stoTapsi

A+ A A-

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΚΑΛΤΣΗΣ (ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΣΑΒΒΑΤΟ 9/5/26)

sssssΚΑΤΙ έχει συμβεί στα Γιάννινα, στην Ήπειρο γενικότερα, τα τελευταία χρόνια. Ο πολιτικός λόγος, ο διάλογος και μάλιστα επί πολύ σοβαρών θεμάτων, αντικαταστάθηκε από άναρθρες κραυγές. Αντί σοβαρών απαντήσεων σε καταγγελίες Μέσων Ενημέρωσης και πολιτών, εκτοξεύονται ύβρεις ή εφαρμόζεται η τακτική της σιωπής. Υποτίθεται ότι … απαξιούν να συνομιλήσουν, αλλά στην ουσία πρόκειται για ένοχη σιωπή και για περιφρόνηση των πολιτών οι οποίοι τους ανέδειξαν με την ψήφο τους. Αισθάνονται ότι τους χαλάνε την ηρεμία τους ή το ανεκδοτολογικό πως τους αποσπούν την προσοχή

από τα σοβαρά που δήθεν χειρίζονται.

ΑΥΤΟ που δεν καταλαβαίνουν όσοι συμπεριφέρονται έτσι είναι ότι όχι μόνο δεν κερδίζουν τίποτε, αλλά χάνουν και την εναπομείνασα αξιοπιστία τους. Τρέμουν τον δημόσιο διάλογο μήπως και καταστεί σαφέστερη η ανικανότητά τους να διαχειριστούν με την απαιτούμενη επάρκεια τις δημόσιες υποθέσεις ή να φανερωθούν οι ενδεχόμενες παρανομίες τους. Η δημοκρατία όμως απαιτεί την «συνδιάλεξη», την ανταλλαγή απόψεων, την αντιπαράθεση με επιχειρήματα και στην πιο οξεία μορφή της, αλλά με περίσσευμα ήθους. Να απαριθμήσουμε τώρα πόσες φορές την θέση του πήρε η ύβρις θα είναι χωρίς νόημα. Είναι γνωστά άλλωστε αυτά τα περιστατικά.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ όμως να παραθέσουμε ένα- δυό παραδείγματα απρεπούς τουλάχιστον αντίδρασης ασκούντων εξουσία και σε τοπικό επίπεδο. Τίθενται επί παραδείγματι σοβαρά ερωτηματικά για όσα συμβαίνουν με έναν δρόμο στα Τζουμέρκα και τις καταστροφές που προκαλούνται. Η απάντηση από την Περιφέρεια ήταν … «αν δεν είμαστε εμείς δεν θα βλέπατε δρόμο ούτε σε εκατό χρόνια… αν ήταν εύκολο θα το έκαναν και οι προηγούμενοι… η βροχή φταίει και τίποτε άλλο»! Σίγουρα δεν φταίει η βροχή ούτε για τις ζημιές, ούτε πολύ περισσότερο που αυτό το έργο καταβροχθίζει δεκάδες εκατομμυρίων χωρίς να τελειώνει, όπως και ο δρόμος Τύρια- Σιστρούνι που έκλεισε δεκαπενταετία αφότου άρχισε να γίνεται. Ασφαλώς και δεν φταίνε οι … προηγούμενοι του Περιφερειάρχη, απλούστατα διότι δεν υπήρξαν!

ΑΥΤΗ η απάντηση όμως ήταν η καλύτερη αν λάβουμε υπόψη μας προηγούμενη σχετικά με την άσκηση κριτικής «… τους έχουμε όλους γραμμένους εκεί που πρέπει». Ευτυχώς που δεν ακολουθούν όλοι τον ίδιο δρόμο, αλλά πότε είδατε απάντηση πχ του Δήμου Ιωαννιτών για όσα καταγράφουν οι εφημερίδες ότι συμβαίνουν στην πόλη; Ποτέ κι αν κάποια φορά έγινε θα ήταν μέσω των σελίδων των «αρμοδίων» στο διαδίκτυο! Κι από εκεί πάλι …μαλώνουν τους πολίτες που τους χαρακτηρίζουν ως μίζερους επειδή διαμαρτύρονται και τους επικρίνουν! Δεν ξέρουμε, είναι άραγε  μιζέρια να διαμαρτύρονται για προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους απαιτώντας λύσεις; 

ΓΕΝΙΚΑ, αντιδραστικοί και υπονομευτές του έργου εκπροσώπων θεσμικών οργάνων (μέχρι και του …Πολιτεύματος!) οι δημοσιογράφοι που δεν επιδίδονται σε υμνωδίες και αγιογραφίες. Τα Μέσα Ενημέρωσης που παρουσιάζουν την πραγματικότητα , εξυπηρετούν συμφέροντα. Άσχετοι οι πολίτες που αμφισβητούν και καταγγέλλουν. Η αλήθεια βεβαίως βρίσκεται αλλού· τα συμφέροντα πολιτικά και μη των ασκούντων διοίκηση βλάπτονται. Φοβούνται την οργή των δεινοπαθούντων και όσων αντιδρούν σε πρακτικές που καμιά σχέση δεν έχουν με το δημόσιο συμφέρον- αυτό είναι που λεηλατείται από όσους κάνουν τα πάντα για να αποτρέψουν τα αποκαλυπτήρια ανομημάτων.

ΘΑ συνεχίσουν έτσι όλοι τους; Όπως όλα δείχνουν, ναι! Και θα εξακολουθήσουν να πολιτεύονται εν ονόματι της ολοκλήρωσης του έργου τους και της ανάπτυξης του τόπου. Να απαξιώνουν και να λοιδορούν όσους διαφωνούν, να μην απαντούν όταν ερωτώνται. Βλέπετε θεωρούν εαυτούς αναντικατάστατους και ιδιαιτέρως ο Περιφερειάρχης, που θαρρεί πως αν πάψει να παρέχει τις υπηρεσίες του η Ηπειρος θα βυθιστεί στα τάρταρα, ως να μην βρίσκεται ήδη εκεί από καιρό τώρα, με όλους τους δείκτες να μην επιτρέπουν αμφιβολίες. Τι απομένει; Να αποφασίσουν οι πολίτες ότι ήρθε η ώρα «να ξεχωρίσει η ήρα από το σιτάρι», να τα αλλάξουν όλα ανατρέποντας με την ψήφο τους ξεπερασμένες πολιτικές, να κάνουν επιλογές που ίσως φέρουν κάτι καινούργιο και πιο ελπιδοφόρο.

twitter-logo facebook-icon
IHM26 Poster 300x300

Ενωση Συντακτών

Ξιφασκία

nitsiakos maketa
logo pindos

informedia

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr