stoTapsi

Γράφει ο Κώστας Δ. Καλτσής
elisaf moysisΓΙΑ γέλια ή για κλάματα; Μάλλον και τα δυό μαζί, για να περάσουμε στη φάση του κλαυσίγελου. Αναφερόμαστε στην αποστροφή της τοποθέτησης του δημάρχου Ιωαννίνων κ. Μωυσή Ελισάφ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αφορούσε το θέμα που ανέκυψε με την υπό εισαγγελική έρευνα πλέον δραστηριότητα του επιστημονικά υπευθύνου του κέντρου πρόληψης εξαρτήσεων «Σχεδία» κ. Βασιλείου Κούτρα. Αυτό που ανέδειξε με πρωτοσέλιδό του ο «Πρωινός Λόγος» και αναλύθηκε ενδελεχώς σε άρθρο μας και την απάντησή μας στο εξώδικο (!) του κ.Κούτρα, του προστατευομένου του κ. Ελισάφ, του Μητροπολίτη κ. Μαξίμου και του Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη.

ΔΕΝ είχαμε σκοπό να επανέλθουμε στο θέμα, αλλά ισχύει το «θέλουμε να αγιάσουμε αλλά δε μας αφήνουν οι διαβόλοι». Μην πάρει αυτή την έκφραση τοις μετρητοίς ο δήμαρχος, μεταφορική έννοια έχει. Αρκεί που το έκανε με την επίρριψη ευθυνών από εμάς σε όσους προαναφέραμε, για την προς τον γιατρό άνευ ειδικότητας στήριξη και στην Εισαγγελική Αρχή που θα έπρεπε αυτεπαγγέλτως να παρέμβει. Αυτά ενόχλησαν τον αλλεργικό στην κριτική κ. Ελισάφ που είναι η επιτομή της αλαζονείας, του ψευτο-καθωσπρεπισμού και της Αριστεροδεξιάς έως φασίζουσας (θολο)κουλτούρας. Διότι εκτιμούμε ως επικίνδυνη για τη δημοκρατία και την Συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία του Τύπου άποψή του, ότι... « μετά το ρεπορτάζ ακολούθησαν κριτική και χαιρέκακα σχόλια που στρέφονταν κατά των Αρχών του τόπου...», συνοδεύοντάς την με υβριστική αναφορά στον υπογράφοντα που δήθεν τις προσέβαλε!

ΑΥΤΗ η φράση του αποδεικνύει συν τοις άλλοις την έλλειψη στοιχειώδους αυτογνωσίας, παντελή απουσία Παιδείας κι ας είναι πανεπιστημιακός δάσκαλος, ασυγχώρητη οίηση και απόπειρα απαξίωσης του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, από έναν άνθρωπο που προσβάλλει καθημερινώς το θεσμικό αξίωμα του δημάρχου, το ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου και της αντιπολίτευσης. Αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι παλιότερα από τηλεοπτικού σταθμού είχε πει για τον κ. Μπέγκα «να το βουλώσει επιτέλους» και προσφάτως σε συνέντευξη Τύπου πριν από λίγες ημέρες, δε δίστασε να χαρακτηρίσει αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που απορρίπτει εισηγήσεις του, ως «αποφάσεις ανευθύνων»! Δηλαδή, ο δήμαρχος λέει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο αποτελείται από ανεύθυνους συμπολίτες επειδή δεν υιοθετούν όσα εισηγείται! Ο μόνος υπεύθυνος ...εκείνος, οι άλλοι θέλουν το κακό της πόλης!

ΑΛΛΑ, ποιές είναι αυτές οι περίφημες «Αρχές του τόπου», που κατά τον δήμαρχο με το μεφιστοφελικό χαμόγελο, επικρίναμε χαιρέκακα όπως με έκδηλη οργή και σε κρίση μεγαλείου είπε; Ο Μητροπολίτης, ο Περιφερειάρχης, ο Δήμαρχος, Εισαγγελικές Αρχές, εκπρόσωποι φορέων. Και λοιπόν; Ποιός τους είπε ότι είναι στο απυρόβλητο, ότι ντε και καλά επιβάλλεται οπωσδήποτε η απότιση τιμών και η αναπομπή ύμνων; Από που απορρέει η υποχρέωση του δημοσιογράφου, του Τύπου εν γένει να μεταβληθεί σε υμνωδό των «Αρχών του τόπου», όταν μάλιστα αυτές ενίοτε δεν υπηρετούν με συνέπεια τους πολίτες, αλλά προσωπικά ή αλλότρια συμφέροντα, όπως αποδεικνύεται από γεγονότα; Άλλωστε και μόνο που οι πολίτες πληρώνουμε από το υστέρημά μας την παχυλή αμοιβή τους κάθε μήνα, αρκεί για να τεκμηριωθεί το δικαίωμα στην κριτική και στο χλευασμό ακόμη.

ΕΝΟΧΛΗΘΗΚΑΝ λοιπόν ο κ. Ελισάφ με τις άλλες «Αρχές του τόπου» και πολύ καλά έκαναν. Δε γνωρίζουμε βεβαίως αν εκείνος τις εκπροσωπεί όλες, αν και με ποιό τρόπο τον εξουσιοδότησαν και εν τέλει αν αντιλαμβάνεται πως με όσα λέει και πράττει δείχνει να έχει πάρει διαζύγιο από τη λογική και τις δημοκρατικές διαδικασίες. Επί παραδείγματι στο θέμα του κέντρου πρόληψης «Σχεδία», μόλις ανέλαβε τα καθήκοντα του δημάρχου ...διέταξε τον Πρόεδρό της κ. Στέφανο Τζιμογιάννη και τα μέλη του ΔΣ να μην πάρουν καμιά απόφαση για τον κ. Κούτρα, ως να μην υπήρχαν άλλα μέλη- εταίροι στη «Σχεδία» και να ήταν προσωπική του υπόθεση! Όχι, δεν τον ενδιέφεραν οι καταγγελίες με στοιχεία ότι ο προστατευόμενος των περίφημων «Αρχών του τόπου» μοίραζε συνταγές για φάρμακο (παρ ό,τι ο κανονισμός και ο ΟΚΑΝΑ το απαγορεύουν) και βεβαιώσεις για δικαστική χρήση σε ναρκομανείς!

ΝΑ ξεκαθαρίσουμε ότι δε μας ενδιαφέρει ο κ. Στέφανος Τζιμογιάννης, τον οποίο άλλωστε ελάχιστα γνωρίζουμε και μάλιστα από τις ιδιότητες και αξιώματα που είχε στο παρελθόν. Δε θα αποφύγουμε όμως τον πειρασμό να ρωτήσουμε τον κ. Ελισάφ, αν ο κ. Τζιμογιάννης δέχονταν να είναι υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές με την παράταξή του «Νέα Εποχή», όπως γράφτηκε ότι του πρότεινε (και αρνήθηκε) θα στρέφονταν εναντίον του και θα ζητούσε να τον αντικαταστήσει; Σίγουρα όχι και έτσι αποδεικνύεται πόσο μνησίκακος και εκδικητικός είναι ο δήθεν πράος, μειλίχιος, καλλιεργημένος, διαλλακτικός, δημοκράτης, κοσμοπολίτης, «υπεράνω», δήμαρχος της ιστορικής Ιωαννίνων που ζει τις χειρότερες ημέρες στην ιστορία της από την απελευθέρωσή της, που βλέπει τον άνθρωπο που εξέλεξε όχι μόνο να υβρίζει, αλλά και να ομιλεί συνεχώς για... υφέρποντα αντισημιτισμό στα Γιάννινα, για να εκφράζει έναν καλά κρυμμένο επί δεκαετίες φοβερό απωθημένο.

ΝΑΙ, είναι αλήθεια ότι συχνά απαξιώνουμε τις «Αρχές του τόπου» και μετά πάθους κιόλας! Διότι πιστεύουμε ότι δεν αίρονται στο ύψος των περιστάσεων οσάκις επιβάλλεται, ούτε υπερασπίζονται τα δίκαια των πολιτών όπως πρέπει και φροντίζουν να βρίσκονται πολύ μακριά από τις αγωνίες τους, προδίδοντας τις προσδοκίες τους και προπαντός των νέων παιδιών, τα οποία βάναυσα υποτιμούν και προσβάλλουν. Όχι, λοιπόν, δεν τις έχουμε σε καμιά εκτίμηση κι όπως πολλές φορές έχουμε γράψει ο σεβασμός και η εκτίμηση εμπνέονται και δεν επιβάλλονται. Οσάκις όμως αυτές οι Αρχές κάνουν κάτι καλό για τον τόπο το επαινούμε κι όταν (συχνότερα) τα θαλασσώνουν, τις σφυροκοπούμε ανελέητα. Είμαστε σταθερά και επί δεκαετίες- όπως επιβάλλει ο ρόλος του δημοσιογράφου- απέναντι στην Εξουσία και ποτέ στο πλάι της.

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr

Top Desktop version