stoTapsi

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΚΑΛΤΣΗΣ
dikaiosini sfiriΠΡΙΝ από λίγες ημέρες ο Άρειος Πάγος απέλυσε έξι δικαστές. Καθυστερούσαν απαράδεκτα την έκδοση αποφάσεων και την εκδίκαση υποθέσεων, με όποια «μαγειρέματα» συνεπάγονταν αυτό. Πολύ καλά έπραξε και μάλιστα λίγους έστειλε στο σπίτι τους να χρονοτριβούν όσο θέλουν. Διότι ορισμένοι εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί νομίζουν ότι η Δικαιοσύνη είναι προσωπική τους υπόθεση και μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, χωρίς να δίνουν λόγο σε κανέναν, ακαταδίωκτα. Οι πολίτες όμως που προσφεύγουν σε αυτή, δεν το κάνουν από χόμπι- εξαιρουμένων των ελαχίστων δικομανών. Ψάχνουν να βρουν το δίκιο τους, μη έχοντας που αλλού να αποτανθούν.

ΔΕ θα αποδώσουμε στη βραδυπορούσα Δικαιοσύνη οπωσδήποτε και για όλα σκοπιμότητα. Άλλοι λειτουργοί της είναι ανίκανοι να επιτελέσουν το καθήκον τους κι άλλοι αδιάφοροι ή που δεν εντρυφούν στις υποθέσεις που χειρίζονται, με όσους ευσυνείδητους και καταρτισμένους να πασχίζουν να αποδώσουν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Δε θα μασήσουμε τα λόγια μας και ας ενοχληθούν οι εισαγγελείς και οι δικαστές. Άλλωστε και οι κρίνοντες κρίνονται, ουδείς στο απυρόβλητο. Με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης λοιπόν θα πούμε ότι ο Άρειος Πάγος πρέπει να ρίξει μια ματιά και προς τα Γιάννινα, την Ήπειρο. Διότι κι εδώ υπάρχουν περιστατικά που προκαλούν και εγείρουν εύλογες απορίες.

ΕΙΝΑΙ δυνατόν να έχουν περάσει δέκα μήνες κι ακόμη δικαστής στα Γιάννινα να μην έχει εκδώσει απόφαση σε έφεση πολίτη - δανειολήπτη, κατά εκείνης του Ειρηνοδικείου που είχε ταχθεί υπέρ τράπεζας; Κι όμως, ναι! Φυσικά δεν είναι ο μόνος, ούτε η μόνη απόφαση που... αναμένεται. Υπάρχουν πολλοί πολίτες που τραβούν κυριολεκτικά τα μαλλιά τους, μη γνωρίζοντας πότε θα υπάρξουν αποφάσεις, αρνητικές ή θετικές. Κι αν αφορούν διαφορές τους με τράπεζες, που ενεργούν χειρότερα κι από τοκογλύφους, ας ληφθεί υπόψη ότι εν τω μεταξύ εκείνες προβαίνουν σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων, με τις προσαυξήσεις επί της οφειλής τους να την εκτοξεύουν στα ύψη! Δηλαδή μέχρι να δεήσει ο δικαστής να εκδώσει την απόφαση, άνθρωποι θα έχουν καταστραφεί!

ΝΑ έλθουν λοιπόν οι επιθεωρητές του Αρείου Πάγου και να ψάξουν. Κι αν το κάνουν με επιμέλεια, θα βρουν, μεταξύ των άλλων, ότι μιά μητέρα με το γιό της να πάσχει από εγκεφαλική παράλυση, ταλαιπωρείται επί χρόνια επειδή επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας του δίνουν πέντε διαφορετικά ποσοστά αναπηρίας και δεν μπορεί να βρει το δίκιο της, παρά την προσφυγή της στην περίφημη Δικαιοσύνη! Η εγκεφαλική παράλυση, δε γιατρεύεται ουδέ βελτιώνεται. Είναι εγκεφαλική παράλυση, πως το λένε! Φαίνεται όμως ότι από αυτή πάσχουν αρκετοί εξ όσων ανατίθεται η διερεύνηση της υπόθεσης, αυτής και άλλων- εκτός κι αν υπάρχουν σκοπιμότητες τις οποίες αρνούμαστε να κατανοήσουμε.

ΘΕΛΕΤΕ να προχωρήσουμε; Πολίτης προβαίνει σε καταγγελία για διαπλοκή. Σε λίγο μηνύεται από τον καταγγελλόμενο. Ο εισαγγελέας θέτει την καταγγελία στο αρχείο, παρά τα αδιάσειστα στοιχεία! Την ίδια ημέρα ο καταγγελθείς για διαπλοκή στέλνει εξώδικο και μετά καταθέτει αγωγή. Καταλάβατε; Την ίδια ημέρα, που θα πει ότι είχε πληροφόρηση από τα εισαγγελικά γραφεία του Πρωτοδικείου και του Εφετείου Ιωαννίνων! Κι όπως είναι φυσικό (;) ο καταγγέλλων τη διαπλοκή θα καθίσει στο εδώλιο, ενδεχομένως να καταδικαστεί κιόλας αφού η δική του καταγγελία αντί να οδεύσει προς το ακροατήριο και να συνεκδικαστεί, πήγε στο αρχείο, με το σκεπτικό ότι ...«δεν υπάρχουν καν ενδείξεις διαπλοκής και παράβασης του νόμου», κατά την κρίση εισαγγελέα! Είδε όμως Θεμιστοπόλος ...αποδείξεις για τον καταγγέλλοντα πολίτη, ότι συκοφάντησε!

ΠΛΗΘΟΣ οι περιπτώσεις που η Δικαιοσύνη χάνει την αξιοπιστία της. Ως τελευταία για σήμερα θα παραθέσουμε εκείνη της γυναίκας, που καταγγέλει επί είκοσι χρόνια πρώην αντιδήμαρχο και νυν δημοτικό σύμβουλο Ιωαννίνων, ότι ως ... Πρόεδρος της Επιτροπής Αυθαιρέτων άλλοτε, προέβη σε αυθαίρετες πολεοδομικής φύσης εργασίες στην πολυκατοικία που διαμένει. Οι δικαστές εδώ έκαναν τη δουλειά τους σωστά (παρότι χρειάστηκαν ένα χρόνο ο καθένας να αποφασίσουν), κρίνοντες ότι όντως αυθαιρέτησε ο δημοτικός άρχων κι ότι πρέπει να κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα. Αμ δε! Σε λίγες ημέρες παραγράφεται η υπόθεση αφού η δικαστικές αποφάσεις δεν εφαρμόζονται, παρά τις προσφυγές της γυναίκας! Αλλά αν η Δικαιοσύνη δεν μπορεί η δε θέλει να επιβάλλει την εφαρμογή των αποφάσεών της, τότε ποιός θα το κάνει;
«Η Δικαιοσύνη βαστά σπαθί και ζυγαριά. Αν της πάρεις το σπαθί μένει μόνο η ζυγαριά. Αλλά ζυγαριά έχουν και οι μπακάληδες», είχε γράψει ευστόχως ο Στρατής Μυριβήλης. Και όπως είναι γνωστό κάποιοι μπακάληδες της παλιάς εποχής, δε ζύγιζαν και τόσο σωστά. Κάπως έτσι κάνουν και κάποιοι εισαγγελείς και δικαστές, με το σπαθί να τους το έχουν πάρει οι ισχυροί, για να θεωρείται πιά η Δικαιοσύνη από πολίτες ότι «αλώθηκε», όχι δεν είναι και τόσο τυφλή όπως θα πρέπει, αλλά αρκούντως «ανοιχτομάτα», με δεδομένο το σεβασμό μας στο Θεσμό και όσους λειτουργούς του τον σέβονται. Ας έλθουν λοιπόν οι του Αρείου Πάγου προς την Ήπειρο και ας ερευνήσουν, ας ρωτήσουν, θα μάθουν πολλά, όπως για απολύτως τεκμηριωμένες καταγγελίες για σωρεία παραβάσεων του νόμου από τοπικό ισχυρό πολιτικό παράγοντα, των οποίων η τύχη αγνοείται...

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ- Ιωάννινα 18/12/21

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr

Top Desktop version