stoTapsi

Γράφει ο Κώστας Δ. Καλτσής
gaidarakosΑΥΤΗ η θλιβερή ιστορία του γαϊδαράκου του πρώην αντιδημάρχου της Ζίτσας, ανέδειξε γλαφυρά τις παθογένειες μιάς κοινωνίας, απόλυτα ελεγχόμενης από ένα παρηκμασμένο πολιτικο- κοινωνικο οικονομικό σύστημα, που θέλησε για άλλη μιά φορά να επιβάλλει το νόμο της σιωπής. Εν μέρει τα κατάφερε, αλλά όχι στο βαθμό που προσδοκούσε κι αυτό διότι οι πολίτες του τόπου έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν τα «παιχνίδια» του και να αντιδρούν, με τη βοήθεια και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που διαδραματίζουν σοβαρό- καταλυτικό ρόλο. Μπορεί συχνά να υπερβάλλουν, αλλά το στοιχείο της υπερβολής ενίοτε αποδεικνύεται ότι συμβάλλει στα «αποκαλυπτήρια» και στο ξεγύμνωμα και μαστίγωμα της υποκρισίας και του ψευτοκαθωσπρεπισμού.

ΑΛΛΩΣΤΕ κανένας δε πρέπει να λησμονεί ότι χάρη στις υπερβολές του Τύπου (και πριν υπάρξουν η ελεύθερη τηλεόραση και fb) αποκαλύφθηκε πλήθος σκανδάλων, με κορυφαίο εκείνο του Κοσκωτά και των σχέσεών του με τον Ανδρέα Παπανδρέου- Μένιο Κουτσόγιωργα κλπ. Στις «υπερβολές» των δημοσιογράφων οφείλεται η αποκάλυψη του σκανδάλου του Χρηματιστηρίου επί Σημίτη και της πρωτοφανούς ληστείας που υπέστησαν οι Έλληνες, όπως και των σκανδάλων με τη Siemens, τη Novartis , τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ και πάει λέγοντας. Δε θα χρειαστεί να συνεχίσουμε την απαρίθμηση που θα κουράσει, για να στηρίξουμε την
άποψή μας . Τα γεγονότα την επιβεβαιώνουν.

ΣΤΗΝ περίπτωση της βασανιστικής περιπέτειας του συμπαθούς τετραπόδου στο χωριό Γραμμένο, υπήρξαν υπερβολές. Τις επισήμανε ο « Πρωινός Λόγος» με πρωτοσέλιδο άρθρο του, επιμένοντας στον ψύχραιμο χειρισμό του θέματος από τον Περιφερειακό Τύπο, που αντιστέκεται σε λαϊκίστικες κορώνες. Δε θα διαφωνήσουμε επί της ουσίας. Θα πούμε όμως ότι τα Μέσα Ενημέρωσης της Περιφέρειας συχνά κινούνται μέσα σε ένα υπερσυντηρητικό πλαίσιο, το οποίο οποίο μάλιστα προσδιορίζουν διάφοροι ισχυροί παράγοντες. Φυσικά και υπάρχουν οι εξαιρέσεις (για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα), που όμως πληρώνουν πολύ ακριβά την προσήλωσή τους να παρουσιάζουν τα γεγονότα και την αλήθεια χωρίς παραμορφωτικούς φακούς- και κάτι ξέρει από αυτά ο «Πρωινός Λόγος» και το κόστος τους.

ΥΠΗΡΞΑΝ υπερβολές, λοιπόν, αλλά μέσα από αυτές αναδύθηκε η ζοφερή πραγματικότητα. Ένα δημόσιο πρόσωπο ( όπως ο πρώην αντιδήμαρχος), έσερνε το γαϊδουράκι με το αυτοκίνητό του. Το είχε δέσει πίσω του για το πάει στο σπίτι, αλλά στη διαδρομή το τετράποδο έπεσε και το έσερνε, μέχρι που οι συγχωριανοί του του φώναξαν. Η πρώτη του δήλωση ήταν αυθόρμητη και αληθινή: «Δεν το κατάλαβα...», είπε. «Φυσιολογικό» θα λέγαμε, αν και έπρεπε να προσέχει. Από εκεί και πέρα άρχισαν τα παρατράγουδα. Δεν φώναξε κτηνίατρο, ούτε ειδοποίησε την αστυνομία. Πανελλήνιος σάλος. «Το δάγκωσε λύκος ...», είπε με έμφαση ο δικηγόρος του όταν συνελήφθη και οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα και Ανακριτή, για να το επαναλαμβάνει κι εκείνος με θράσος στη συνέχεια- ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

ΤΙ χρειάζονταν αυτό το τερατώδες ψέμα περί λύκου; Μπορούσε να πει την αλήθεια και σίγουρα θα ήταν καλύτερα. Να παραδέχονταν το λάθος, να ζητούσε συγγνώμη. Τόσο απλά! Και στη συνέχεια, φάνηκε ότι επειδή ήταν αντιδήμαρχος, είχε γνωριμίες και ως κομματάρχης ισχυρών πολιτικών, όπως συμπεριφέρονταν, πίστεψε ότι θα τον καλύψουν. Μέχρις ενός σημείου το επέτυχαν και το αποδεικνύουν οι αλληλοσυγκρουόμενες και αντιφατικές δηλώσεις, μηδέ εξαιρουμένων και φιλοζωικών οργανώσεων, με τον δήμαρχο Ζίτσας κ.Πλιάκο να καθυστερεί τρεις ημέρες για να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του- κι αν δεν παρενέβαινε ο υπουργός κ.Βορίδης ποιός ξέρει αν και πότε θα το έκανε! Παραμένει όμως ως στέλεχος στην παράταξη του δημάρχου και δημοτικός σύμβουλος!

ΟΛΑ αυτά είναι σημάδια πολιτικής και κοινωνικής παρακμής, που λέγαμε στην αρχή του άρθρου και έλλειψη παιδείας- άλλο η μόρφωση και άλλο η παιδεία. Προσθέστε και όσα μεταφέρονταν από στόμα σε στόμα για να φτάσουν εκεί που έπρεπε, ότι δηλαδή μη εκείνο, μη λέτε αυτό, θα ενοχληθούν ο τάδε και ο δείνα, μην «ανεβάζετε» πολύ το θέμα κι άλλα τέτοια, οπότε θα έχετε καλύτερη εικόνα μιάς μίζερης, στενόμυαλης αντίληψης, πως ...«εμείς κάνουμε κουμάντο σε αυτό τον τόπο»! Ο γαϊδαράκος όμως που τάραξε συθέμελα το το άθλιο τοπικό «σύστημα», υπέστη ευθανασία, αφού τα τραύματά του από το σύρσιμο(όχι από ...λύκο!) ήταν βαθιά και αθεράπευτα. Υπέφερε και μαζί με αυτόν, πληγώθηκε η ανθρωπιά. Έγινε όμως η αιτία να φανεί και η «γύμνια» πολλών, η αδυναμία τους να αντιμετωπίσουν με παρρησία ένα γεγονός. Κι αν όλα αυτά συνέβησαν για την συγκάλυψη μιάς τέτοιας ζωοκτόνου πράξης, σκεφτείτε τι γίνεται και με άλλα θέματα...

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ 03/09/2022

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr

Top Desktop version