stoTapsi

Rizopoulos Mar 21Για έναν απολογισμό του κιλού που αποδεικνύει ότι η Περιφέρεια Ηπείρου κινήθηκε και εξακολουθεί να κινείται χωρίς σχέδιο έκανε λόγο στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου», Σπύρος Ριζόπουλος, ασκώντας παράλληλα κριτική στον Περιφερειάρχη σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων όπως αυτά της οικονομίας, της Ιόνιας οδού, της διαχείρισης των απορριμμάτων, του μεταναστευτικού, της διαχείρισης της πανδημίας, των ΑΠΕ, του προγράμματος των μικρομεσαίων, του ΕΣΠΑ κ.α.
Αρχικά, ο κ. Ριζόπουλος τόνισε ότι ο Περιφερειάρχης έκανε έναν απολογισμό όπως εκείνος αντιλαμβάνεται το ρόλο του, χωρίς δηλαδή να έχει ως βασικό κριτήριο τον μεγάλο σχεδιασμό και το που θέλουμε να οδηγηθεί η περιοχή μας.
«Η Ήπειρος έχει δύο βασικά ζητήματα. Ένα τεράστιο έλλειμμα παραγωγικής ανάπτυξης και ένα έλλειμμα εργασίας. Δυστυχώς, δείχνει η Περιφέρεια ότι δεν ενδιαφέρεται καθόλου γι’ αυτά τα δεδομένα», είπε αρχικά ο κ. Ριζόπουλος.
Πρόσθεσε δε, ότι είναι λάθος η εμμονή της Περιφερειακής Αρχής να μην ανακατευθύνει τους πόρους της όπου υπάρχει ανάγκη λόγω των συνθηκών, θυμίζοντας ότι την πρόταση αυτή την έχει καταθέσει από πέρσι.
«Ο Περιφερειάρχης επενδύει σε μικροέργα για να συντηρήσει ένα σοβιετικού τύπου μοντέλο οικονομίας, 10-15 κατασκευαστών. Αναρωτιέμαι όμως, η οικονομία της Ηπείρου είναι ο δρόμοι και οι κόμβοι;», τόνισε.

Ιόνια οδός
Αναφορικά με την αποτυχία της ένταξης του δρόμου Ιωάννινα – Καλπάκι- Κακαβιά στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο επικεφαλής της παράταξης απέδωσε ακέραια την ευθύνη στις επιλογές του Περιφερειάρχη.
«Το θέμα της Ιόνιας οδού είναι ανοιχτό εδώ και 3 θητείες, με περιφερειάρχη τον κ. Καχριμάνη. Αν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες, δεν ευθύνομαι εγώ ούτε η αντιπολίτευση. Για την τεράστια απώλεια, ευθύνεται εκείνος. Όταν προέκυψε το θέμα για πρώτη φορά πριν φτάσουμε στο Ταμείο Ανάκαμψης, ακούγαμε ότι θα βάλουμε λεφτά εμείς, ότι θα μπει στο επόμενο ΕΣΠΑ κι άλλα. Γιατί ούτε και τώρα δεν λέτε την αλήθεια στον κόσμο, ότι ο δρόμος επί νομαρχίας σας δεν υπεγράφη να γίνει μέχρι την Κακαβιά, αλλά μέχρι τα Γιάννενα; Πως να μπει κάτι στο Ταμείο Ανάκαμψης όταν δεν υπάρχει ως προγραμματική πρωτοβουλία;», αναρωτήθηκε ο κ. Ριζόπουλος.

Σκουπίδια
Για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ο επικεφαλής της παράταξης τόνισε ότι χάθηκαν 18 μήνες λόγω εγωισμού της Περιφερειακής αρχής μέχρι να καταλάβει ότι πρέπει να μιλήσει με τον ΦΟΔΣΑ.
«Ή θα πάμε σε λογική κάλιο αργά παρά ποτέ ή θα δούμε τι έχουμε χάσει. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι το 57% της Ηπείρου, το οποίο επικαλείται ο Περιφερειάρχης κάθε τόσο, ψηφίζει για να καθυστερούν τα μεγάλα ζητήματα και να οδηγείται η Ήπειρος στα βράχια», είπε χαρακτηριστικά.

Μεταναστευτικό
Σε ότι αφορά το μεταναστευτικό, επισήμανε ότι η ευθύνη της Περιφέρειας ήταν μόνο να μην ξεπεραστεί ένα συγκεκριμένο ποσοστό βάσει του πληθυσμού της και να υπάρξουν πολιτικές για την ενσωμάτωση των ανθρώπων αυτών στις τοπικές κοινωνίες. Αντ’ αυτού καταλήξαμε να ακούγονται διάφορα παραπολιτικά για μικρογεύματα κι άλλα.

Κορωνοϊός
Ευθύνες απέδωσε όμως ο κ. Ριζόπουλος και για τη διαχείριση της πανδημίας, θυμίζοντας ότι οι «Ορίζοντες Ηπείρου» φώναζαν από την πρώτη στιγμή ότι η Περιφέρεια πρέπει να προετοιμαστεί, με την παράταξη Καχριμάνη και την ίδια την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων που είναι μέλος της να επιμένουν ότι δεν θα μας αγγίξει.
«Τελικά μετά από παλινωδίες που έχουμε καταλήξει; Να γίνεται καταγραφή των κρουσμάτων από το facebook του Περιφερειάρχη», σημείωσε ο κ. Ριζόπουλος.

ΑΠΕ και βιοαέριο
Αναφορικά με τις επενδύσεις ΑΠΕ και μονάδων βιοαερίου, ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου», τόνισε ότι η υπόθεση με τα αιολικά στο Μέτσοβο δεν έχει τελειώσει και επισήμανε ότι δεν δέχεται να γίνεται ο ίδιος και το Περιφερειακό Συμβούλιο αντικείμενο κοροϊδίας, όταν οι επενδυτές δήλωσαν ότι από το 2013 τόσο ο δήμαρχος Μετσόβου όσο και ο σημερινός Περιφερειάρχης ήταν υπέρ των επενδύσεων αυτών και σήμερα εμφανίζονται πολέμιοι.
Δήλωσε δε υπέρ των μονάδων βιοαερίων, αλλά σε λογικά και νόμιμα πλαίσια, όχι πάντως στη λογική των «εκτρωμάτων» όπως αυτό στο Πωγώνι.

Μικρομεσαίοι
Για το πρόγραμμα των μικρομεσαίων, αφού θύμισε ότι ήταν πρόταση της παράταξής του η οποία αρχικά λοιδορήθηκε από τον Περιφερειάρχη, υπογράμμισε ότι το πλαφόν των 15.000 ευρώ ήταν λανθασμένο, καθώς οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, που είναι οι περισσότερες στην Ήπειρο, έμειναν εκτός.
«Για εμάς, 4.000 επιχειρήσεις της Ηπείρου κόπηκαν από το πρόγραμμα που χτίστηκε με ευθύνη της Περιφέρειας λάθος πάνω στο ΤΕΠΙΧ και συνοδεύτηκε από την αναποτελεσματικότητα της αρμόδιας υπηρεσίας, ενώ οι καθυστερήσεις είναι τέτοιες που ακόμα δεν έχουν δει ούτε ένα ευρώ όσες επιχειρήσεις τελικά εντάχτηκαν», είπε.

Τεχνολογικό Πάρκο
Ο κ. Ριζόπουλος επανέλαβε τα όσα έχει πει δημόσια για το Τεχνολογικό Πάρκο και την λανθασμένη οπτική του Περιφερειάρχη.
«Το Τεχνολογικό Πάρκο δεν είναι το πρότυπο που πρέπει να οδηγηθούμε, είναι παντρεμένο με νεοφυείς επιχειρήσεις. Τεχνολογικό Πάρκο δεν είναι να χτίσουμε ένα κτίριο έκτρωμα για να βάλουμε μέσα τις ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις, teamviewer και P&I οι οποίες συμφώνησαν να τους δώσουμε χώρο και να κατασκευάσουν οι ίδιοι τα κτίρια τους. Είναι κάτι άλλο, που ο κ. Καχριμάνης δεν το αντιλαμβάνεται και μας καλεί να ξοδέψουμε 25 εκ. ευρώ», σημείωσε.

Πλημμύρες
Στη συνέχεια, σχολίασε το παράδοξο της ψήφισης στο τέλος του 2020 του σχεδίου αντιμετώπισης πλημμυρών, το οποίο εμφανίστηκε από την πολιτική προστασία της Περιφέρειας ως ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, μόνο και μόνο για να αποδειχτεί ένα κουρελόχαρτο δέκα μέρες αργότερα, όταν από τις έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν την Ήπειρο, δέκα συνολικά δήμοι αιτήθηκαν να μπουν σε κατάσταση έκτατης ανάγκης.

ΕΣΠΑ
Αναφορικά δε με τις επιδόσεις της Ηπείρου στο ΕΣΠΑ, ο κ. Ριζόπουλος τόνισε πως η όγδοη θέση στην απορροφητικότητα σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα, καθώς οι υπηρεσίες δεν φαίνεται να μπορούν να ελιχτούν, ενώ η απουσία οράματος είναι ξεκάθαρη και αποτυπώνεται και στον σχεδιασμό για τη νέα προγραμματική περίοδο.


Μισές ευχαριστίες
Κλείνοντας κι αναφερόμενος στην τοποθέτηση του Περιφερειάρχη για την επιδότηση των μανταρινοπαραγωγών ο κ. Ριζόπουλος υπογράμμισε τα εξής:
«Υιοθετήσατε την πρωτοβουλία μας για τα μανταρίνια και δηλώσατε ανοιχτός στο θέμα της συνεργασίας της ΔΕΠΑ με τις βιομηχανίες της περιοχής, λέγοντας απλά ένα αόριστο ευχαριστώ στην αντιπολίτευση, ενώ ξέρετε τίνος πρωτοβουλίες είναι αυτές.
Εγώ δεν έχω το τιμόνι της Περιφέρειας, αξιοποιώ όμως τις γνώσεις, την τεχνοκρατική μου επάρκεια και τις γνωριμίες μου για να βοηθήσω όπως μπορώ. Κανείς δεν μπορεί μόνος, κι αυτό πρέπει να το καταλάβατε, αν και δεν είμαι αισιόδοξος γιατί δεν υπάρχει σχέδιο ανάπτυξης».

Πνευματικά Δικαιώματα stotapsi.gr

Top Desktop version