stoTapsi

Γράφει ο Κώστας Δ. Καλτσής
aiolika parkaΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ η υποκρισία στις αποφάσεις των ακκιζομένων τοπικών ηγετίσκων. Μη μας πείτε ότι τους προσβάλλουμε, διότι αρκετοί εξ αυτών έχουν απολέσει προ πολλού την επαφή με την πραγματικότητα. Εκτιμούμε πως δύο τινά συμβαίνουν: ή έχουν πάρει διαζύγιο από τη λογική ή μας θεωρούν ηλιθίους και τον εαυτό τους διάνοια! Αλλιώς δεν εξηγούνται όσα λένε και πράττουν. Όλα χωρίς μέτρο που με υπερφίαλο τρόπο τα «εκτοξεύουν» και ό,τι ήθελε προκύψει.

ΔΕ θα επιδοθούμε στην απαρίθμησή τους, διότι θα χρειάζονταν πολλές σελίδες και ο χώρος της εφημερίδας είναι πολύτιμος. Ούτε τον ελάχιστο από αυτόν δεν αξίζουν, έστω και με αρνητική αναφορά, αλλά επιβάλλεται μήπως και αλλάξουν τακτική, συνετιστούν- που δεν το πιστεύουμε φυσικά. Θα επιμείνουμε, γιατί σε αυτή την τακτική τους οφείλεται το γεγονός ότι η Ήπειρος δεν μπορεί να δει «άσπρη μέρα», ούτε τα Γιάννινα να χαράξουν την προοπτική που τους αξίζουν.

ΠΡΙΝ από λίγες ημέρες μέγας θόρυβος για τα αιολικά πάρκα, τις ανεμογεννήτριες κυρίως σε ό,τι αφορά την περιοχή του Μετσόβου, αλλά με γενικότερο ενδιαφέρον, αφού τελούν υπό έγκριση 69 αιτήσεις, για να ξεπεράσουν αυτά τα πάρκα τα 150 στην Ήπειρο. Επί της ουσίας, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, τάσσεται υπέρ της λεγόμενης «πράσινης ενέργειας». Οι αντιδράσεις οφείλονται- και δικαίως- στις αυθαιρεσίες που διαπιστώνονται, αφού ισοπεδώνονται μέχρι και περιοχές Natura!

ΑΣΦΑΛΩΣ και οι διάφορες εταιρίες δεν εγκαθίστανται οπουδήποτε χωρίς τις απαιτούμενες άδειες. Αυτό δεν μπορεί να μην το γνωρίζει ο Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης, που κι αυτός ξιφούλκησε κατά των αιολικών πάρκων στην ευρύτερη περιοχή του Μετσόβου. Διότι πατρίδα είναι και σίγουρα το Δημοτικό Συμβούλιο δεν γίνεται να ενέκρινε εν αγνοία του την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, για να απορεί οποιοσδήποτε με την δήθεν ...οργή του τώρα και την έκδοση ψηφισμάτων!

ΤΟ θεωρούμε μέγιστη υποκρισία, για να καταλαγιάσουν οι αντιδράσεις και τίποτε άλλο, αφού οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου δεν είναι παρά μόνο ευχολόγια. Αλλά, αν δικαιολογείται (;) ο Δήμος να παλινωδεί υπό την πίεση των δημοτών του, ο Περιφερειάρχης οφείλει να ξεπερνά τα τοπικιστικού χαρακτήρα συναισθήματά του, όπως και την όποια μικροπολιτική νοοτροπία από την οποία ίσως διαπνέεται. Επιβάλλεται να αίρεται στο ύψος των περιστάσεων και να αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

ΤΟ λέμε μετ επιτάσεως, διότι ο κ. Καχριμάνης υπέγραψε αποφάσεις για ανεμογεννήτριες στην περιοχή του Μετσόβου, όπως και η κ. Τατιάνα Καλογιάννη ως αντιπεριφερειάρχης, μηδέ εξαιρουμένου του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Βασιλείου Μιχελάκη, ακόμη δε και του δασαρχείου Μετσόβου! Προς τι λοιπόν οι άναρθρες κραυγές όταν και γνώριζε και συνέπραξε σε αυτό που τώρα ονομάζει ...έγκλημα; Προς τι η εσπευσμένη συνεδρίαση (τηλεδιάσκεψη) του Περιφερειακού Συμβουλίου και τα ψηφίσματα;

ΓΙΑ κανένα άλλο λόγο εκτός από το να φανεί αρεστός, να δείξει στο... «πόπολο» ότι ενδιαφέρεται και ας άφησε να περάσουν χρόνια αφ ότου άρχισε αυτή η ιστορία των αιολικών πάρκων (και των υδροηλεκτρικών σταθμών σε ποτάμια και παραποτάμους), χωρίς να βγάλει άχνα, που λένε! Καμιά αυτοκριτική, κανένας σεβασμός στους πολίτες και στις αγωνίες τους, παρά μόνο αφόρητη υποκρισία και πολιτικός τσαρλατανισμός από εκείνον που οφείλει να διδάσκει υπευθυνότητα και γενναιοψυχία!

ΤΟ ξαναλέμε• προβλήματα στη δημιουργία τέτοιων «πάρκων» υπάρχουν. Ξεκινούν όμως από την έλλειψη σχεδιασμού, ο οποίος αφέθηκε στη βούληση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, δημάρχων για να παίρνουν χρήματα (για τους Δήμους τους) και άσχετων- αδιάφορων υπηρεσιακών παραγόντων. Η ευθύνη ανήκει πρώτα στην Πολιτεία, φυσικά δε και στην Περιφέρεια, που θα έπρεπε να προνοήσει τις εξελίξεις, να προγραμματίσει και καθορίσει τα πλαίσια δράσεων, το που και πως μπορεί στην Ήπειρο να αναπτυχθεί αυτή η περίφημη «πράσινη ενέργεια».

Δημοσιεύθηκε στον "ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ", το Σάββατο 04/07/20

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr

Top Desktop version