stoTapsi

filiosmikriΠως τελικά πρέπει ο λαός να δείχνει την αντίθεσή του και την αγανάκτησή του; Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ιωαννίνων και την πολιτική ηγεσία με τρόπο που να μη θίγει τη δημοκρατία, την ελευθερία, τις αξίες και τα ιδανικά! Όλα αυτά δηλαδή που καθημερινά καταπατούσε με τις αποφάσεις του. Και πως κ. Δήμαρχε πρέπει τα παιδιά και οι έφηβοι να αντιδρούν με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω τους;

Είναι γεγονός ότι οι σημερινοί έφηβοι είναι χαμένοι μέσα σε όλο αυτό το χάος που έχει δημιουργηθεί. Οι ίδιοι λόγω ηλικίας και ψυχοσωματικών αλλαγών, δεν μπορούν να διαχειριστούν τα δεδομένα που δημιουργούνται και καθημερινά αλλάζουν. Είναι υποχρεωμένα να κάνουν μάθημα σε σχολείο που βρίσκεται μισή ώρα μακριά, γιατί του χωριού έκλεισε με τις πρόσφατες συγχωνεύσεις. Αντί για βιβλία διαβάζουν από φωτοτυπίες και dvd, έχουν κενά αφού οι δάσκαλοι δεν είναι αρκετοί, και κάθε φορά προσπαθούν να προσαρμοστούν στις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που κάνει ο/η κάθε βλάξ υπουργός που θεωρεί εαυτόν ειδικό και θέλει να δείξει έργο.

Η κατάσταση στο σπίτι ακόμη χειρότερη. Ο πατέρας άνεργος ή σε εφεδρεία απελπισμένος για τα λίγα χρόνια που θέλει ακόμη να βγει στην όποια σύνταξη. Η μητέρα σε δυο δουλειές, ημιαπασχολούμενη, ο παππούς και η γιαγιά ζουν στο σπίτι γιατί με τη σύνταξη δεν τα βγάζουν πέρα, ο/η αδερφός άνεργος με μεταπτυχιακό ή στην καλύτερη δεκάωρη εργασία με 600 ευρώ το μήνα.

Πως μπορεί ένα παιδί να διαχειριστεί όλη αυτή την κατάσταση; Να βγει και να τα σπάσει; Όχι. Η αποστροφή της κεφαλής σε ένδειξη διαμαρτυρίας την ώρα της παρέλασης είναι ότι πιο ειρηνικό, έντιμο και κομψό μπορεί να γίνει. Άλλωστε είναι πολύ λίγες οι φορές που τα παιδιά έχουν άμεση πρόσβαση στους πολιτικούς, χωρίς την ενδιάμεση παρουσία καθηγητών και γονέων. Είναι ίσως η μοναδική φορά που οι έφηβοι μπορούν τιμώντας με την παρουσία τους τη μνήμη και τους αγώνες των προγόνων τους να διαδηλώσουν σιωπηρά με το ηχηρό μήνυμα της αποστροφής της κεφαλής από τους επισήμους. Που μπορεί να κοιτάζει κατάματα αυτούς που ευθύνονται γι’ αυτά που περνάνε και χωρίς να παρεκτρέπονται με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, δείχνουν με τρόπο που πονάει την αγανάκτησή τους.

Και αυτή η σοβαροφάνεια που θίγεται τους ενοχλεί ακόμη περισσότερο. Τους χαλάει το δημοκρατικό ένδυμα που επί μονίμου βάσεως το περιφέρουν μαζί με τα άχρηστα κορμιά τους. Αυτή η αδιαφορία και η «άρνηση υποταγής» είναι που τους τρελαίνει. Εκεί ξυπνάει μέσα τους το θηρίο και αποφασίζουν να επιβάλλουν τη δημοκρατία.

«Υπάρχουν πολλά είδη δημοκρατιών και πολλές διαβαθμίσεις ανάμεσα στον δεσποτισμό από τον οποίο προήλθαν και την αναρχία προς την οποία κατευθύνονται». Το αλφαβητάρι του Διαβόλου, Αμπρόουζ Μπηρς.

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr

Top Desktop version