stoTapsi

Και το όνομα αυτού Φραγκίσκος Α'.

Papas Fragiskos AΛευκός καπνός στην Καπέλα Σιστίνα, έκρηξη χαράς και κατάνυξη στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Ο ιταλικής καταγωγής αργεντινός καρδινάλιος Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο είναι ο νέος πνευματικός πατέρας των σχεδόν 1,2 δισεκατομμυρίων καθολικών ανά τον κόσμο.
«Προσευχηθείτε να με ευλογήσει ο Κύριος» ζήτησε ο πρώτος Λατινοαμερικανός Πάπας από τους εκατό χιλιάδες πιστούς που είχαν κατακλύσει την πλατεία του Αγίου Πέτρου, λέγοντας ότι ο κόσμος πρέπει να βαδίσει σε δρόμο αγάπης και αδελφοσύνης.

Ο 266ος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είναι ο 76χρονος αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες, ο οποίος καλείται να διαχειριστεί μία Καθολική Εκκλησία στη δίνη σεξουαλικών και οικονομικών σκανδάλων που έχουν κηλιδώσει την εικόνα της.

Το «Habemus Papam!» ήλθε στη δεύτερη ημέρα του κονκλαβίου των 115 «πριγκίπων» της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και κατά την πέμπτη ψηφοφορία, αφότου αναγγέλθηκε το «extra omnes».

Πάπας Φραγκίσκος: «Με αναζήτησαν στο 'τέλος' του κόσμου»

«Αδελφοί και αδελφές καλησπέρα. Γνωρίζετε ότι το καθήκον του κονκλαβίου ήταν να δώσει έναν επίσκοπο στη Ρώμη και για να τον βρουν οι αδελφοί καρδινάλιοι  έφτασαν μέχρι το 'τέλος' [άκρη] του κόσμου ... αλλά είμαστε εδώ». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του πρώτου Πάπα που επιλέγει το όνομα Φραγκίσκος για να ηγηθεί της Καθολικής Εκκλησίας.

Ο νέος Πάπας, που αναλαμβάνει τα ηνία της Εκκλησίας μετά την ιστορική παραίτηση του Βενέδικτου ΙΣτ', ευχαρίστησε τους πιστούς για την υποδοχή και στα πρώτα του λόγια ζήτησε μία προσευχή για τον προκάτοχό του στην Αγία Έδρα -«να είναι ευλογημένος, να τον φυλάξει ο Θεός και η Παρθένος».

Ο λευκός καπνός από την καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα βγήκε στις 19.06 (ώρα Ιταλίας) για να ξεσπάσουν πανηγυρισμοί στην κατάμεστη πλατεία του Αγίου Πέτρου από τους πιστούς που περίμεναν επί ώρες υπό βροχή για να γίνουν μάρτυρες της εκλογής του νέου ποντίφηκα

Τραγούδια, αγκαλιές, χαρά και συναίσθημα κατέκλυσε τους καθολικούς που φώναζαν ρυθμικά «Ζήτω ο Πάπας!». Οι καμπάνες ήχησαν χαρμόσυνα για πολλή ώρα στη Ρώμη, σε όλη την Ιταλία και σε πολλά σημεία του κόσμου.

Κόσμος άρχισε να τρέχει στους δρόμους της Ρώμης για να προλάβει να βρεθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου πριν την εμφάνιση του ποντίφικα, μετέδιδαν τα ιταλικά μέσα. Δημοσιογραφικός «πυρετός» επικρατούσε παράλληλα στην Πόλη του Βατικανού, καθώς στους δρόμους του παπικού κρατίδιου βρέθηκαν περισσότεροι από 5.000 δημοσιογράφοι απ' όλο τον κόσμο.

Συγκίνηση ήλθε να προκαλέσει στη συνέχεια στο πλήθος η ανακοίνωση του «Habemus Papam» με τρεμάμενη φωνή λόγω Πάρκινσον από τον πρωτοδιάκονο καρδινάλιο Ζαν-Λουί Τοράν. «Ζητώ ο Φραγκίσκος!» αναφωνούσαν στη συνέχεια οι πιστοί όταν ανακοινώθηκε το όνομα που επέλεξε ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας.

Η έκπληξη ήταν διπλή, καθώς όχι μόνο εκλέγεται για πρώτη φορά Λατινοαμερικανός Πάπας (και μάλιστα χωρίς να έχει 'πρωταγωνιστήσει' στην κούρσα), αλλά επιλέγει για πρώτη φορά το όνομα του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης (γνωστός ως προστάτης των ζώων) που έζησε τον 13ο αιώνα μέσα σε μεγάλη φτώχεια, ζητώντας από τους πιστούς να κηρύττουν πάντα το Ευαγγέλιο. Ένα όνομα με μεγάλο συμβολισμό που φανερώνει πού στρέφεται η προσοχή του Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο.

«Προσευχηθείτε για εμένα»

«Ξεκινούμε έναν δρόμο αδελφοσύνης, αγάπης, εμπιστοσύνης σε εμάς. Προσευχόμαστε ο ένας για τον άλλον, για όλο τον κόσμο, γιατί είμαστε μία μεγάλη αδελφότητα» ανέφερε ο νέος Πάπας από το μπαλκόνι της βασιλικής του Αγίου Πέτρου μιλώντας για έναν «δρόμο ευαγγελισμού» που αρχίζει σήμερα.

Πριν δώσει την ευλογία του ο νέος Πάπας ζήτησε από τους πιστούς να προσευχηθούν πρώτα εκείνοι στον Κύριο για να του δώσει την ευλογία Του. Ακολούθησαν δευτερόλεπτα σιωπής, προσευχής και κατάνυξης στην ασφυκτικά γεμάτη πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Ο αργεντινός Μπεργκόλιο στη συνέχεια τόνισε πως θα δώσει την ευλογία του όχι μόνο στους παριστάμενους, αλλά και μέσα από το ραδιόφωνα, την τηλεόραση και τα σύγχρονα μέσα. Ήταν ζεστός και άμεσος με το πλήθος των πιστών.

Στο όνομα του Θεού του Παντοδύναμου, ο Πάπας ζήτησε ειρήνη και ενότητα για την Εκκλησία -τα ηνία της οποίας αναλαμβάνει υπό το βάρος σειράς σκανδάλων που έχουν κηλιδώσει την εικόνα της και έχουν απομακρύνει τους νέους.

Ο ποντίφικας θα δεχθεί το Σάββατο σε ακρόαση τους δημοσιογράφους. Είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία με τον επίτιμο Πάπα Βενέδικτο, τον οποίο και πρόκείται να επισκεφθεί σύντομα. Ο παραιτηθείς ποντίφικας παρακολούθησε τη διαδικασία εκλογής του νέου πνευματικού πατέρα των καθολικών από την τηλεόραση στη θερινή κατοικία του στο Καστέλ Γκαντόλφο.

Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων χαιρέτισαν την εκλογή του νέου Πάπα.

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr

Top Desktop version