stoTapsi

Γράφει ο Νίκος Σκούμπος

epoΕπειδή μετά την απόφαση της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ που άναψε «κόκκινο» στις μισές σχεδόν ομάδες της Super League, μεταξύ των οποίων και ο ΠΑΣ Γιάννινα, πολλά ακούστηκαν και ακόμα περισσότερα γράφτηκαν ή έγιναν γνωστά από τις περίφημες πλέον διαρροές, καλό είναι να βάλουμε τα πράγματα σε μία τάξη.

Ποιο είναι το... μείζον θέμα που έθεσε – σύμφωνα με την πλειοψηφία των ρεπορτάζ- προς τον Γιώργο Χριστοβασίλη και τους δικηγόρους του ΠΑΣ ο εισηγητής της Επιτροπής Αδειοδοτήσεων, Γιώργος Δημητρίου; Η περίφημη εγγυητική που ζητάει η Επιτροπή απ' όλες τις ομάδες, που στην περίπτωση του ηπειρώτικου συλλόγου (σύμφωνα πάντα με την εν λόγω επιτροπή) είναι γύρω στις 700.000 ευρώ.

Από την άλλη, υπάρχει η δήλωση του ίδιου του Χριστοβασίλη που μετακυλύει το πρόβλημα από την εγγυητική στην υπαγωγή σε ρύθμιση για τα χρέη προς της Εφορία, η οποία δεν έγινε δεκτή, ωστόσο κι αυτό είναι ένα θέμα που θα το εξετάσουμε παρακάτω.  

Ας δούμε όμως πρώτα τι εννοούμε με τον όρο εγγυητική. Εγγυητική επιταγή σημαίνει ότι κάθε ομάδα οφείλει να καταθέσει ως εγγύηση ένα ποσό το οποίο θα είναι αρκετό για να καλύψει όχι το μπάτζετ της, αλλά τις οφειλές που έχει -και την ακολουθούν- εν όψει της αγωνιστικής περιόδου 2013-14. 

Θα εγγυηθεί δηλαδή ότι δεν θα «σκάσει» οικονομικά και θα είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Σ' αυτό το ποσό προστίθεται ως εγγυητική στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού το 10% του προβλεπόμενου μπάτζετ. Αν για παράδειγμα ο ΠΑΣ θα έχει συνολικό μπάτζετ 3 εκατ. ευρώ την επόμενη σεζόν, οφείλει να «εγγυηθεί» άλλες 300.000 ευρώ.

Ας δούμε λοιπόν τι ισχύει στην περίπτωση του ΠΑΣ Γιάννινα. Τους τελευταίους μήνες οι «κυανόλευκοι» έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση με την Εφορία για τις οφειλές που υπάρχουν από τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίες αγγίζουν το 1 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό έχει ήδη διακανονιστεί έπειτα από μία σειρά επαφών με τους επικεφαλής της ΔΟΥ και αφού προηγουμένως η διοίκηση της ΠΑΕ πλήρωσε ένα αρκετά σεβαστό ποσό κοντά στις 500.000 ευρώ. 

Το δεύτερο θέμα αφορά τις οφειλές που υπάρχουν προς τους ποδοσφαιριστές από προηγούμενες αγωνιστικές περιόδους και συγκεκριμένα μέχρι την 31η Μαρτίου 2012. Εκεί η «κυανόλευκη» ΠΑΕ, έχοντας ήδη πληρώσει κάποια ποσά σε παίκτες, οφείλει πλέον ένα ποσό κοντά στις 400.000 το οποίο, σύμφωνα με τους ανθρώπους της ΠΑΕ, έχει διακανονιστεί με όλους.

Για παράδειγμα, στον Πατσατζόγλου, που δεν παίζει πλέον στον ΠΑΣ, οφείλονται ακόμη χρήματα, τα οποία έχει ήδη διακανονίσει με την ΠΑΕ για να τα εισπράξει σε τρεις τελευταίες δόσεις τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους. Ανάλογες συμφωνίες έχουν γίνει και με όλους τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές που είτε έχουν φύγει είτε ανήκουν ακόμη στο δυναμικό της γιαννιώτικης ομάδας.

Όπως προαναφέραμε το ποσό των οφειλομένων που έχουν διακανονιστεί προς τους παίκτες είναι περίπου 400.000 ευρώ, ενώ το άνοιγμα στην Εφορία περίπου της τάξης του ενός εκ. ευρώ. Γι' αυτό λοιπόν και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που έχει ήδη αρχίσει να μπαίνει στα ταμεία της «κυανόλευκης» ΠΑΕ από χρήματα του ίδιου του Χριστοβασίλη, ήταν αντίστοιχου και λίγο μεγαλύτερου ύψους. 

Γι' αυτό δηλαδή δεν προτάθηκε να μπουν 2 ή 3 ή 4 εκατ. ευρώ, αφού με τα συγκεκριμένα 1,8 εκατ. ευρώ του μετοχικού κεφαλαίου, καλύπτεται αυτό το κομμάτι της «τρύπας» που υπάρχει στον προϋπολογισμό από τις παλιές οφειλές και σίγουρα θα λειτουργήσει ως «όπλο» της ομάδας στη Δευτεροβάθμια, από τη στιγμή που καλύφθηκαν ήδη 500.000 ευρώ από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Από εκεί και πέρα, αν συνυπολογίσει κανείς το σύνολο των εγγυημένων -από χορηγίες και υπάρχουσες συμφωνίες- εσόδων του ΠΑΣ για την περίοδο 2013-14 συν τα έσοδα που θα προκύψουν από τη συμμετοχή στην Ευρώπη, ίσως το φινάλε της επόμενης περιόδου να κλείσει και με ένα μικρό πλεόνασμα εφόσον δεν υπάρξουν υπέρογκα έξοδα.

Τι προκύπτει απ΄τα παραπάνω; Πως τουλάχιστον στον ΠΑΣ δε συντρέχει λόγος ανησυχίας ότι θα... «σκάσει» οικονομικά στο μέσον της επόμενης περιόδου και κατά συνέπεια, εφόσον οι ελλείψεις στο φάκελο είναι οι συγκεκριμένες που αναφέρθηκαν, λογικά δεν συντρέχει σοβαρός λόγος ανησυχίας και για την αδειοδότηση σε δεύτερο βαθμό. 

Τώρα αν συντρέχουν άλλοι λόγοι ανησυχίας και υπάρχουν διαφορετικού είδους προβλήματα, αυτό το γνωρίζει μόνο ο Χριστοβασίλης και οι δικηγόροι του, οπότε υπομονή μέχρι την εκδίκαση της έφεσης στη Δευτεροβάθμια.

* Αναδημοσίευση από το www.passports.gr

*  Ο Νίκος Σκούμπος είναι αθλητικός συντάκτης του Studio E 103 fm (Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή 7-8μμ μαζί με τον Θανάση Μυριούνη "Τα κακά παιδιά")

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr

Top Desktop version