stoTapsi

A+ A A-
Γράφει ο Κώστας Δ. Καλτσής
dimarxeio oanninonΠΛΗΣΙΑΖΕΙ η ημερομηνία (31 Αυγούστου) που θα πρέπει να κατατεθούν στο Πρωτοδικείο οι συνδυασμοί που θα συμμετάσχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές, με όλα τα ονόματα των υποψηφίων. Φυσικό είναι να κορυφώνεται το ενδιαφέρον των πολιτών και ως προς το σε ποιούς θα εμπιστευτούν τη διοίκηση του τόπου. Σε προηγούμενο άρθρο προσπαθήσαμε να «χαρτογραφήσουμε» τα της Περιφέρειας Ηπείρου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων την υποψηφιότητα (τέταρτη φορά) για την ηγεσία της του κ.Αλέξ. Καχριμάνη, ενώ είχαν προηγηθεί άλλες δυό θητείες του ως Νομάρχης Ιωαννίνων. Πολλά χρόνια για οποιονδήποτε, τόσο που μοιάζει για ...μόνιμος, παρά τα όσα του καταλογίζουν.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν και η αναμετρήσεις στους Δήμους. Δεν έχουμε ακόμη σαφή εικόνα για όλους, αλλά προκάλεσε εντύπωση η ανακοίνωση της υποψηφιότητας στο Μέτσοβο της κ.Μαρίας- Χριστίνας Αβέρωφ. Κόρη του κ.Γιάννη Αβέρωφ, που διετέλεσε δήμαρχος της γειτονικής πόλης, βουλευτής και ευρωβουλευτής. Με μια μακρά οικογενειακή παράδοση στην πολιτική, με τη σκιά του αείμνηστου Ευάγγελου Αβέρωφ- Τοσίτσα, να βαραίνει ακόμη περισσότερο τους ώμους της. Θα πούμε μόνο ότι αρκετά πληγώθηκε, ταλαιπωρήθηκε, διασύρθηκε το Μέτσοβο. Είναι καιρός να ξαναβρεί το δρόμο του προς την αξιοπρέπεια, τη διαφάνεια, το σεβασμό στη νοημοσύνη των πολιτών, τη χρηστή διοίκηση. Η συγγενική απόγονος του μεγάλου πολιτικού δεν έχει ανάγκη ούτε να μη δίνει λογαριασμό για τα του Δήμου, ούτε φυσικά και να δημιουργεί καταστάσεις που θα προκαλούσαν τέτοια προβλήματα.

ΣΤΑ Γιάννινα τώρα, στην πόλη που βρίσκεται στην πιο κρίσιμη κατάσταση από ποτέ άλλοτε. Που την τελευταία δεκαετία πολλά άλλαξαν, τα περισσότερα όμως προς το χειρότερο. Καταιγιστικές όμως οι εξελίξεις γύρω της, στην Ελλάδα, στον κόσμο. Μιά πόλη που για χάρη κάποιων ενδεχομένως προγραμμάτων και σκοπιμοτήτων, τη βάφτισαν ...«έξυπνη πόλη και κλιματικά ουδέτερη»! Σε μιά τέτοια πόλη δεν αφήνουν τα σκουπίδια να απλώνονται παντού, ούτε κάνουν «έργα» εν όψει των εκλογών (ότι δήθεν τώρα ...«ωρίμασαν» και οι μελέτες!), φυσικά και δεν ξεμένει από νερό λόγω διαρροών- βλαβών ή ανομβρίας, ούτε και ταλαιπωρεί τους πολίτες της με ανούσιους κομπασμούς ασκούντων τη διοίκησή της. Ασφαλώς και δεν κατανοεί κανείς, τι είναι αυτό το «κλιματικά ουδέτερη» και πως θα επιτευχθεί το ...ανέφικτο.

ΣΥΓΓΝΩΜΗ, αλλά αυτή η πόλη χρειάζεται κάτι πολύ απλό: διοίκηση από ανθρώπους με κοινό νου, απλή λογική, ειλικρινείς και προσγειωμένους. Που να ξέρουν τι τους γίνεται και πως θα είναι αποτελεσματικοί. Όλα τα άλλα είναι ιστορίες για αγρίους ή αφελείς, που υποτίθεται εντυπωσιάζονται από τα παραμύθια που ακούνε. Ας δούμε όμως τι συμβαίνει εδώ: Υποψήφιοι δήμαρχοι, ο νύν κ.Δημ.Παγεωργίου, ο πρώην κ.Θωμάς Μπέγκας, ο επίσης πρώην κ.Νίκος Γκόντας, η κ.Τατιάνα Καλογιάννη, ο κ.Παντελής Κολόκας, το ΚΚΕ θα έχει τον δικό του υποψήφιο όπως και μικρότερα κόμματα της Αριστεράς, ενώ είναι άγνωστο τι θα κάνουν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, αν θα έχουν υποψήφιους ή θα στηρίξουν κάποιον εξ όσων αναφέραμε- όπως και ποιόν θα στηρίξει η ΝΔ.

ΘΑ μας πείτε· έχει σημασία αυτό; Φυσικά. Τα κόμματα είναι έκφραση δημοκρατίας, η πεμπτουσία της και δε θα μπορούσε να μείνουν αμέτοχα μιας τέτοιας διαδικασίας, όπως οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Έτσι όπως διαμορφώνεται προς το παρόν ο χάρτης των υποψηφιοτήτων, φαίνεται να ανοίγουν όλοι δρόμο για άλλους, με πιό πιθανό τον κ.Θωμά Μπέγκα, που ήδη έχει έτοιμη και καλά οργανωμένη παράταξη. Διότι τρεις συνδυασμοί από τον κεντροδεξιό χώρο, σημαίνει τον κατακερματισμό του, οπότε φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο αν όχι απίθανο κάποιος να καταφέρει να κερδίσει την πλειοψηφία. Η απορία πολλών είναι το γιατί δεν ενώνονται, οπότε θα ήταν ευχερέστερη η νίκη μιάς ενιαίας δυνατής παράταξης. Δεν μπορούμε να δώσουμε απάντηση, η οποία ίσως να βρίσκεται στις φιλοδοξίες καθενός εκ των τριών και στη διαφορετική προσέγγιση των πραγμάτων της πόλης.

ΟΜΩΣ, ό,τι και να γίνει, τα Γιάννινα έχουν ανάγκη από μιά στιβαρή διοίκηση, μιά Δημοτική Αρχή με ...αρχές και σαφές πρόγραμμα ανάλογο των καιρών. Δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς και μεγαλοστομίες. Είναι αδιανόητο η πιο όμορφη πόλη της χώρας, να είναι ουραγός των εξελίξεων και να μην μπορούν οι πολίτες να απολαμβάνουν μιά στοιχειωδώς ποιοτική ζωή και οι νέοι να έχουν ως επαγγελματικό προορισμό ο,τιδήποτε για να βγάζουν μόνο το χαρτζιλίκι τους. Ίσως αντιλέξετε πως να λύσει ένα τέτοιο πρόβλημα μιά Δημοτική Αρχή; Ναι, μπορεί. Με το πρόγραμμά της, παρεμβάσεις και διεκδικήσεις, που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις.
twitter-logo facebook-icon

Καλτσής Δημοσιογράφος


Ενωση Συντακτών

Ξιφασκία

nitsiakos maketa
logo pindos

informedia

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr