stoTapsi

Γράφει ο Κώστας Δ. Καλτσής
elisaf moysisΔΥΣΤΥΧΩΣ, όσο σοβαρά και αξιοπρεπώς συμπεριφέρθηκε ο δήμαρχος Ιωαννίνων κ.Μωυσής Ελισάφ, σε ό,τι αφορά τα της υποδοχής του Πατριάρχη όπως γράφαμε, τόσο απαξιωτικός δείχνει σε κάθε δημοκρατική διαδικασία και στο θεσμικό ρόλο της αντιπολίτευσης. Ακριβώς όπως ο Περιφερειάρχης κ.Αλέξ. Καχριμάνης, ως να πήγαν και οι δυό τους στο ίδιο φροντιστήριο. Αλλιώς δεν εξηγείται που ο δήμαρχος αποφάσισε να μετατρέψει το ερείπιο του πρώην πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη σε διοικητήριο, δημαρχείο δηλαδή, με έναν προϋπολογισμό κόστους 12,5 εκατ. ευρώ!

ΤΟ έργο το ενέκρινε λέει η Οικονομική Επιτροπή για ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν έγινε για να αποφασίσει το κυρίαρχο όργανο του Δήμου. Όπως άλλωστε και για το πάρκο Πυρσινέλλα, το Γιαννιώτικο Σαλόνι, για το οποίο εγκρίθηκαν περί τα 8 εκατ.ευρώ. Τι θα κάνει εκεί και πως ο Δήμος, ουδείς γνωρίζει πλην των κκ.Ελισάφ- Αρλέτου, με τον δεύτερο να κάνει κουμάντο στην πόλη αφού τον κατέστησε πανίσχυρο ο κ.Ελισάφ! Είναι ο ίδιος που διοικεί το Σύνδεσμο Ύδρευσης Δήμων του Λεκανοπεδίου (ΣΥΔΛΙ), υιοθετώντας τη μέθοδο των απευθείας αναθέσεων σε φίλους και γνωστούς, «πολιτικούς πελάτες» δηλαδή.

ΦΥΣΙΚΑ και δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τις μελέτες (αν υπάρχουν), ούτε το πως σκέπτεται ο (πανεπιστήμων κι αυτός...) κ.Ελισάφ να αντιμετωπίσει το κυκλοφοριακό φορτίο στη Δομπόλη, με την προσθήκη του διοικητηρίου στις ήδη υπάρχουσες υπηρεσίες εφορίας και συγκοινωνιών, αν θα βρεθεί χώρος (που;) για στάθμευση των αυτοκινήτων κι άλλα τέτοια «τετριμμένα» ζητήματα. Βεβαίως αντιλαμβανόμαστε τη φιλοδοξία του να συνδέσει το όνομά του με ένα εμβληματικής σημασίας έργο, αλλά η ιδέα για δημαρχείο μάλλον είναι ατυχής. Πέραν αυτού όμως, στην κατάσταση που βρίσκεται το εναπομείναν κτίριο- σκελετός, αμφίβολο είναι αν προσφέρεται για οποιαδήποτε χρήση, που αν συνυπολογιστεί και το κόστος ανακατασκευής που θα εκτιναχτεί στα ύψη, η καλύτερη και ρεαλιστική λύση είναι η ... κατεδάφιση!

Ο,ΤΙ δε αφορά το Γιαννιώτικο Σαλόνι, αφού άφησαν να καταστραφεί και λεηλατηθεί, τώρα θα το χρυσοπληρώσει να το ξαναφτιάξει λειτουργικό και να συμμαζέψει το πάρκο, που θυμίζει ζούγκλα! Τι και πως, μάλλον μόνο ο κ.Αρλέτος γνωρίζει τι θα γίνει, με τον δήμαρχο απλώς να ...δημαρχεύει, να υπογράφει και να απαξιώνει την αντιπολίτευση και τα θεσμικά όργανα του Δήμου. Εντάξει, ίσως μας πείτε, η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να θέλει το κακό της πόλης, άρα κάποια λύση θα βρει για όλα αυτά που επισημαίνουμε και πολλά άλλα. Θα συμφωνήσουμε, αλλά η διαφωνία ημών και πολλών συμπολιτών βρίσκεται ακριβώς στο τι είναι καλό κι αν αυτό που θα γίνει εξυπηρετεί βασικές ανάγκες του παρόντος, κυρίως δε του μέλλοντος κι όχι μικροπολιτικά παιχνίδια!

ΜΕΧΡΙ τώρα η πορεία της Δημοτικής Αρχής είναι ταυτισμένη με τέτοια ...επικίνδυνα παιχνίδια και καθόλου εναρμονισμένη με τις μακροπρόθεσμες ανάγκες μιάς πόλης ραγδαία αναπτυσσόμενης. Όλα θυσία στο βωμό σκοπιμοτήτων, που σημαίνει υποθήκευση σε αυτές της προοπτικής, με το ερώτημα τι είδους πόλη θα κληροδοτήσουμε στους νεώτερους να μένει αναπάντητο. Σε αυτό καλείται να απαντήσει και ο κ.Νίκος Γκόντας, που πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει εκ νέου τη δημαρχία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της Περιφέρειας. Και το λέμε διότι εκείνος ως δήμαρχος φρόντισε να υλοποιήσει μια σειρά έργων που άνοιξαν νέους ορίζοντες για τα Γιάννινα.

ΤΩΡΑ, με αυτή τη Δημοτική Αρχή που στηρίζει, την πιό ανίκανη όλων των εποχών, τι ακριβώς βλέπει; Γιατί συναινεί σε ό,τι αποφασίζει ο κ.Ελισάφ ή ο κ.Γιώργος Αρλέτος; Ποιό σχεδιασμό, ποιό όραμα έχει η συγκεκριμένη Δημοτική Αρχή με τον κ.Ελισάφ; Δεν αρκεί λοιπόν η έκφραση δυσαρέσκειας για τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΙ κ.Μπαρτζώκα και συγκαλυμμένα για τον δήμαρχο. Ας μη ψηφίζει ο,τιδήποτε έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο ή στην Οικονομική Επιτροπή! Ας πει κι ένα κραυγαλέο όχι! Ας βάλει φρένο στην αλλοπρόσαλλη τακτική των ιππευσάντων την κάλαμον κι ας τους προσγειώσει επιτέλους! Πως θα διεκδικήσει την ψήφο των Γιαννιωτών αν συμπορεύεται σε όλα με τη δήθεν ... «Νέα Εποχή» του κ.Ελισάφ;

ΑΣ πει έστω αν συμφωνεί ή όχι με τον δήμαρχο που συμπαρατάσσεται με τον κ.Καχριμάνη στο θέμα των σκουπιδιών και τη διαχείρισή τους! Ή αν συμφωνεί ή διαφωνεί με την ψηφισθείσα από τη Βουλή τροπολογία, με την οποία η αρμοδιότητα μεταβιβάζεται από την Περιφέρεια στον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ)! Διότι αυτό το θέμα είναι πολύ σημαντικό και για τη χάραξη μια νέας πορείας για τη διεκδίκηση του Δήμου ή της Περιφέρειας και φυσικά θα κληθεί να πάρει θέση, όπως και για πολλά άλλα, όπως πχ το περίφημο κλειστό κολυμβητήριο με τα υλικά του προκάτ ξιφασκίας και μπάσκετ που αγοράστηκαν από την Ιντρακάτ και εξελίχτηκε σε μέγα σκάνδαλο! Μη μας πει ότι είναι νωρίς ακόμη, διότι τώρα εξελίσσονται τα θέματα...

(ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ 16/7/2022)

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr

Top Desktop version