stoTapsi

Dimarxeio IoanninonΚατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή η εισήγηση για τον καθορισμό των δημοτικών τελών η οποία αποτελεί θέμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη.
Η βασικότερη αλλαγή που έρχεται είναι η μείωση στα δημοτικά τέλη κατά 5,5% για όλα τα νοικοκυριά στην Τοπική Κοινότητα Ιωαννίνων. Πρόκειται για μία γενναία απόφαση που λαμβάνεται μετά από αρκετά χρόνια και αφορά σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.
Επίσης σύμφωνα με την εισήγηση, μειωμένα κατά 10% θα είναι τα δημοτικά τέλη για την Τοπική Κοινότητα Κατσικά και κατά 18% για τις υπόλοιπες κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Παμβώτιδας.
Τα τέλη στη Δημοτική Ενότητα Ανατολής παραμένουν ως έχουν, όπως και στις Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Περάματος, όπου μόνο για το Πέραμα αυξάνονται από 0,70 σε 0,75 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ στη Δημοτική Ενότητα Μπιζανίου αυξάνονται από 0,54 ευρώ σε 0,65 το τετραγωνικό.
Επιπλέον ελαφρύνσεις θα επιφέρει η ένταξη στον πρώτο γενικό συντελεστή για τις οικίες και των παρακολουθημάτων οικιών, όπως βοηθητικών χώρων, αποθηκών, θέσεων στάθμευσης, καθώς και των κοινόχρηστων χώρων ακινήτων που εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο οικίες.
Διατηρείται και στη νέα χρονιά το κοινωνικό τιμολόγιο για όλες τις κατηγορίες όπως ίσχυε μέχρι τώρα και επιπλέον υπάρχει πλήρη απαλλαγή τελών για τα άτομα με πιστοποιημένη αναπηρία άνω των 80%.
Για πρώτη φορά καταρτίζεται ειδική κατηγορία με μειωμένο συντελεστή για τα κοινωφελή ιδρύματα, όπως είναι τα νοσοκομεία, το Πανεπιστήμιο, τα σχολεία, οι ΤΟΜΥ, τα αγροτικά ιατρεία και οι κοινωνικές δομές. Ο γενικός συντελεστής καθορίζεται στο 1,40 ευρώ το τετραγωνικό. Σημειώνεται ότι τα ακίνητα αυτά, μέχρι σήμερα κατέβαλαν τέλη με το επαγγελματικό τιμολόγιο.
Καθορίζεται ενιαίος συντελεστής 0,2 ευρώ ανά τετραγωνικό για όλες τις κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες ενώ η χρεωστική επιφάνεια υπολογίζεται σε ποσοστό 50% .
Έτσι επέρχονται μειώσεις στα τέλη από 97% έως και 33%, γεγονός που αποτυπώνει τη βούληση της Δημοτικής Αρχής για στήριξη του πρωτογενούς τομέα.
Επιπλέον, στα τέλη για τις επιχειρήσεις γίνεται προσπάθεια εξορθολογισμού και μείωσης των διαφορών και ανισοτήτων σε όλη την έκταση του Δήμου.
Όπως τόνισε στην εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας η εισήγηση για τα δημοτικά τέλη της νέας χρονιάς εκφράζει την απόφαση της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει σε εξορθολογισμό των δημοτικών τελών και σε ισοκατανομή τους μεταξύ όλων των Δημοτικών Ενοτήτων.
«Δεν πρόκειται για μία εισήγηση μειώσεων που γίνεται ευκαιριακά ή επικοινωνιακά αλλά θα έχει βάθος ορίζοντα και συνέχεια. Δείχνει την απόφασή μας να είμαστε του χρόνου σε θέση για μεγαλύτερες και σημαντικότερες μειώσεις», υπογράμμισε στην εισήγησή του ο κ. Βάββας.
Ο Θωμάς Γιωτίτσας εκ μέρους της «Ενότητας Πολιτών» είπε ότι η παράταξή του θα καταθέσει εναλλακτική εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ενώ ανέφερε ότι η μείωση στην Τοπική Κοινότητα Ιωαννίνων είναι μικρή και δεν θα έχει αντίκρισμα στα νοικοκυριά.
Ο Βασίλης Κοσμάς από την παράταξη «Ιωάννινα 2023» είπε ότι η μείωση για την πόλη δεν είναι ουσιαστική.
Πρότεινε να υπάρξει μεγαλύτερη αξιοποίηση της ανακύκλωσης σε όλη την έκταση του Δήμου, ώστε να επέλθουν ουσιαστικές μειώσεις στα τέλη και έδωσε θετική ψήφο με την επιφύλαξη ότι θα επανεξεταστούν τα τέλη για τις επιχειρήσεις στην Δημοτική Ενότητα Μπιζανίου, πρόταση που έγινε αποδεκτή από τον Αντιδήμαρχο κ. Φώτη Βάββα.
Τα ανταποδοτικά τέλη της νέας χρονιάς για τις οικίες σε όλη την έκταση του Δήμου διαμορφώνονται ως εξής:

Dimotika teli 2020




Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr

Top Desktop version