stoTapsi

Γράφει ο Κώστας Δ. Καλτσής
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΑΔΕΝ είχε τα αποτελέσματα που προσδοκούσε ο πρωθυπουργός κ.Κυριάκος Μητσοτάκης η επίσκεψή του στα Γιάννινα στις 26-27 Νοεμβρίου. Βεβαίως έγινε με αφορμή προσυνεδριακή διαδικασία της ΝΔ, αλλά προέβη και σε ανακοινώσεις που αφορούσαν την Ήπειρο και την προοπτική της. Που όμως όσο κι αν εντείνουν οι πολίτες την προσοχή τους στην αναζήτηση και ενατένιση του μέλλοντος της περιοχής, δεν μπορούν να διακρίνουν κάποιο σημάδι αισιοδοξίας. «Με το βλέμμα στο μέλλον» λοιπόν (όπως είναι και το σύνθημα της κυβέρνησης), οι πολίτες τα βλέπουν «μαύρα και άραχνα» κατά το λαϊκό λόγο. Οικονομική ασφυξία, αντιλαϊκά μέτρα, κορωνοιό και λοιπούς ιούς, εμβόλια και καταιγισμό προπαγάνδας από αργυρώνητα μέσα ενημέρωσης.

ΑΝ είπαν στον κ. Μητσοτάκη, ότι θα πανηγυρίζουν οι Ηπειρώτες από την εξαγγελία ένταξης στο ΕΣΠΑ της κατασκευής του «δίιχνου» οδικού άξονα προς Κακαβιά, έκαναν λάθος. Διότι πρόκειται για έναν επαρχιακό δρόμο δύο λωρίδων, που δεν θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις. Άλλωστε είχε ξεκινήσει ως τετετράιχνος, το υπουργείο Υποδομών είχε αποφασίσει να είναι τρίιχνος, αυτό δεν άρεσε στον Περιφερειάρχη κ.Καχριμάνη που ζήτησε να του εκχωρηθεί η αρμοδιότητα (όπως και έγινε) για να τον φτιάξει η Περιφέρεια ...τετράιχνο, διαπιστώνοντας σε λίγο πως αδυνατεί.Έτσι η κυβέρνηση αποφάσισε να αναλάβει το υπουργείο Υποδομών, αλλά για δίιχνη (μια λωρίδα ανά κατεύθυνση δηλαδή) κατασκευή!

ΘΑ μας πουν ίσως το γνωστό «από το ολότελα καλή και η Παναγιώταινα», αλλά αυτό δεν μπορεί να δικαιολογεί τους πανηγυρισμούς από πλευράς Περιφέρειας, άλλων τινών Αρχών και παραγόντων. Για ποιό λόγο δηλαδή θα πρέπει μιά ζωή οι Ηπειρώτες να δέχονται υποβαθμίσεις διεκδικήσεων και συμβιβασμούς, αιτούμενοι οι υπεύθυνοι για την κατάντια της επαιτείας, να τους αναγνωριστεί ως μέγιστη επιτυχία ο εμπαιγμός; Το ίδιο συνέβη και με το περίφημο κλειστό γυμναστήριο, για το οποίο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμεύσει πίστωση 15 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του, δεδομένης και της ύπαρξης του απαραίτητου οικοπέδου. Η κυβέρνηση όμως της ΝΔ αποφάσισε να δώσει, με τη σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας, μιά προκάτ κατασκευή από τους Ολυμπιακούς αγώνες, που θα πήγαινε για διάλυση και που θα κοστίσει η μεταφορά, η εγκατάσταση και λειτουργία πάνω από 10 εκατ. ευρώ!

ΟΙ Ηπειρώτες δηλαδή πάλι δεχτήκαμε τα «αποφάγια», όταν το κυρίως και πλουσιοπάροχο «μενού» το γεύονται άλλες πόλεις της χώρας, για να έρχεται τώρα ο Δήμος Ιωαννιτών να ζητά ...νέο δημοτικό κλειστό γυμναστήριο! Που θα μπορούσε να είχε ήδη γίνει αν συντόνιζε τις ενέργειές του με εκείνες της Περιφέρειας, για ένα μεγάλο γυμναστήριο, αν φυσικά ο κ.Καχριμάνης δεν έκανε τα παζάρια με τον υπουργό Ανάπτυξης κ.Γεωργιάδη για το προκάτ, που τελικά δεν είναι και τόσο σίγουρο ότι θα είναι τόσο λειτουργικό όσο απαιτείται. Είναι πάρα πολλά αυτά που θα μπορούσαν να αναφερθούν για να τεκμηριώσουν την άποψή μας περί ανεπαρκών τοπικών ηγετών, αιρετών και μη, που αδυνατούν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να διεκδικήσουν ανυποχώρητα όσα η Ηπειρος δικαιούται.

«ΜΕ το βλέμμα στο μέλλον» λοιπόν δεν βλέπουμε τίποτε ελπιδοφόρο, εκτός κι αν αλλάξει τακτική η τοπική και κεντρική εξουσία. Πρωτίστως όμως πρέπει να αναθεωρήσουν οι πολίτες τις απόψεις τους σχετικώς με το ποιοί είναι σε θέση να μετουσιώσουν σε πράξη τις προσδοκίες τους. Όχι μόνο αυτό, αλλά να βγουν από το καβούκι τους και να απαιτήσουν όσα τους στερεί η ανεπαρκής ηγεσία. Το λέμε διότι οι περισσότεροι ναι μεν δυσανασχετούν, αλλά περιποιούν τιμές σε εκείνους που ασκούν διοίκηση, άλλοτε για να έχουν την ικανοποίηση ότι έχουν επαφές με «σημαντικά» πρόσωπα κι άλλοτε για να κάνουν τις δουλειές τους, εκλιπαρώντας και αυτοεξευτελιζόμενοι συνήθως. Και καλά οι παλιότεροι, τα νέα παιδιά όμως γιατί παρατηρούν ως αποχαυνωμένα όσα διαδραματίζονται και δεν απαιτούν λύσεις εδώ και τώρα;

ΤΑ λέμε χωρίς περιστροφές διότι αυτή είναι η πραγματικότητα. Μόνο που δεν άφησαν οι παρατρεχάμενοι με τον Περιφερειάρχη τον κ.Μητσοτάκη να τη δει. Για αυτό κι εκείνος συμπεριφέρθηκε (μαζί και οι υπουργοί, αναλόγως), στενεύοντας ακόμη περισσότερο τους έτσι κι αλλιώς περιορισμένους ορίζοντες της Ηπείρου και των προοπτικών της. Διότι στην περίπτωση της Ηπείρου απαιτούνται άμεσα μέτρα κι όχι να εμφανίζεται ως ευημερούσα με την παρουσίαση ενός νέου ως επαναπατρισθέντος μετανάστη από τις ΗΠΑ, που είδε τάχα ανακάμπτουσα την Ελλάδα, όταν αυτός είναι γιός ενός βιομήχανου! Το επισημαίνουμε για να καταδείξουμε πως παραπλανούν τον πρωθυπουργό οι διοργανωτές τέτοιων εκδηλώσεων και τον εκθέτουν, χωρίς να σημαίνει πως δεν έχει κι εκείνος ευθύνη.

Δημοσιεύθηκε στον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ, το Σάββατο 4/12/21

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr

Top Desktop version