stoTapsi

Η παραπάνω έκφραση ανήκει στον πρωταγωνιστή του έργου V for Vedetta, ένα έργο που ουσιαστικά απεικονίζει τη σημερινή κατάσταση που βιώνει η ελληνική κοινωνία. Στο συγκεκριμένο έργο στην εξουσία ένα δικτατορικό καθεστώς πλαισιωμένο με την ψευδαίσθηση της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Κάπως έτσι είναι και σήμερα. Επικαλούμαστε τους δημοκρατικούς θεσμούς όταν θέλουμε να επιβάλλουμε κάτι. Φέρνουμε στη μνήμη μας τους αρχαίους Έλληνες οι οποίοι «γέννησαν» τη δημοκρατία και έπαιρναν αποφάσεις συλλογικά με γνώμονα το κοινό συμφέρον. Σήμερα πολλές αποφάσεις θέλουν να συνδυάσουν το υποτιθέμενο κοινό καλό με την εξυπηρέτηση αλλήλων.

Σε ποια δημοκρατία αναφερόμαστε όταν έχει καταργηθεί το σύνταγμα, έχουν καταπατηθεί εργασιακά δικαιώματα, όταν πλέον οι αποφάσεις επιβάλλονται με νομοθετικά διατάγματα και όχι με την έγκριση της πλειοψηφίας της βουλής;

Για ποια δημοκρατία μιλάμε όταν άλλους ψηφίζουμε και άλλοι κυβερνάνε;

Πως τολμάμε να προφέρουμε τη λέξη «δημοκρατία» όταν στο όνομά της διαπράττονται εγκλήματα ή εφαρμόζονται απάνθρωπες, παράνομες, καταχρηστικές και εξευτελιστικές αποφάσεις;

Οι αρχιφασίστες που θυμούνται το υπέρτατο δικαίωμα του ελληνικού λαού να ψηφίζει όποτε τους βολεύει, τώρα έρχονται σε συνδυασμό με του Ευρωπαίους να οριοθετήσουν κάθε πότε θα ασκούμε το εκλογικό μας δικαίωμα. Βάζουν «χέρι» στο σύνταγμα, βιάζουν τη δημοκρατία με ωμές παρεμβάσεις για το χρόνο των εκλογών και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί! Παρεμβαίνουν απροκάλυπτα και ωμά πλέον σε οτιδήποτε νομίζουν ότι δεν τους βολεύει. Και αυτή τη στιγμή τους βολεύει που ένας δικός τους άνθρωπος, ένας τραπεζίτης, ασκεί τα καθήκοντα του πρωθυπουργού.

Σε καμιά άλλη χώρα δεν έχει συμβεί αυτό που γίνεται στην Ελλάδα. Διορισμός κυβέρνησης από ΔΝΤ και Ευρώπη, άσκηση διοίκησης με συγκεκριμένες εντολές, εκβιασμοί για την τοποθέτηση υπογραφών στα κηδειόχαρτα της Ελλάδος, για να γνωρίζουμε τους νεκροθάφτες μας. Ωμή παρέμβαση στο χρόνο των εκλογών ενώ ακόμη δεν μας είπαν ποιοι θα εκλεγούν έτσι ώστε να μην κάνουμε τον κόπο να μπούμε στη διαδικασία αυτή. Και όλα αυτά τα έχουμε δεχτεί αδιαμαρτύρητα και μας απασχολεί ποια θα είναι η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ.

Ο κόσμος βγαίνει να φωνάξει, να διαμαρτυρηθεί αλλά βρίσκει απέναντί του τους πολιτικούς. Αυτούς που έπρεπε να είναι στην πρώτη γραμμή. Αντιμετωπίζει τα κλόμπ της εξουσίας που προέρχονται από αστυνομικούς και κουκουλοφόρους. Συνεχίζουμε όμως να συζητάμε, να υπάρχουμε, να εκθέτουμε απόψεις και θέσεις, να εξαπλώνουμε αντιλήψεις, να ονειρευόμαστε, να αγωνιζόμαστε, να διεκδικούμε, να προσφέρουμε, να ακούμε και να κρίνουμε. Διότι ακόμη και αν τα κλόμπ της εξουσίας υποκαθιστούν τη συζήτηση, οι λέξεις πάντα θα διατηρούν τη δύναμή τους.

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr

Top Desktop version