stoTapsi

kinitikotita 2019Την ενοποίηση του κέντρου της πόλης, επέλεξε φέτος ο Δήμος Ιωαννιτών προκειμένου να μετέχει στις εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας.
Την ερχόμενη Τετάρτη, από τις πέντε το απόγευμα μέχρι στις εννέα το βράδυ, οι κοινόχρηστοι χώροι από την κεντρική πλατεία μέχρι τα Λιθαρίτσια θα ενοποιηθούν και θα αποδοθούν στους πεζούς και τους ποδηλάτες.
Για τέσσερις ώρες η κίνηση των οχημάτων θα απαγορευτεί ενώ ο εορτασμός θα πλαισιωθεί από έκθεση ηλεκτροκίνητων οχημάτων και ποδηλάτων στην κεντρική πλατεία, δωρεάν πολιτιστικές διαδρομές με λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ που κινούνται με φυσικό αέριο και μουσική από τη μπαντίνα του Πνευματικού Κέντρου.
Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ η συγκεκριμένη επιλογή δεν έγινε τυχαία. Η ενοποίηση των κοινόχρηστων χώρων της πόλης αποτελεί όραμα πολλών ετών αλλά και προτεραιότητα για την σημερινή δημοτική αρχή.
«Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας είναι ένας θεσμός που πραγματοποιείται από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο, με στόχο να προωθήσει βιώσιμους, εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς, δηλαδή το περπάτημα, το ποδήλατο, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Σκοπός είναι να καταστήσουμε τις αστικές περιοχές πιο ευχάριστες για την διαβίωση και την εργασία.
Φέτος η Εβδομάδα συμπίπτει με μία σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Γύρου της Λίμνης.
Ο Δήμος από την πλευρά του, στην προσπάθεια να μην διαταράξει την ομαλή ζωή της πόλης αλλά και να στείλει το σύνθημα για την ανάγκη αλλαγής της νοοτροπίας μας στις μετακινήσεις οργανώνει την Τετάρτη το απόγευμα μία μεγάλη εκδήλωση στην κεντρική πλατεία.
Το κέντρο της πόλης από το Ρολόι μέχρι και το Δικαστικό Μέγαρο θα είναι κλειστό. Η επιλογή δεν είναι τυχαία. Σηματοδοτεί το όραμα πολλών ετών για ενοποίηση των κοινόχρηστων χώρων της πόλης, για ένα κέντρο μεγάλο και λειτουργικό που θα αποτελεί σημείο αναφοράς» τόνισε ο δήμαρχος.
Ο αντιδήμαρχος έργων και βιώσιμης κινητικότητας Γιώργος Αρλέτος σημείωσε πως ο δήμος φέτος παρεμβαίνει με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα, στην καρδιά της πόλης. Θέλει έτσι να κάνει την αρχή με απώτερο στόχο την διασύνδεση των κοινόχρηστων χώρων, την αναβάθμιση της πλατείας και την μείωση της κίνησης οχημάτων.
«Κάθε χρόνο, η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» εστιάζει σε διαφορετικά θέματα που συνδέονται με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα.
Ο δήμος μας φέτος θέλει να αναδείξει την βιώσιμη κινητικότητα στο κέντρο της πόλης. Στην καρδιά της πόλης δηλαδή. Ενοποιεί τους χώρους ώστε και για μερικές ώρες. Και πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι η αρχή για να οδηγηθούμε σε ένα διαφορετικό κέντρο», ανέφερε ο κ. Αρλέτος.
Παράλληλα τόνισε ότι θα υπάρξουν αποφάσεις για την άμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος και την βελτίωση της εικόνας της πόλης.
Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Βασίλης Βλέτσας από την πλευρά του τόνισε ότι ένας από τους σκοπούς της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας είναι η διαμόρφωση και η ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους.
«Ο Δήμος μας με την φετινή συμμετοχή θέλει να αναδείξει την βιώσιμη κινητικότητα αλλά και την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος. Φυσικά όλα αυτά δεν είναι υπόθεση μιας βδομάδας, μιας ημέρας ή κάποιων ωρών.
Είναι καθημερινή υπόθεση, είναι παιδεία που πρέπει να ξεκινά από το σχολείο και να έχει διάρκεια.
Επιχειρούμε λοιπόν να κάνουμε μία αρχή για την ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων αφού μόνο αν είμαστε όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε την πόλη μας καλύτερη», κατέληξε.
Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ ευχαρίστησε την Διοίκηση του Αστικού ΚΤΕΛ για τη συνδρομή του στις εκδηλώσεις όπως επίσης και το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων.
Ο Υποδιοικητής της Τροχαίας Γρηγόρης Καρράς απευθύνθηκε κυρίως στους οδηγούς καλώντας τους να αφήσουν τα αυτοκίνητα το απόγευμα της Τετάρτης και να απολαύσουν πεζοί το κέντρο της πόλης.
Η Τροχαία θα κλείσει τους δρόμους στη συμβολή της Χαριλάου Τρικούπη με την 28ης Οκτωβρίου, στο Ρολόι και στη Σπύρου Σπύρου, στο ύψος του Δικαστικού Μεγάρου.

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr

Top Desktop version