stoTapsi

Γράφει ο Κώστας Καλτσής

varotsos kastroΑπίθανα έως και κωμικοτραγικά συνέβησαν κατά τον ρηχό εορτασμό των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων.

Ο πρόεδρος της δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας και οι ...λοιποί ''επίσημοι'' μακριά από τον κόσμο που τους έβλεπε προστατευόμενους από διμοιρίες των ΜΑΤ και σιδερένια κιγκλιδώματα, μην τυχόν και οι αποδοκιμασίες ενοχλήσουν τις πολιτικές ασημαντότητες που παρίσταναν τα '' βαριά πεπόνια''! Ποιοί; Αυτοί (οι πολιτικοί γενικώς) που κατέστρεψαν τη χώρα.

 

 

Παντού πρωτοφανής αστυνόμευση για να αποφευχθούν δήθεν '' ακρότητες'' ως οι πολίτες να μην δικαιούνται να έχουν άποψη και φωνή , ενώ μπορούν τα θλιβερά πολιτικά μορμολύκεια...

Και άντε να τα ξεπεράσουμε αυτά , λέγοντας μόνο τούτο: Όταν οι πολιτικοί , οι ηγέτες εν γένει φοβούνται το λαό και αναζητούν την προστασία στις σιδηροκατασκευές και τα ΜΑΤ, θα πει ότι δεν έχουν καμιά σχέση μαζί του και άρα καιρός να μας αδειάσουν τη γωνιά.

Πάμε τώρα παρακάτω, στο αρχιτεκτονικό έκτρωμα(αρχιτεκτονικό θαύμα, θα το πουν άλλοι, δια χειρός Βαρώτσου) ένα πράμα σαν κυπαρίσσι από πέτρα και γυαλί που στήθηκε με το ζόρι σε μια πλατειούλα στο κάστρο.

Αυτή οι περίοικοι την ήθελαν ( και θέλουν )να φέρει το όνομα του Γιώργου Οικονόμου αρσιβαρίστα και σπουδαίου λογοτέχνη , ενώ ο Δήμος Ιωαννιτών...''Μίνωος Μάτσα'' προς τιμήν του οποίου και το δημιούργημα του κ. Βαρώτσου , το οποίο χρηματοδότησε ο υιός κ. Μάκης Μάτσας της γνωστής δισκογραφικής εταιρείας και αποκαλύφτηκε από τον κ. Παπούλια , υπό την προστασία διμοιριών των ΜΑΤ μην τυχόν και διαμαρτυρηθούν οι κάτοικοι.

Ο λόγος της αποφάσεως εξωφρενικός: Για την μεγάλη του , λέει προσφορά του στη μουσική! Ναι , όπως το διαβάζετε για να αρχίσουμε να σαλεύουμε μικροί μεγάλοι.

Τι προσέφερε όμως ο Μίνωας Μάτσας ( ή αλλιώς της ''Μίνως Μάτσας κ. Υιός'') στα Γιάννινα και στην Ήπειρο; τι ακριβώς έκανε

Τι ακριβώς έκανε για τον τόπο μας για να πρέπει να μένει τη θύμησή μας και να του απονέμονται τέτοιες τιμές στα «100 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» των Ιωαννίνων και μάλιστα από τον κορυφαίο πολιτειακό παράγοντα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Απ’ ότι γνωρίζουμε τίποτε απολύτως, ούτε στην πόλη μας, ούτε την είχε επισκεφτεί ποτέ, ουδέ συνεισέφερε το ελάχιστο.

Και όμως θα μπορούσαν να τιμηθούν (αν όχι ο Γιώργος Οικονόμου με την ανεκτίμητη προσφορά του στον αθλητισμό και στα γράμματα) άνθρωποι που έδωσαν τη ζωή του ς για την απελευθέρωση ή οι ευεργέτες που χάρισαν την περιουσία τους στη Ήπειρο, στο Έθνος.

Δεν έγινε κάτι τέτοιο. Προτεραιότητα είχε ο Μίνωας Μάτσας, για ένα και μόνο λόγο: ήταν Εβραίος, αυτό και τίποτα άλλο. Δεν μας ενοχλεί η εβραϊκή καταγωγή του, αλλά το γεγονός ότι τιμάται η μνήμη του, άγνωστο για ποιο λόγο ενώ τίθεται σοβαρό ζήτημα εναρμόνισης του δημιουργήματος του κ. Βαρώτσου με το χώρο, την αρχιτεκτονική του, την ιστορικότητά του, τη διαδρομή του στο χρόνο.

Ταύτα τα ολίγα και μη μας πουν ότι διακατεχόμαστε από αντι-εβραϊκά συναισθήματα (που δικαίωμα μας θα ‘ήταν και μόνο για όσα οι Ισραηλινοί πράττουν με την γενοκτονία των Παλαιστινίων) και άλλες τέτοιες αηδίες διότι θα αρχίσουμε να λέμε όσα δεν έχουν ακούσει ποτέ στη ζωή τους και προπαντός εκείνοι που έχουν αναγάγει σε επιστήμη την εκμετάλλευση της ιστορίας και της δημοκρατίας.

 

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr

Top Desktop version