο φύλλο της 4/2/2020, αλλά δεν μπορούμε να προσπεράσουμε την αμετροέπεια του Συλλόγου των εργαζομένων της ΔΕΥΑΙ, οι οποίοι θα έπρεπε να σιωπούν αντί να αυθαδιάζουν σε αυτούς που τους πληρώνουν, δηλαδή σε εμάς, όλους τους πολίτες.

* Η απόφαση της δημοτικής επιχείρησης είναι παράνομη, διότι σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο για παρόμοια περίπτωση, ίδιας επιχείρησης, τα... χρηματικά βραβεία θεωρούνται ως "μισθολογική παροχή" ( αρ. 59/2017) , δεδομένης και της κατάργησης του νόμου που προέβλεπε τέτοιες προνομιακές παροχές.

* Στην ίδια απόφαση ρητώς επισημαίνεται ότι για τις αποδοχές των της ΔΕΥΑ ισχύει ο νόμος 4354/2015, ανεξαρτήτως του τι λέει ο Οργανισμός τους και εν προκειμένω όσες αρλούμπες υπέγραφε ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Μιχελάκης.

* Το γεγονός ότι δεν προβλέπεται πλέον προληπτικός έλεγχος των ενταλμάτων πληρωμής από το Ελεγκτικό Συνέδριο, δε σημαίνει ότι μπορεί να παρανομεί η ΔΕΥΑΙ ή όποιος άλλος.

* Διαμαρτύρονται ότι υπέστησαν μειώσεις των αποδοχών τους! Και λοιπόν; Όλοι οι Έλληνες είδαν τις αποδοχές τους να συρρικνώνονται δραματικά, αλλά παρά ταύτα οι της ΔΕΥΑΙ εξακολουθούν να είναι οι πιό καλοπληρωμένοι εργαζόμενοι.

* Συνεχίζουν να εισπράττουν ΟΛΟΙ τους (οχι μόνο οι του τεχνικού τομέα) και επιδόματα- πρόκληση, πέραν των άλλων: Ανθυγιεινό, επίδοματα γάλακτος, υπόδησης και ένδυσης, όλα σε ΧΡΗΜΑ!

* Με την κάλυψη των εκάστοτε διοικήσεων, αποχωρώντας από την υπηρεσία τους, παίρνουν την αποζημίωσή τους ως συνταξιοδοτούμενοι (15-17.000 ευρώ) κι άλλοι ΚΑΙ ως... οικειοθελώς αποχωρούντες, επιπροσθέτως τουλάχιστον περί τα 45.000 ευρώ, δηλαδή συνολικώς 60.000 ευρώ και βάλε!
* Τους έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα, άνευ άλλων διαδικασιών, να μπορούν να εργάζονται κι όπου αλλού θέλουν, ακόμη και να ασκούν όποια επιχειρηματική δραστηριότητα επιλέξουν, εκτός από παρεμφερή της ΔΕΥΑΙ- παρ ό,τι κι αυτός ο όρος καταστρατηγείται.

* Κουράζονται, λένε, πολύ και προφανώς... θυσιάζονται για τους πολίτες! Δεν είδαμε κανέναν... ιδρωμένο (από τους 177 μονίμους που ήταν πριν από ένα χρόνο), αλλά αν δεν τους αρέσει, ας πάνε σπίτι τους.

* Για το αν το νερό δεν είναι ακριβό, όπως διατείνονται ή τι προσπάθειες καταβάλλει η διοίκηση, αυτό θα το κρίνουν οι Γιαννιώτες. Εκείνοι ας αρκεστούν στην καλοπέρασή τους, δεδομένου ότι πολλές εργασίες ανατίθενται σε "εργολάβους".

* Τέλος σε ό,τι αφορά τη διοίκηση της ΔΕΥΑΙ, να μάθει να αναλαμβάνει τις ευθύνες της αντί να χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους ως ασπίδα εκθέτοντάς τους και να προχωρήσει στις απαιτούμενες αλλαγές στον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας της πολύπαθης δημοτικής επιχείρησης, που κοστίζει πολύ ακριβά στους Γιαννιώτες.

Δημοσιεύθηκε στον "Πρωινό Λόγο" και στον "Τύπο της Ηπείρου"

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr

Top Desktop version