stoTapsi

Για τον απολογισμό της Περιφέρειας...

hpeiros topos na zeis"Μια παλαιά πετυχημένη ραδιοφωνική εκπομπή της αείμνηστης Μαρίας Ρεζάν τιτλοφορούνταν «Μια ώρα έτσι, χωρίς πρόγραμμα…». Παραφράζοντας τον τίτλο, νομίζω ότι θα πήγαινε γάντι να πούμε ότι αυτό που σήμερα συζητείται ως απολογισμός, τον μόνο τίτλο που μπορεί να πάρει είναι το «Δύο χρόνια έτσι, χωρίς πρόγραμμα…» Ο απολογισμός της περιφερειακής αρχής για το 2012 έπρεπε σύμφωνα με τη νομοθεσία:

 

1. Να πραγματοποιείται μέχρι το τέλος Ιανουαρίου

2. Να αφορά στην εφαρμογή του ετήσιου προγράμματος δράσης, την οικονομική κατάσταση και τη διοίκηση της Περιφέρειας

Δεν θα σχολιάσουμε το χρόνο στον οποίο γίνεται, δε μας ξενίζει πια αφού η διοίκηση της περιφέρειας τίποτε δεν κάνει στην ώρα του…

Τι αλήθεια «απολογίζει» η διοίκηση της Περιφέρειας;

1ον Την εφαρμογή του ετήσιου προγράμματος δράσης; Μα δεν έχει ποτέ το Περιφερειακό Συμβούλιο εγκρίνει ετήσιο πρόγραμμα δράσης! Άρα ότι και να μας πει ο περιφερειάρχης ως προς αυτό είναι έκθεση πεπραγμένων – έκθεση ιδεών! Η εισήγηση που έχει σταλεί αποτελεί μια συρραφή πάνω από 700 σελίδες των υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας.

Αν υποθέσουμε ότι αντί για το πρόγραμμα δράσης απολογίζεται το τεχνικό πρόγραμμα έργων, δεν ήρθαν ποτέ για έγκριση τα έργα του ΠΔΕ, τα οποία και αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτήσεων για επενδύσεις. Και βέβαια δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ του ετήσιου απολογισμού με το επιχειρησιακό πρόγραμμα που έχει εγκρίνει το Π.Σ. Δε μας ξενίζει βέβαια αφού η λογική του προγραμματισμού και η διοίκηση της περιφέρειας έχουν τόση σχέση όση και «ο Φάντης με το ρετσινόλαδο»!!

2ον Απολογίζει την οικονομική κατάσταση της Περιφέρειας;

Στις πάνω από 700 σελίδες της εισήγησης δεν υπάρχει καμία αναφορά στη σημερινή οικονομική κατάσταση της περιφέρειας. Αναγκαστήκαμε ως παράταξη να κάνουμε γραπτή ερώτηση για να πάρουμε πίνακα με τα στοιχεία των αναδόχων στους οποίους χρωστάει η περιφέρεια. Αντί αυτού μας δόθηκαν κάποια συγκεντρωτικά στοιχεία και τα αναλυτικά στοιχεία μας απαντήθηκε ότι δεν επιτρέπεται να μας τα δώσουν; Τι κρύβει η διοίκηση της περιφέρειας; Πως η αντιπολίτευση θα ασκήσει τον ελεγκτικό της ρόλο αν η διοίκηση δεν απαντάει;

Πως η περιφέρεια έχει δημιουργήσει υποχρεώσεις που το ύψος μόνο των ληξιπρόθεσμων είναι της τάξης των 17 εκ. €; Πόσες άλλες υποχρεώσεις υπάρχουν οι οποίες είτε δεν έχουν ακόμη τιμολογηθεί, είτε δεν πέρασε τρίμηνο από την έκδοσή τους και άρα δεν είναι ακόμη ληξιπρόθεσμες; Τα πραγματικά στοιχεία που δε λέγονται από τον Περιφερειάρχη είναι ότι τα έργα των ΚΑΠ Ιωαννίνων (έργα που έπρεπε να τελειώνουν σε ένα ή δύο χρόνια) που είχε αναθέσει ως νομάρχης είχαν υπόλοιπο για αποπεράτωση το 2010, πάνω από 30 εκ. € . Η ετήσια πρόβλεψη για τους επενδυτικούς ΚΑΠ της ΠΕ Ιωαννίνων αντιστοιχεί σε 5-6 εκ.€ το χρόνο. Είναι καθαρό ότι θα χρειαστεί όλη η 4ετία να τα ξεπληρωθούν και πάλι δε θα φτάνουν. Και αφού δε φτάνουν χρησιμοποιούνται και ποσά που αντιστοιχούν στις άλλες ΠΕ!!

Για το λόγο αυτό και παρά το ότι πήραμε 13,5 εκ € για όλη την Περιφέρεια από το ΠΔΕ για υποχρεώσεις των ΚΑΠ του 2012 χρειάζονται άλλα 15 εκ. € για να πληρωθούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τα οποία έχει ζητήσει η Περιφέρεια από το Υπ. Οικονομικών. Και το Υπ. Οικονομικών θα τα δώσει γιατί είναι μνημονιακός στόχος η εξόφλησή τους, αλλά θα τα κρατήσει από τους ΚΑΠ των επόμενων ετών. Άρα τι έχει καταφέρει ο Περιφερειάρχης; Έχει υποθηκεύσει τη δυνατότητα να γίνουν έργα ΚΑΠ για όλη την τετραετία !! Όλα τα άλλα που λέει στις συνεντεύξεις τύπου περί του ότι το κράτος αναγνώρισε ότι μας χρωστούσε και σας τα έδωσε και ότι δικαιωθήκατε είναι δυστυχώς παραμύθια!!

3ον Απολογίζει τέλος την άσκηση της διοίκησης της Περιφέρειας; Στο όνομα της αποτελεσματικότητας και της εξυπηρέτησης του πολίτη το μοντέλο διοίκησης είναι το «ενός ανδρός αρχή»!!

Είναι γενική πεποίθηση ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι πλήρως υποβαθμισμένο. Παρότι ο νόμος προβλέπει ρητά ότι το περιφερειακό συμβούλιο ασκεί όλες τις κύριες αρμοδιότητες της περιφέρειας, αν δει κάποιος τις αποφάσεις του αυτές αφορούν ελάχιστα και συχνά επουσιώδη θέματα ενώ ο περιφερειάρχης υποκαθιστά ο ίδιος τις αποφάσεις που έπρεπε να λαμβάνει το ΠΣ. Παρά το ότι ο νόμος προβλέπει ότι η διαχείριση των πιστώσεων του ΠΔΕ από το Περιφερειακό Ταμείο γίνεται σύμφωνα με τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, ούτε μια τέτοια απόφαση δεν πήρε το Περιφερειακό Συμβούλιο!!

Κύριε περιφερειάρχη έμειναν σχεδόν δυο χρόνια θητείας σας. Δώστε έστω και τώρα στο θεσμό της αιρετής Περιφέρειας τη διάσταση που ο νόμος του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ αλλά και οι ανάγκες των καιρών επιβάλλουν.

Καταστήστε την Περιφέρεια το φορέα που θα σχεδιάσει και θα προγραμματίσει το μέλλον του τόπου δίνοντας όραμα, και κινητοποιώντας όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του. Το ότι η οικονομική συγκυρία είναι αρνητική δεν ακυρώνει αυτή την ανάγκη, ίσα-ίσα την κάνει πιο επιτακτική. Μόνο ο έγκαιρος και σωστός προγραμματισμός μπορεί να δώσει στην Ήπειρο το καλύτερο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα με τους περιορισμένους πόρους που πλέον διατίθενται.

Τολμήστε έστω και τώρα………"

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr

Top Desktop version