stoTapsi

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΚΑΛΤΣΗΣ
elisaf moysisΑΚΟΜΗ δεν υπάρχει καμιά απόφαση παραχώρησης του κτιρίου που στέγαζε το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων στην οδό Δομπόλη κι άρχισαν οι καυγάδες ποιος θα το πάρει, ο Δήμος ή η Περιφέρεια! Ο δήμαρχος κ. Μωυσής Ελισάφ θέλει να το κάνει δημαρχείο, ο βουλευτής κ. Σταύρος Καλογιάννης διαφωνεί και ο κ. Καχριμάνης έχει τα δικά του σχέδια! Εν τω μεταξύ όλοι τους επαίρονται για την... αποτελεσματικότητα των (ανύπαρκτων) δράσεών τους στην πόλη των Ιωαννίνων και την Ήπειρο, όταν οι πολίτες πειθάρχησαν στις οδηγίες των ειδικών, τήρησαν τα μέτρα αυτοπροστασίας και συνεπώς μόνο σε αυτούς αξίζουν οι έπαινοι.

ΑΛΛΑ αυτά είναι δυστυχώς η γνωστή και συνήθης τακτική των τοπικών «ηγετών», που μάλλον νοιάζονται για το ποιός θα αποκομίσει περισσότερα μικροπολιτικά οφέλη και από συμφορές, όπως αυτή που βιώνουμε με την πανδημία του κορωνοιού. Όσο κι αν καυχησιολογούν ότι πασχίζουν για τον τόπο, επί της ουσίας για την προώθηση προσωπικών σχεδιασμών αγωνίζονται. Μην επιχειρήσουν να μας διαψεύσουν, διότι θα βρεθούν πολλαπλώς εκτεθειμένοι. Αν βεβαίως το επιθυμούν, ας το δοκιμάσουν, αλλά θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι που λέει κι ο θυμόσοφος λαός μας.

ΣΕ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η παροιμιώδης επιμονή να μας «βομβαρδίζουν» με το πόσο σημαντικό είναι για Γιάννινα να έχουν «τον πρώτο Εβραίο δήμαρχο». Το διέπραξε και ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης προ ημερών που δέχτηκε στο γραφείο του τον κ. Μωυσή Ελισάφ- που πήγε χωρίς να ενημερώσει πριν το Δημοτικό Συμβούλιο, για να υπάρξει συντονισμένη παρέμβαση. Όπως προκύπτει και από την ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού, ο περισσότερος χρόνος αναλώθηκε στο καλωσόρισμα του «πρώτου Εβραίου δημάρχου της χώρας», στην αναπομπή ύμνων για το θέμα και στην αναφορά του δημάρχου στην ύπαρξη και δράση της Εβραϊκής κοινότητας. Κάπου εκεί προς το τέλος γίνεται λόγος και για κάποια θέματα των Ιωαννίνων.

ΔΕΝ πέρασαν δυό ημέρες και ο δήμαρχος πρωταγωνιστούσε (Δευτέρα βράδυ 1 Φεβρουαρίου) στην εκπομπή της ΕΡΤ «Ειδικές Αποστολές», με αφιέρωμα στην Εβραϊκή Κοινότητα των Ιωαννίνων, με αναδρομή στο παρελθόν, το όντως φρικιαστικό έγκλημα της εξόντωσης των 1.800 Εβραίων Γιαννιωτών, τη συνεισφορά στην εξέλιξη της πόλης, με υπόμνηση της εκλογής του κ. Ελισάφ στο αξίωμα του δημάρχου, ως μιά ηχηρή απάντηση στη... μισαλλοδοξία και στον τοπικό αντισημιτισμό. Ως να μην είχε να επιδείξει τίποτε άλλο η πρωτεύουσα της Ηπείρου! Ενδεχομένως να είχε προγραμματισθεί και συνδυαστεί με το Ολοκαύτωμα του Εβραϊκού πληθυσμού από τους Γερμανούς που τιμήθηκε στις 27 Ιανουαρίου, αλλά πολλοί εξανέστησαν από τη για χιλιοστή ίσως φορά της παρουσίασης του κ. Ελισάφ ως «του πρώτου Εβραίου δημάρχου», που «λανσάρεται» και ως... αναβάθμιση των Ιωαννίνων!

ΕΝΤΑΞΕΙ, το εμπεδώσαμε και για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα ξαναλέμε ότι η εξόντωση των Γιαννιωτών Εβραίων ήταν έγκλημα και το Ολοκαύτωμα μεθοδευμένη γενοκτονία. Φυσικά έχει η Ήπειρος και η Ελλάδα γενικότερα τα δικά της ολοκαυτώματα, που δε συγκρίνονται βεβαίως με αυτό των Εβραίων, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας σήμερα. Στεκόμαστε στην τακτική του κ. Ελισάφ, που από την ημέρα της εκλογής του δεν έπαψε ούτε λεπτό να μας υπενθυμίζει το «ιστορικό γεγονός» της επιλογής των Γιαννιωτών, που κατ αυτόν σημαίνει καταδίκη του αντισημιτισμού! Μάλλον ούτε και ο ίδιος θα θυμάται πόσες συνεντεύξεις έδωσε, με την μόνιμη επωδό του «πρώτου Εβραίου δημάρχου» και τι τάχα σηματοδοτεί αυτό για την Γιαννιώτικη κοινωνία κι όχι μόνο.

ΝΑ υποθέσουμε πως δεν κατάλαβε ότι οι πολίτες των Ιωαννίνων τον ψήφισαν διότι πίστεψαν τις διακηρύξεις του περί «Νέας Εποχής» για τα Γιάννινα, πως θα τα καταφέρει καλύτερα από τους άλλους και για τους συνεργάτες του- υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. Τον διαβεβαιώνουμε ότι ούτε που τους πέρασε από το μυαλό να τον αναδείξουν δήμαρχο για την καταγωγή του ή για να δώσουν ένα γερό μάθημα αντισημιτισμού. Δεν τους ενδιέφερε το θρήσκευμά του και η Εβραϊκή του καταγωγή (κι ούτε τώρα) διότι ως συμπολίτη τον βλέπουν, από τον οποίο περιμένουν να λύσει χρονίζοντα προβλήματα κι όχι να συμπεριφέρεται ως να παίρνει τη... «ρεβάνς», επειδή πιστεύει ότι οι Γιαννιώτες δεν... προστάτευσαν τους ομόθρησκούς του ή... λεηλάτησαν τις περιουσίες τους.

ΑΝ αφιέρωνε για τα της πόλης τον μισό έστω χρόνο από όσο αφιερώνει για να αρθρογραφεί και να δίνει συνεντεύξεις για το... «μέγα επίτευγμα», είναι σίγουρο ότι τα Γιάννινα θα ήταν σε πολύ καλύτερη μοίρα και δε θα είχαν αυτή την άθλια εικόνα. Φυσικά και αυτό έχει σχέση και με τις πολυδιαφημισθείσες ικανότητές του, που δυστυχώς μέχρι σήμερα τουλάχιστον δεν αποδείχθηκαν, για να έχει απογοητεύσει και τους πλέον ενθέρμους οπαδούς του. Θα είναι κουραστικό να αναφέρουμε ένα προς ένα τα θέματα που εκκρεμούν, τα λάθη, τις παραλείψεις και τις παλινωδίες του, αλλά υπάρχει ακόμη χρόνος να αλλάξει πορεία και να ανταποκριθεί, έστω και στοιχειωδώς, στις προσδοκίες των πολιτών των Ιωαννίνων.

ΑΛΛΙΩΣ θα μείνει στην ιστορία ως ο «πρώτος Εβραίος δήμαρχος» που τα έκανε μαντάρα. Υπάρχει φυσικά και το ενδεχόμενο να του αρκεί η εκλογή του και ο προσδιορισμός που του αποδίδεται, οπότε ας μείνει να ζει με την ικανοποίηση αυτής της υστεροφημίας που επιδίωκε. Διότι μάλλον αυτό και μόνο ήθελε, αλλά αν το συνδύαζε με την δημιουργία, το άνοιγμα νέων οριζόντων για την ιστορική πόλη των Ιωαννίνων, θα ήταν μεγαλύτερη και δίκαιη η ικανοποίησή του. Δική του η επιλογή. Να είναι όμως απολύτως σίγουρος, ότι καρφί δεν καίγεται κανενός αν είναι Εβραίος, Μουσουλμάνος, Χριστιανός, Αριστερός (όπως διατείνεται) ή Δεξιός, αν τον στηρίζει ή όχι η ΝΔ κι άλλα τέτοια. Δουλειά μπορεί να κάνει; Αυτή είναι η «Ειδική Αποστολή» του. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα...

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr

Top Desktop version